Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć 

Został zapowiedziany Windows 11 chcąc sprawdzić czy mój komputer spełnia  minimalne wymagania okazało się że nie ma modułu TPM 

Oglądając samą płytę znalazłem piny z opisem TPM (pin 14-1 (2x7 bez jednej "nogi")) w internecie znalazłem moduł asus TPM-M R2.0 tylko nie można go kupić (koniec produkcji lub dużo zapotrzebowanie z alegro nie chcę kupować bo nie wiem co dostane) i moje pytanie jest takie 

Czy mogę użyć tego modułu innego producenta czy jestem skazany na jego brak 

Płyta głowna asus h110m-k

Opublikowano

Wyjaśnię, bo od zapowiedzi sprawa z TPM urosła już do rangi mitu. TPM 2.0 według dokumentacji Microsoftu nie jest wymagany, lecz rekomendowany. Rekomendacja dotycząca TPM 2.0 to nie jest nagły wymysł Microsoftu jak to niektórzy próbują tłumaczyć - Microsoft rekomenduje TPM 2.0 także pod Win10. Dodatkowo to, że ktoś posiada na płycie header TPM nie znaczy, że TPM nie ma, ponieważ od wielu lat TPM integrowane są w procesory.

Zanim dasz się wydymać na kilkanaście/kilkaset złotych na zbędny moduł TPM 2.0 to pierw włącz Intel PTT w UEFI. Nie wiem, gdzie ta opcja będzie znajdowała się w UEFI Twojej MOBO, ale z reguły producenci nie wachlują tymi ustawieniami (ASRock to wyjątek). W nowszych płytach ASUS'a Intel PTT znajduje się w Advanced -> PCH-FW Configuration -> PTT Configuration. Opcja nazywa się TPM Device Selection i domyślnie ustawiona jest na dTPM, zmień ją na PTT. Potem już w systemie Windows + R -> tpm.msc i sprawdzasz wersję specyfikacji. Jeśli widnieje 2.0 to masz TPM 2.0.

Dla przykładu, bo mam w domu staruszka Skylake i specjalnie go zmontowałem, żeby sprawdzić - i5 6600K + MSI Z170-A G43 PLUS.

Zrzut ekranu 2021-06-29 060532.png

Zrzut ekranu 2021-06-29 060506.png

Opublikowano (edytowane)

Nie mam takiej opcji nawet 

Sprawdzałem w zakładce boot ale też nic nie ma z ptt

Intel(R) Core(TM) i5-7600

wydaje mi się że w wczesniejszej wersji biosa widziałęm taką opcje ale nie wiem jak można zrobić downgrade biosa 

16249604191058691003832786803397.jpg

16249604553806072244634421189746.jpg

Zrzut ekranu 2021-06-29 120824.png

Edytowane przez Ślizgacz
Opublikowano

Downgrade UEFI robisz tak samo jak update, jednakże robisz to na własne ryzyko i nie każda wersja UEFI pozwala na downgrade do niższej. Sprawdziłbym czy ASUS nie przeniósł tych opcji do PCH Configuration lub w inne submenu.

Opublikowano

Producenci płyt różnie nazywają opcje, Firmware TPM to właśnie PTT. Jaką wersję UEFI posiadasz? Jeśli najnowszą to możliwe, że ASUS ukrył PTT w myśl zasady, że budżetowe chipsety nie mogą mieć wszystkich opcji w UEFI.

Opublikowano

No właśnie mam najnowszą dla tej płyty głównej a boję się robić downgrade bo nie wiem 

Jak przywrócić bios do stanu używalności w przypadku niepowodzenia 

A nie ma jakiś zewnętrznych programów do ustawiana biosa? 

Nie wiem jakaś komenda cmd którą można coś włączyć?

Opublikowano

Niepotrzebnie aktualizowałeś - budżetowy chipset, zapomniany przez świat a producent nagle po 2 latach udostępnia nowe UEFI... Zasada w przypadku UEFI - nie aktualizuj, jeśli wszystko działa lub gdy UEFI nie wprowadza istotnych poprawek/nowości. Oczywiście są programy, ale bez wiedzy i pewności co do tego co robisz także możesz sobie uwalić UEFI.

Opublikowano

Prawdopodobnie ASUS w wielu przypadkach ustawił flagę dla Intel PTT, żeby opcja pokazywała się tylko z fizycznym modułem TPM. Posiadasz w UEFI w zakładce Advanced kategorię Trusted Computing?

Aktualne kompilacje Win11 zbudowane są na bazie Win10. Microsoft nie dorzucił stosownych zabezpieczeń, bo nie ma takiej potrzeby w wersji testowej, po oficjalnym release może się to zmienić.

Opublikowano

Pobierz cały pakiet CSME System Tools. Uruchom Powershell/CMD jako administrator, następnie za pomocą komendy cd przejdź do folderu MEInfo\WIN64. Przykładowo: cd "C:\Users\anhin\Downloads\CSME System Tools v11 r41\MEInfo\WIN64", a następnie uruchom MEInfoWin64.exe komendą .\MEInfoWin64.exe -verbose i wklej to co wyskoczyło.

Opublikowano

Możesz jeszcze dać screenshot z zakładki CSM? Dodatkowo zaktualizuj BIOS do wersji 0410 - na tej wersji będę bazował w celu próby włączenia PTT.

Opublikowano

Wyłącz CSM: Launch CSM - Disabled. Zapisz i zobacz czy przypadkiem wtedy się opcje PCH-FW i Trusted Computing nie pojawiły. Jeśli się nie pojawiły to robisz to co poniżej:

MEInfo zwróciło informacje, że ManufacturingMode jest zablokowany, ale Intel PTT pokazuje PRESENT/DISABLED, co dobrze rokuje. Można spróbować go samodzielnie włączyć z poziomu GRUB/EFI - opcje nadal będą niewidoczne, ale może uda się TPM 2.0 włączyć.

Poniższa instrukcja bazuje na BIOS'ie w wersji 0410 z 09.07.2019, więc proszę, żebyś sflashował BIOS do tej wersji, a następnie:

1. Sformatuj pendrive do systemu plików FAT32
  2. Pobierz załączone archiwum, wypakuj i skopiuj folder efi na pendrive. Cała ścieżka, aż do pliku ma wyglądać np. tak: F:\efi\boot\bootx64.efi
  3. Wyłącz Secure Boot (OS Type - Other OS) w UEFI i zbootuj komputer z pendrive (F8 w celu wywołania Boot Menu o ile się nie myle)
  4. Użyj komendy setup_var 0x687 0x1. 0x687 to opcja TPM Device Selection w UEFI, która ma przypisane dwie wartości 0x0 (dTPM) oraz 0x1 (fTPM/PTT). Jeśli chcesz sprawdzić jaką aktualnie ta opcja ma ustawioną wartość wtedy wpisujesz tylko setup_var 0x687.
  5. Następnie wpisz exit, zbootuj komputer do systemu i sprawdź w tpm.msc czy PTT działa.
  6. Włącz spowrotem Secure Boot w UEFI, o ile był ustawiony inaczej niż Other OS.

Czasem trzeba opcję włączyć drugi raz, a czasem ciągle resetuje się do wartości domyślnej.

To jest ukryta treść, proszę