Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam otóż taki problem.

Serwer według WARN'a jest obciążony ale ja obserwując serwer widzę że nie wykorzystuje nawet całego ramu który ma przypisany czyli w moim przypadku dla testów dałem mu 15GB. Wykorzystuje tylko 19% procesora.

Mogło by się wydawać że warunki ma mega dobre do pracy - więc pojawia się pytanie co go tak gryzie i jak to naprawić..

Serwer jest postawiony na maszynie purpur 1.16.1.

Niektóre pluginy są dodane tymczasowo/dla testów/dla zabawy.

A no i chciałbym dodać że serwer to jest taki bardziej 4fun Survival dla kumpli - i bardziej do nauki dla mnie.

serwer.PNG

image.png

image.png

Edytowane przez AndrzejekMąka
Usunięcie jednego zbędnego ss'a.
Opublikowano

Przypisując więcej niż 12gb jedynie tracisz na wydajności. Zaktualizuj silnik do najnowszej wersji i podeślij timingi oraz profilera ticków powyżej 200 ms zrobionego za pomocą Sparka.

Opublikowano (edytowane)

Silnik serwer jest zaktualizowany do najnowszej wersji. 

Tutaj łap robione chyba przez dwie minuty - https://spark.lucko.me/JkrOsLbkOX  (test był wykonywany kiedy dwóch graczy zwiedza sobie mapę.

Pierwszy screen pokazuje TPS'y z momentu kiedy było dwóch gracz a drugi screen jak serwer był świeżo po uruchomieniu.

image.png

image.png

Tutaj się pojawia jeszcze ten błąd który powoduje gracz?

image.png

Opublikowano
53 minuty temu, AndrzejekMąka napisał:

Silnik serwer jest zaktualizowany do najnowszej wersji. 

No nie wydaje mi się, że 1,5-roczna wersja jest najnowsza. Zapomniałeś podesłać timingi.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli chodzi o wersje 1.16.1 to niestety jestem zmuszony z niej korzystać i to tylko z niej jeżeli chodzi o te "nowe" wersje MineCraft - powód?

Niektórzy znajomi mają na tyle słabe PC że wersja 1.16.1 jeszcze pozwala im na swobodna gre ale już 1.17 nawet się niektórym nie uruchamia.

Niżej wstawiam timingi - https://timings.pl3x.net/?id=8fd76d751f0f447a9d4fa66d705c7907

Aha i zmniejszyłem aktualnie RAM do 10GB

Opublikowano
3 minuty temu, AndrzejekMąka napisał:

Niektórzy znajomi mają na tyle słabe PC że wersja 1.16.1 jeszcze pozwala im na swobodna gre ale już 1.17 nawet się niektórym nie uruchamia.

To już bardziej ich wina niż komputera, ponieważ wersja 1.17 przyniosła kilka poprawek renderowania i jest wydajniejsza od 1.16. Dodatkowo istnieją dziesiątki modyfikacji zwiększających wydajność, najlepszą ich paczką jest Fabulously Optimized, na której osiągam nawet 300 fps na 7-letnim komputerze za 800zł.

6 minut temu, AndrzejekMąka napisał:

wstawiam timing

Czemu ustawiłeś Xms tak nisko? Ta opcja zawsze powinna być równa Xmx, jeśli jest niższa to serwer co chwilę musi zmieniać przypisany ram, co zjada trochę zasobów. View distance w server.properties nie powinien być wyższy niż 4, a najlepiej dać go na 3. Ta opcja oznacza tickujący zasięg, jeśli chcesz zwiększyć widziany zasięg to zmień go w paper.yml (opcja no-tick-view-distance). Serwer stoi na hostingu czy na twoim komputerze? Jeśli na hostingu to na jakim? Jeśli na twoim komputerze to podaj dokładne informacje o hardware, przede wszystkim o dysku, ramie i procesorze. Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek widział tak wysoki timingcost, przypomina to epyca/starego xeona rozdzielonego na 500 serwerów.

Opublikowano

Tak jak myślałem, bardzo stary xeon. Xeony ani trochę nie nadają się do w większości jednowątkowego Minecrafta, a ten jest starszy niż sama gra. Załatw sobie ryzena piątej lub przynajmniej trzeciej generacji. Co do dysku i ramu, podałeś jedynie ilość, a nie rodzaj/szybkość.

Opublikowano

Cześć, jest to ostatni kończący post tego tematu.

Niestety ale obeszło się bez wymiany na ryzena 🙂 udało się wszystko zrobić tak aby serwer pracował stabilnie. Po wszelkiej optymalizacji (optymalizacja w żaden sposób nie zmniejszyła radości z gry) oraz zmianie samego Windowsa serwer wrócił do żywych i ma potencjał na więcej ponieważ po obciążeniu go 5-oma graczami oraz uruchomieniu dynmapy serwer nawet się dobrze nie rozgrzał. Jak zaznaczyłem jest to serwer 4fun (dla znajomych) a nie serwer pokroju hypixel z zamysłem wyjścia na rynek i nie używamy mogło by się wydawać skomplikowanych pluginów a jednak stary xeon radzi sobie fantastycznie.

Temat zamykam. Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Byłoby dziwne, gdyby "bardzo stary" Xeon nie poradził sobie przy 5 graczach. Do niektórych porad tutaj warto podchodzić z dystansem. Największym problemem był Windows i to się wydaje oczywiste już po pierwszym spojrzeniu na sytuację, więc po dotarciu do ostatniego posta w tym wątku wcale nie jestem zdziwiony.

• sk8erace1 zmienił(a) tytuł na Dlaczego mój serwer jest obciążony?