Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pamięć ram

Gryzu33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam pytanie, posiadam pamięć ram 2400 mhz corsair vengeance i chciałem kupić 16 gb 2666mhz , i nasuwa sie pytanie czy wywalać tą kość czy lepiej do niej dokupić 8 gb ? czy bedzie spora różniza miedzy 16 gb 2400 a 16 gb 2666

Opublikowano

Musi być tego samego typu (czyli np ddr1 ddr2, sdram itp.). A co do taktowania to może mieć możliwość pracy z wyższym niż ram który już masz, ale po prostu będzie działał z takimi parametrami jak ram który już jest w komputerze. Przy niektórych płytach głównych trzeba zwracać uwagę na to czy moduły pamięci są 2-stronne czy jednostronne… Ogólnie rzecz biorąc zanim zadałeś to pytanie na forum powinieneś przeczytać informacje na stronie producenta opisującej model twojej płyty głównej.

Pomogłem Ci w jakiś sposób?

Możesz dać repke🤗

Opublikowano

Jeśli posiadasz 1x8GB 2400MHz to lepiej ją sprzedać i kupić komplet 2x8GB, na pewno nie rób wygibasów typu 2x8GB + 1x8GB. MOBO obsłuży do 2666MHz, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by kupić wyżej taktowane moduły. Różnice będą w zależności od gier - w jednych różnica na poziomie błędu pomiarowego, innym razem różnica to 10 fps.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...