Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer - RAM procesor, gracze, pluginy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, zbliżam się ku końcowi tworzenia trybów (serwerów) Minecraft, bardziej dopracowanych, więcej włożonej pracy, a również kilka nowości. Przeczytałem wiele postów na różnych forach, jednakże wszystko jest tak ... nawet nie wiem jak to opisać. Jedni powiedzą, że serwer im śmiga po x graczy na 2GB RAMU a inny, że jemu nie działa na x graczy 2G RAMU. Jedni mówią, weź VPS, a inni weź hosting. Również znajduję posty z 2017+-  Można by tak wymieniać dalej, co kto pisze, ale chyba rozumiecie. Niestety ostatni serwer, jaki miałem to czasy 2015-2017, a do dziś na pewno sporo się zmieniło, przejdźmy do rzeczy. Więc przychodzę z pytaniem, co polecacie mi, opiszę swoją sytuację poniżej.

Na początek nie chciałbym wydawać po 200 zł na VPS z 16-20 GB RAM'u, gdyż mi to aktualnie zbędne. Jak wiecie, początki zaczynają się od małych liczb graczy. Dopiero później planuję przejść na VPS'y.

Na początek szedłbym w stronę hostingu, wiadomo jest to nowy serwer, dopiero zaczynamy. Co o tym myślicie? Jaki hosting jest w stanie utrzymać do 50, do 100 graczy i przy jakim RAM'ie (ok. 20-40 pluginów). Większość serwerów na PaperSpigot 1.12.2. Jeden tryb będzie 1.16.4. Ewentualnie, jeśli odradzacie hostingu na początek, to czekam na wasze sugestie, na jakiej stronie VPS i jakie parametry.

Dodatkowo pytanie, jak duże znaczenie ma dysk, ile GB wystarczy dla 100 graczy, bo znalazłem nawet oferty, gdzie przydzielane jest od dziesiątek, aż po setki GB.

Mile widziane w postach również wasze doświadczenia, jeśli posiadaliście/posiadacie serwer w ostatnim czasie jak to wyglądało, ile graczy, ile RAM ;)

Każdemu kto odpowie dziękuję za poświęcony czas  

Opublikowano

Nie jest ważny tylko ram, ale też ważny jest procesor. Ogólnie ja w swoich " serwerach " jeśli można to tak nazwać korzystałem z 2 hostingów.
Podzielę ci hostingi na plusy i minusy bo tak chyba będzie lepiej 🙂.

MineHost - Miałem serwer z ofertą 5gb ramu. Trochę pluginów i niestety serwer miał przy 7 graczach 4 tps a optymalizowałem go jaknajbardziej umiałem ( Serwer survival 1.15.2 ).

Plusy:
Tania oferta

Od oferty 5gb ramu ma się 15gb na dysku ( na titanaxe 10gb na dysku to limit jednak jak pytałem się supportu mogą zwiększyć )

Minusy:

Co jakiś czas są problemy z serwerami. ( Wywala kilka serwerów i np. nie chce się załadować strona ).
Przy ofercie do 4gb ramu ma się tylko 5gb dysku.

Brak webftp

W panelu support nie odpowiada za szybko ale na discordzie można dostać pomoc od innych użytkowników.

TitanAxe - Miałem tu 2 serwery. Jeden 1.15.2, drugi niedawno wystartowany 1.16.4 ( oba survivale ). Pierwszy survival miał trochę mniej dodatków i utrzymywał na ofercie 4.5gb/5gb ramu około 20osób i tylko czasem mógł być jakiś lag, ale ogólnie było stabilnie. Jeśli chodzi o ten co mam teraz to mam ofertę 7gb ramu. Większość jest dobrze, ram wytrzymuje, ale niestety procesor już nie przez co na starcie gdy wbiło 30 graczy na raz było około 10 tps. Jeśli chodzi o wybór tego hostingu poprostu należy pobawić się w taką optymalizację aby zmniejszyć zużycie procesora. ( Lub wykupić większy pakiet ).

Plusy:
Dość stabilne serwery

WebFtp

Kopie zapasowe ( ustawiamy w hormonogramie zadań )

Fajna strona na której możemy edytować wszystko, obrazki etc.

Mega szybki support ( podsyłam zdjęcie ) image.png

Nie zawsze są to 2-10 minut. Tylko zazwyczaj tak około 5-30minut można poczekać ale to i tak bardzo szybko 😄

Minusy:
Mały przydział % procesora przez co bez dobrej optymalizacji trudno postawić serwer.

Posty: 10, 25, 50,100125, 150, 175, 200225250, 275, 300, 325, 350, 375, 400, 425, 450, 475, 500

Opublikowano

8 minut temu, Trokuszek_PL napisał:

Nie jest ważny tylko ram, ale też ważny jest procesor. Ogólnie ja w swoich " serwerach " jeśli można to tak nazwać korzystałem z 2 hostingów.
Podzielę ci hostingi na plusy i minusy bo tak chyba będzie lepiej 🙂.

MineHost - Miałem serwer z ofertą 5gb ramu. Trochę pluginów i niestety serwer miał przy 7 graczach 4 tps a optymalizowałem go jaknajbardziej umiałem ( Serwer survival 1.15.2 ).

Plusy:
Tania oferta

Od oferty 5gb ramu ma się 15gb na dysku ( na titanaxe 10gb na dysku to limit jednak jak pytałem się supportu mogą zwiększyć )

Minusy:

Co jakiś czas są problemy z serwerami. ( Wywala kilka serwerów i np. nie chce się załadować strona ).
Przy ofercie do 4gb ramu ma się tylko 5gb dysku.

Brak webftp

W panelu support nie odpowiada za szybko ale na discordzie można dostać pomoc od innych użytkowników.

TitanAxe - Miałem tu 2 serwery. Jeden 1.15.2, drugi niedawno wystartowany 1.16.4 ( oba survivale ). Pierwszy survival miał trochę mniej dodatków i utrzymywał na ofercie 4.5gb/5gb ramu około 20osób i tylko czasem mógł być jakiś lag, ale ogólnie było stabilnie. Jeśli chodzi o ten co mam teraz to mam ofertę 7gb ramu. Większość jest dobrze, ram wytrzymuje, ale niestety procesor już nie przez co na starcie gdy wbiło 30 graczy na raz było około 10 tps. Jeśli chodzi o wybór tego hostingu poprostu należy pobawić się w taką optymalizację aby zmniejszyć zużycie procesora. ( Lub wykupić większy pakiet ).

Plusy:
Dość stabilne serwery

WebFtp

Kopie zapasowe ( ustawiamy w hormonogramie zadań )

Fajna strona na której możemy edytować wszystko, obrazki etc.

Mega szybki support ( podsyłam zdjęcie ) image.png

Nie zawsze są to 2-10 minut. Tylko zazwyczaj tak około 5-30minut można poczekać ale to i tak bardzo szybko 😄

Minusy:
Mały przydział % procesora przez co bez dobrej optymalizacji trudno postawić serwer.

Super, dzięki wielkie za informację. Jeszcze pytanie, czy w ofercie TitanAxe jest jakaś różnica między serwerem w EU, a w PL?

Opublikowano

Raczej tylko pingiem jednak nie wiem czy nie mają jak na niektórych hostingach ( lepsze wyposażenie sprzętu w Polsce). Jeśli chodzi o titana to po prostu trzeba wziąść większy pakiet ponieważ % procka nie wytrzyma ( w nocy lub czasem w dzień jest tak że i tak pomimo limitu można " zgarnąć" więcej przydziału procka ponieważ inne serwery aż tak tego nie potrzebują) dlatego jak np. Będziesz generować mapę przed startem polecam robić to w nocy. Kiedyś czytałem o hostingach i podobno przy titanie jest fajnie pukawka ( oferta za 30zl ma 8gb ramu ale na resztę aż tak nie patrzyłem). Sam nie testowałem dlatego nie powiem Ci jak się sprawdza ale możesz poczytać w necie opinie o tym hostingu.

A jeśli takie usługi titana ci nie wystarczą to wiele osób poleca vps z lvlup.pro

53 minuty temu, MarT_ napisał:

Super, dzięki wielkie za informację. Jeszcze pytanie, czy w ofercie TitanAxe jest jakaś różnica między serwerem w EU, a w PL?

Ogólnie ja mam w eu i nie jest źle 🙈👌

Posty: 10, 25, 50,100125, 150, 175, 200225250, 275, 300, 325, 350, 375, 400, 425, 450, 475, 500

Opublikowano
6 godzin temu, MarT_ napisał:

Jeszcze pytanie, czy w ofercie TitanAxe jest jakaś różnica między serwerem w EU, a w PL?

Poza ceną i lekko większym pingiem do EU raczej nie ma. 

8aVvxa2.png

Opublikowano
9 godzin temu, MarT_ napisał:

Jaki hosting jest w stanie utrzymać do 50, do 100 graczy

Na pewno nie myśl o endercheście i titanaxie, to największe scamy. Na 1.12.2 może starczyć pukawka, lecz nawet jeśli nowsze wersje są bardziej wymagające, zalecam przejść właśnie na nie, ponieważ naprawiono w nich wiele błędów. Na sieć serwerów najlepiej wziąć dedyka z ovh, ale jeśli wielu graczy nie będzie, można też skorzystać z ofert hostingu lvlup. Oferta PL 8gb (17zł za tydzień) utrzymywała ponad 70 graczy na pojedynczym serwerze 1.16.4 z otwartym światem z 20 tps.

9 godzin temu, MarT_ napisał:

Dodatkowo pytanie, jak duże znaczenie ma dysk, ile GB wystarczy dla 100 graczy, bo znalazłem nawet oferty, gdzie przydzielane jest od dziesiątek, aż po setki GB

Ciężko to dokładnie określić, ponieważ zależy to od tego co robią gracze. Jeśli świat jest duży i gracze lubią podróżować, zajęte będzie więcej dysku niż jeśli będzie to zamknięty świat (np. skywars).

Opublikowano
1 godzinę temu, Helios1993 napisał:

Na pewno nie myśl o endercheście i titanaxie, to największe scamy. Na 1.12.2 może starczyć pukawka, lecz nawet jeśli nowsze wersje są bardziej wymagające, zalecam przejść właśnie na nie, ponieważ naprawiono w nich wiele błędów. Na sieć serwerów najlepiej wziąć dedyka z ovh, ale jeśli wielu graczy nie będzie, można też skorzystać z ofert hostingu lvlup. Oferta PL 8gb (17zł za tydzień) utrzymywała ponad 70 graczy na pojedynczym serwerze 1.16.4 z otwartym światem z 20 tps.

Ciężko to dokładnie określić, ponieważ zależy to od tego co robią gracze. Jeśli świat jest duży i gracze lubią podróżować, zajęte będzie więcej dysku niż jeśli będzie to zamknięty świat (np. skywars).

Dzięki za opinię. Dopytam jeszcze, ale chyba się zdecyduję na VPS, lvlup dużo osób poleca. Jak myślisz, 4 GB na początek wystarczy dla 20-30 graczy +- Ponieważ też nie chcę przepłacać na początek przy małej liczbie graczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...