Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mało fps w minecraft na dobrym komputerze

DyskDysk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pewien problem. Kiedy gram w minecrafta mam ok.30fps. Od razu mówię, że pościągałem wszystkie najnowsze sterowniki i nie jest to wina zawalonego dysku, bo sam komputer ma z 2 tygodnie. Zużycie ramu pokazuje na 60%. Innych procesów w tle praktycznie nie mam. Suwak w grze mam nastawiony na brak limitu fps. Może przejdę do specyfikacji:
RTX 2080
i5 9600K
16GB RAM
Minecrafta mam pirackiego. Próbowałem już wszystkiego i nic nie pomogło. Moi znajomi na RTXie 2060 mają ok 500fps. Na poprzednim komputerze z gt 1030, intel pentiumem i 8 ramu, wszystko chodziło na ok. 120fps. Wszystkie inne gry chodzą poprawnie. Proszę o pilną pomoc!

Opublikowano

No wiem tylko się pytam czy jak kupie premke to czy problem zniknie. Jeżeli kupienie premki rozwiązywało by problem to byłbym zmuszony ją kupić.

Opublikowano

Całkiem możliwe, że launcher, z którego teraz korzystasz, posiada koparkę bitcoinów, która ci przeciąża komputer. Nawet jeśli kupienie gry nie rozwiąże w sekundę problemu, będzie większa szansa, że otrzymasz pomoc.

Opublikowano

Coś czuje, że troche kłamiesz z tym bitcoinem. A z resztą testowałem na 2 launcherach i bylo to samo. Poprostu kupuje premke może wtedy ktoś mi pomoże.

Opublikowano
1 godzinę temu, DyskDysk napisał:

Coś czuje, że troche kłamiesz z tym bitcoinem

Pełno crackowanych launcherów posiada wirusy, więc mogę tak myśleć. Nie wiem z jakiego korzystasz.

Opublikowano

Jeśli zależy Ci stricte na klatkach, a nie na jakości to wgraj mu Optifine do swojej wersji gry i pobaw się ustawieniami grafiki, a co do tego suwaka FPS'ów ustaw vsync.

Bo po co Ci więcej klatek, gdzie i tak Twój monitor ma ich ograniczoną ilość wyświetlania na sekundę?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety kupiłem premke i to również nie pomogło. W geforce experience dałem suwak na 100% wydajności i to też nic nie dało. A co do tego vsyna to mam monitor 144hz. Spróbowałem zaktualizować jave i to też nic nie zdziałało, a na optifinie tyle samo klatek. Na 2 chunkach renderowania, i najgorszej grafice fpsów było może z 60. Dopatrzyłem się pewnego mankamentu. Otóż kiedy patrzę się w ziemię fpsy nagle zwiększają się do prawie 300, a kiedy spojrzę na krajobraz to błyskawicznie spadają. 

Opublikowano
Dnia 10.02.2021 o 13:38, DyskDysk napisał:

Witam. Mam pewien problem. Kiedy gram w minecrafta mam ok.30fps. Od razu mówię, że pościągałem wszystkie najnowsze sterowniki i nie jest to wina zawalonego dysku, bo sam komputer ma z 2 tygodnie. Zużycie ramu pokazuje na 60%. Innych procesów w tle praktycznie nie mam. Suwak w grze mam nastawiony na brak limitu fps. Może przejdę do specyfikacji:
RTX 2080
i5 9600K
16GB RAM
Minecrafta mam pirackiego. Próbowałem już wszystkiego i nic nie pomogło. Moi znajomi na RTXie 2060 mają ok 500fps. Na poprzednim komputerze z gt 1030, intel pentiumem i 8 ramu, wszystko chodziło na ok. 120fps. Wszystkie inne gry chodzą poprawnie. Proszę o pilną pomoc!

miałem tak samo pewnie uzywasz crystala

Opublikowano

Używałem crystala, tlaunchera, a teraz się na premkę przerzuciłem i nic.  A skoro miałeś tak samo to znaczy, że to rozwiązałeś?

Opublikowano

Możesz spróbować przypisać większą ilość ramu w launcherze do mc. Ja ci nie powiem jak to się robi, bo nie używam oficjalnego launchera tylko BadLion Client

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przypisz więcej ramu jeśli to nie pomoże zobacz z jakiej karty graficznej korzysta minecraft bardzo możliwe, że włącza Ci się przy użyciu zintegrowanej a nie zwykłej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...