Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki monitor do około 2tys?

Mistrz2014

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jaki monitor polecacie w cenie około 2 tys. Przeznaczenie do gier głównie CS i WoT, oglądania filmów, przeglądania internetu. Osobiście zastanawiam się nad Aorus FI27Q i LG 27GL850-B.

Opublikowano

Generalnie to jeżeli chodzi o matryce to chciałbym aby była jak najszybsza do CSa zastanawiam sie nad XL2546, na kolorach mi jakoś szczególnie nie zależy od tego mam obecnego IPSa jakiś LG za 600zł, jeżeli chodzi o wielkość to 27 cali jest raczej bez sensu ponieważ będzie to tylko 1080p a monitor mam dość blisko, w planach mam i tak zakup jakiegoś 27 cali 2K  na matrycy VA lub IPS 

EDIT: jest jeszcze ten Aorus KD25F, jednak nie wiem jak wygląda sprawa smużenia. Chce wydać na taki monitor raz na kilka lat chociaż wiadomo że technologia idzie bardzo szybko do przodu jedank wydaje mi się że 240Hz wystarczy na kilka lat 

Opublikowano

KD25F jest ciekawym wyborem jeśli nie zamierzasz korzystać w XL2546 z funkcji DyAc, ewentualnie dopłacić do XL2546K na poprawionej matrycy.

Z IPS 1080p 240Hz - MSI Optix MAG251RX, ASUS TUF VG259QMDell Alienware AW2521HF.

Jeśli jesteś wyłącznie graczem kompetytywnym i grasz na naprawdę wysokim poziomie to wyłącznie matryca TN, jeśli nie to powyższe IPS'y są również bardzo dobre, monitor nie zrobił z nikogo progracza.

Opublikowano

Wiadomo że monitor nie jednak obecnie mam 60hz i trochę to blokuje IPSa mam obecnie więc on byłby do filmów itp (w planach i tak jest drugi większy), pro graczem nie jestem i nie będę raczej chcę kupić jeden typowo do gier szybkich i zastanawiam się właśnie nad BenQ a tym Aorus'em, czym dokładnie różnią się ten z K a ten bez oprócz DyAc+ 

Opublikowano

Matryce IPS przeszły wręcz rewolucję w ostatnich 2 latach, nie są to już ślamazarne monitory, które smużą niemiłosiernie. Monitory IPS, które podałem posiadają bardzo niski inputlag oraz czas reakcji pikseli, bardzo zbliżają się do monitorów TN pod tym względem, a niektóre TN'ki nawet przewyższają.

XL2546 (2017 rok) posiada starszą matrycę, XL2546K (2020 rok) posiada już nowszą, poprawioną matryce oraz mniejszą podstawę. Jeśli jesteś zdecydowany na TN i jesteś w stanie dopłacić to bez wątpienia XL2546K. KD25F przewyższa XL2546, lecz ten drugi posiada DyAc. Jeśli nie masz zamiaru dopłacać, a także nie masz zamiaru korzystać z DyAc to wybór raczej oczywisty - KD25F. Generalnie co nie wybierzesz powinieneś być zadowolony szczególnie jeśli wcześniej nie korzystałeś z monitora 144Hz+, wtedy to nawet monitory IPS, które podałem Cie zadowolą.

Opublikowano

Zdecyduje się raczej na XL2546K lepiej mieć bajery jak nie mieć a nie jestem osobą która wymienia monitory co chwilę, wolę dopłacić więcej i mieć na lata. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...