Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PC do gier za 1750€

CezaryCezaryCC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka długo juz zwlekam z kupnem nowego komputera. Ale teraz zamierzam ziścić swoje marzenie. 

Poszukuję komputera do gier w cenie 1750€

W cenę wchodzi sama jednostka.

Chciałbym was poprosić o złożenie idealnego jak za tą cenę komputera. Jeżeli jest taka możliwość prosiłbym o skorzystanie ze sklepów i stron znajdujących się na terenie Holandii, gdzie tu obecnie żyje 😀

Komputer może być bez systemu operacyjnego*

Zależy mi by posiadał kartę graficzną 30** 

Oraz zależy mi na procesorze z rodziny AMD*

Proszę i dziękuję za rozpatrzenie mojej prośby, zależy mi, a nie za bardzo potrafię poskładać wszystko do kupy wiedząc, że na MPC są tęższe umysły w tej dziedzinie😊

Pozdrawiam Czarek! 

Opublikowano
17 minut temu, Anhin napisał:

Jaki monitor posiadasz? Rozdzielczość, odświeżanie?

Na chwile obecną jest to samsung 1920x1080 60hz

Monitor będę dokupywał tak czy siak lepszy jak dozbieram kasę 🙂

Opublikowano

https://azerty.nl/basket/?code=YTo4OntpOjI5Nzk5NTI7aToxO2k6MjcyOTIzNTtpOjE7aToyOTQ4NDIxO2k6MTtpOjMxNDAzMDQ7aToxO2k6MzM3ODQyMDtpOjE7aTozMzgzMDEyO2k6MTtpOjMzNjgwMTk7aToxO2k6MzAxNjg5ODtpOjE7fQ==

Tutaj mam koszyk, który złożyłem na tyle ile umiałem. Doradzi jakiś ekspert czy będzie dobrze? Czy jest może jakiś lepszy zamiennik w tej samej cenie bądź nawet tańszy? 😄

Opublikowano

Z całą pewnością RAM 2666MHz to dobrze dobrany komponent...

Co zalecam zmienić:

Dysk SSD na tańszy Kingston A2000 1TB lub na leciutko droższy Samsung 970 EVO 1TB. Większa pewność, że dostajesz to co masz dostać.

RAM na Crucial Ballistix (2x8GB) 3600MHz CL16.

Obudowę na tańszą, bardziej przewiewną Corsair 4000D Airflow, Lian Li LANCOOL II Mesh Performance, be quiet! Pure Base 500DX.

Ewentualnie zmiana chłodzenia na Scythe Mugen 5, bo Fuma 2 to lekki overkill. Z GPU jeśli szybciej by się pojawił to ASUS RTX 3070 TUF Gaming lub ASUS RTX 3070 TUF Gaming OC.

Opublikowano

Z tymi ramami 2666 to moje niedopatrzenie bo początkowo były 3200MHz. Ale omyłkowo usunąłem z listy i dodałem inne nie sprawdzając dokładnie, bo ceny były niemal takie same o.O 

Co do dysku to zamieniłem na Samsung 970 EVO.

Z ramem sytuacja wygląda tak, że zrezygnowałem z hyperx i zamieniłem na Corsair 2x8gb 3600MHz. Wybrał bym teg które polecasz, ale na stronie na której finalnie składam nie są one dostępne, nie wiem czy czasowo czy w ogóle nie idzie ich tam dostać. 

Jeżeli chodzi o obudowę to będę szukał którejś z wyżej wymienionych. 

A i do chłodzenia mam pytanie, zamiast wyżej wymienionych, nie sprawdziłby się lepiej Grandis 3? 

GPU będę zamawiał osobno to napewno bo jak wiadomo jest ciężko teraz 😅

Plyte główna zamieniłem na 

Płyta główna ASUS TUF GAMING B550-PLUS (WI-FI) czy lepiej zostać przy tamtej i ewentualnie dokupić kartę sieciową WiFi bo mam problem z pociągnięciem kabla do komputera a na prędkość WiFi nie mogę narzekać

EDIT 

Tutaj wstawie link strony na której składam i jak to się prezentuje 

https://m.alternate.nl/pcbuilder.xhtml#!/components

Opublikowano

Corsair 2x8GB 3600Mhz to pojęcie ogólne, więc nie wiem o których dokładnie piszesz.

Obudowa Meshify nadal jest wartą rozważenia obudową - Meshify C Dark, Meshify C Clear. Ewentualnie jak nie zależy Ci na jakości to obudowy SPC są dostępne w Alternate.

Mugen i Fuma mają lepszą kulturę pracy od Grandisa, ale wybór zostawiam Tobie, do R5 5600X nawet Fortis 3 wystarczy. Ewentualnie możesz spojrzeć na Alpenföhn Brocken 3. Chłodzenia SPC w porównaniu z takimi markami jak Alphenföhn, Scythe, Thermalright czy Noctua to badziew.

Z GPU może być jeszcze gorzej patrząc na to, że na RTX dobrze się kopie kryptowaluty, a te przechodzą znowu swój renesans.

Możesz brać tego TUF B550-PLUS, Aorus Elite też posiada wersję WIFI - Gigabyte B550 Aorus Elite AX V2. Wybór pozostawiam Tobie, w zależności, która marka bardziej Ci odpowiada.

Opublikowano

Dzieki Wielkie za pomoc! Zastosowałem zmiany które zaproponowałeś, wyszło parę euro taniej nawet. Generalnie bardziej stawiam na jakość i działanie niż wygląd, dlatego wziąłem tylko ramy RGB, żeby coś tam się jednak świeciło. 

Póki karty nie będą dostępne to i tak nie ma co narazie zamawiać, ale grunt że już mam cały komplet skonstruowany! Na tym mi zależało, teraz tylko szukać karty 🙂

Screenshot_20210110-203030_Chrome.jpg

Opublikowano

Meshify C posiada fabrycznie zainstalowane dwa 120mm wentylatory Dynamic X2 GP-12 (jeden na froncie, drugi na tyle), więc zastanów się czy nie lepiej by było trzymać się fabrycznych, które złe nie są: Dynamic X2 GP-12.

Jeśli ten 140mm wentylator kupujesz jako wylotowy, to Ci się nie zmieści - w Meshify na tył wejdzie wyłącznie 120mm.

Generalnie skoro w obudowie są 120mm to trzymałbym się 120mm, szczególnie, że na froncie wejdą 3x 120mm lub 2x 140mm. be quiet! ma w swojej ofercie wersję Silent Wings 3 High-Speed 120mm.

Na zasilaczu możesz troszkę oszczędzić biorąc Corsair RMx White 750W.

RAM, który dobrałeś (CMW16GX4M2Z3600C18) jest prawdopodobnie na kościach Micron rev. E (te same co w Ballistixach), więc istnieje spora szansa, że jeśli będziesz miał chęci i czas to uda Ci się je podkręcić lub zbić timingi, co przełoży się na wydajność. Poradników na internecie jest masa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...