Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem w instalacji forga na debianie.

cichy3336

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Chciałem stworzyć serwer ze znajomym żeby pograć na modach, robię na usłudze google cloud na silniku debian 9, występuje pewien problem podczas instalacji forga: image.png

Taki oto problem jak na obrazku, szukałem na necie, widziałem żeby zmieniać wartość tego DISPLAY na 0.0, nie pomogło, czy ktoś wie o co chodzi i jak to naprawić? Widziałem na pewnym forum żeby zaaktualizować jave ale nie wiem jak to tutaj zrobić.

Forge wersji 1.12.2, java jak widać 1.8.0_275, zainstalowałem przed tym jeszcze plik java -jar forge.jar --installServer, wpisywałem komendy sudo update i upgrade dalej to samo.

• cichy3336 zmienił(a) tytuł na Problem w instalacji forga na debianie.
Opublikowano
10 minut temu, cichy3336 napisał:

na silniku debian 9

To nie silnik tylko jedna z dystrybucji Linuxa

1. Masz Jave 11?
2. W pliku eula.txt zmieniłeś false na true?

Opublikowano

Wybacz pomyłka z tym silnikiem

1.Java 8

2.Wchodzę w ten plik eulxa.txt komendą vi eulxa.txt i nie ma tam nic, przez to że w ogóle serwer nie chce wystartować, tak jak napisałem wpisałem java -jar forge.jar --installServer, wszystko się pobrało i zainstalowało, pokazuje się  The server installed successfully, you should now be able to run the file forge, wpisuje teraz komendę java -Xmx4096M -Xms4096M -jar forge.jar nogui, i wsykakuje ten błąd jak na obrazku 

Opublikowano
3 minuty temu, cichy3336 napisał:

Wybacz pomyłka z tym silnikiem

1.Java 8

2.Wchodzę w ten plik eulxa.txt komendą vi eulxa.txt i nie ma tam nic, przez to że w ogóle serwer nie chce wystartować, tak jak napisałem wpisałem java -jar forge.jar --installServer, wszystko się pobrało i zainstalowało, pokazuje się  The server installed successfully, you should now be able to run the file forge, wpisuje teraz komendę java -Xmx4096M -Xms4096M -jar forge.jar nogui, i wsykakuje ten błąd jak na obrazku 

Zainstaluj sobie WinSCP i przez to wejdź do folderu w którym masz silnik i zmień w pliku eula.txt false na true i wystartuj serwer. Zmień też Jave na Jave 11
https://winscp.net/eng/download.php

Opublikowano

A java 11 wspiera 1.12.2 i forga w tej wersji?

Dostałem się przez winscp, wygląda to tak image.png

Chyba trochę namieszane z tymi plikami javy, oraz w plikach eula też nie ma nic

Opublikowano
Przed chwilą, cichy3336 napisał:

To ewentualnie mogę sprawdzić jeszcze na tej javie 11

Zrób jeszcze z tym plikiem eula bo to jest wymagane. Do zrobienia tego potrzebujesz FTP np. WinSCP 

Opublikowano

Totalnie nic nie ruszyło, próbowałem debian na debianie 10,9, teraz nawet eula się nie pokazywał, a błąd z X11 dalej tak samo

Na javie 8 i 11 

Opublikowano
1 minutę temu, cichy3336 napisał:

Totalnie nic nie ruszyło, próbowałem debian na debianie 10,9, teraz nawet eula się nie pokazywał, a błąd z X11 dalej tak samo

Na javie 8 i 11 

Sprobuj odinstalować silnik i zainstalować przez FTP, odpalić go, odświeźyć folder w którym jest (Ctrl + R) i zobacz czy pokazuje się plik eula.txt jeśli tak to zrób to o czym pisałem wcześniej

Opublikowano

Nie instaluj server,jar

1. W putty (lub innej konsoli tego typu) wpisz komende na zainstalowanie javy 11
2. Pobierz forge.
3. Otwórz WinSCP.
4. Przeciągnij do wybranego folderu na serwerze z Eksploratora plików silnik przez WinSCP.
5. W konsoli przejdź do tego folderu komendą.

Cytat

cd [ścieżka]    |   np. cd /home/mc/serwer

6. Urochom serwer w odpowiednim folderze komendą:

Cytat

screen -dmS x java -Xms1024M -Xmx1024M -jar forge.jar

Oczywiście nie tam gdzie jest nazwa (forge.jar) wpisz nazwe tego pliku serwera i daj sobie odpowiedni ram (-Xms1024M -Xmx1024M << tu wpisz ram zamiast 1024, w obu miejscach). 
7. Kliknij Ctrl + R
8. Powinien pojawić ci się plik eula.txt. Zmień w nim false na true w ostatniej linijce 
9. Włącz serwer jeszcze raz i gotowe

Opublikowano

Dalej nic, wpisując tą komendę od ciebie  screen -dmS x java -Xms1024M -Xmx1024M -jar forge.jar, pokazuje się pusta linijka w FTP też nic nie ma wtedy, klikam Ctrl + R i nie ma tego pliku eula próbowałem normalną komendą java -Xms7524M -Xmx7524M -jar forge.jar i znów wyskakuje błąd X11 i euli też nie ma

Pojawiło się magicznie eula ale pusto w niej

Opublikowano

Jest ta komenda w konsoli, klikam enter i tworzy się nowa pusta linijka coś takiego image.png,  po kliknięciu Ctrl + R coś takiego image.png , klikam enter i tworzy się nowa pusta linijka jak wyżej

Chyba ze w tym Ctrl + R wpisać eula.txt to jak wpisuje to pokazuje mi eula ale w środku jej nie ma nic, pusto jest

Nie ma żadnego true ani false

Opublikowano

Ma się stworzyć pusta linijka. A Ctrl + R masz kliknąć w WinSCP żeby folder odświeżyć, bo jak klikniej Ctrl + R  w konsoli to ci się wyszukiwarka włącza. Serwer powinien teraz stowrzyć sowje pliki w tym folderze w którym jest, wtym eule

Opublikowano

Dobra klinąłem w ftp, wpisałem znów ta komendę, odswiezył w FTP zauwazyłem że zmienia się data modyfikacji serwer.jar.log, wchodzę w niego i tam pokazuje się ten błąd X11

Chyba to nie już problem samej instalacji tylko tego problemu X11

Chodź to trochę dziwne bo instalując bez forga sam zwykły serwer wszystko działa

Opublikowano
7 minut temu, cichy3336 napisał:

Dobra klinąłem w ftp, wpisałem znów ta komendę, odswiezył w FTP zauwazyłem że zmienia się data modyfikacji serwer.jar.log, wchodzę w niego i tam pokazuje się ten błąd X11

Chyba to nie już problem samej instalacji tylko tego problemu X11

Chodź to trochę dziwne bo instalując bez forga sam zwykły serwer wszystko działa

Musisz zmienić w tej euli bo jak będzie tam coś innego niż true to się nie włączy

Opublikowano

Chciał bym to zmienić, ale w tej euli nie ma nic, zadnego true ani false, zadnego napisu bo się to nic nie tworzy, po prostu stworzył się eula.txt ale jak w niego wchodzę w środku nic nie ma

Próbowałem tez nawet z internetu skopiować to co jest w środku w euli i wkleić tu i też nic

Może to wina regionu którego wybieram lub coś?

Wyczytałem że to X11 to połączenie między klientem a jakimś serwerem 

Opublikowano

Mogę powiedzieć że się udało, po długich szukaniach po internecie znalazłem, wystarczyło wpisać komendę java -jar forge.jar --installServer i podziałało

Teraz pytanie jak mogę zrobić żeby serwer działał 24/7?

Opublikowano
1 godzinę temu, cichy3336 napisał:

Mogę powiedzieć że się udało, po długich szukaniach po internecie znalazłem, wystarczyło wpisać komendę java -jar forge.jar --installServer i podziałało

Teraz pytanie jak mogę zrobić żeby serwer działał 24/7?

Właśnie do tego służy screen

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...