Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja Komputera

Amove

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry użytkownicy!

Chciałbym już zacząć stopniowo ulepszać tego małego potworka, rozwijać mu poziomy umiejętności w grach, dopieszczać i tulić xD

Więc pytanie tej operacji brzmi, od czego zacząć i na co wymienić? By móc mu udoskonalić życie za sprawą jego super wydajności.

Procesor Intel Core i5-9400F (2.9 GHz)

Karta Graficzna GeForce GTX 1050 Ti

Pamięć RAM 8GB DDR4, ale, że nie mogę znaleźć jakie megaherce ma :C, stawiam na 3700 

Płyta główna H310M PRO-M2 PLUS

Ogólnie komputer jest z tej serii https://www.komputronik.pl/product/668518/msi-infinite-9rb-677pl.html

Ja wiem, że gotowców się nie kupuje etc etc, ale stało się to się stało.

Opublikowano

Jak chcesz coś modernizować to zacząłbym od zasilacza, bo składaki MSI mają zasilacze, które co najwyżej do biurowych komputerów się nadają.

Kart graficznych na rynku nie ma, a jak są to w cenach sporo większych. RAM działa pewnie z prędkością 2666MHz.

Gotowców się nie kupuje, bo są składane tak, żeby działały i były tanie w "produkcji". Ciężko je modernizować, bo często okazuje się, że trzeba wymienić zdecydowaną większość.

Opublikowano
20 godzin temu, Anhin napisał:

Jak chcesz coś modernizować to zacząłbym od zasilacza, bo składaki MSI mają zasilacze, które co najwyżej do biurowych komputerów się nadają.

Kart graficznych na rynku nie ma, a jak są to w cenach sporo większych. RAM działa pewnie z prędkością 2666MHz.

Gotowców się nie kupuje, bo są składane tak, żeby działały i były tanie w "produkcji". Ciężko je modernizować, bo często okazuje się, że trzeba wymienić zdecydowaną większość.

to zależy od składaka

Action (Actina) robi w miarę przyzwoite jednostki

f1a327ea2f.png

Opublikowano

Na teraz mało co opłaca się tutaj wymienić. Poczekaj na lepsze dostępności.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

No to pozostaje czekać, a jeszcze pytanie mam w sprawie kart graficznych dlaczego teraz tak ciężko cokolwiek znaleźć dostępnego? Wybaczcie, ze nie w temacie.

#Edit

Spodziewam się, ze wraz z wymianą będzie do tego potrzebna nowa płyta główna bo ta jest zapewne przeciętna i ogranicza modernizacje pod nią? Lepsze jest inwestowanie w ten komputer czy od nowa złożyć całego składaka do 5/6k?

Opublikowano

Spory popyt, mała podaż. Do tego renesans kryptowalut, ograniczone moce przerobowe TSMC (karty AMD), słaby uzysk z wafli krzemowych u Samsunga (karty NVIDIA). Dodatkowo skutki pandemii - problemy z dostępnością pamięci VRAM i innych komponentów potrzebnych do produkcji kart graficznych.

Wraz z wymianą GPU potrzebny będzie zasilacz, bo podejrzewam, że tam jest jakiś no-name 300W. Kupujesz porządny zasilacz i GPU, zmianą platformy możesz się zainteresować, gdy na rynku pojawią się procesory obsługujące DDR5, bo wtedy powinieneś poczuć solidny skok wydajności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...