Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Acer Nitro czy predator, jaka jest różnica?

Sokol1122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Zastanawiam się nad kupnem nowego monitora, podczas przeglądania internetu natknąłem się na dwa modele:

Nitro: https://www.x-kom.pl/p/577946-monitor-led-24-acer-nitro-xv253qxbmiiprzx-czarny-hdr-240hz.html

Predator: https://www.x-kom.pl/p/553926-monitor-led-24-acer-predator-xb253qgxbmiiprzx-czarny-hdr.html

Jaka jest między nimi różnica?

Oba monitory mają taką samą specyfikację, Nitro również posiada porty USB.

Jedyne znaczne różnice jake zauważyłem, to cena i pobór mocy.

Warto dopłacać do tego Predatora? Mój poprzedni monitor (również acer, ale całkowicie inny model) po roku użytkowania miał już dwie awarie, i zastanawiam się czy między tym nitro a predatorem istnieje różnica w wykonaniu.

Szczerze mówiąc wolę już nieco dopłacić i mieć spokój.  Jeśli znacie jakieś inne modele z IPS 240hz i 0.5ms reakcji, to chętnie się przyjrzę.

Opublikowano

Oba monitory wykorzystują tę samą matrycę. Linia Predator stoi wyżej niż linia Nitro w ofercie Acera, więc teoretycznie Predator powinien być lepiej wykonany, ale to Acer, więc cudów bym nie oczekiwał.

Recenzja bliźniaczego Nitro XV273X na RTINGS - https://www.rtings.com/monitor/reviews/acer/nitro-xv273x

Czas reakcji matrycy to marketing, żeby choć zbliżyć się do tego co widnieje w specyfikacji to trzeba zastosować agresywny overdrive co przekłada się na ghosting.

Oczywiście sens 240Hz jest głównie w dynamicznych grach. Dodatkowo, żeby widzieć 240Hz komputer musi utrzymać minimum 240 fps, w zwykłych grach typu Wiedźmin przy takich szybkich matrycach pomaga Freesync/G-Sync.

Opublikowano

Poprzednio miałem właśnie acera, też 240Hz ale z matrycą TN (KG251QDbmiipx). Szczerze przyznam że zakochałem się w 240Hz, mój komputer może wyświetlać takie ilości klatek, no i gram głównie w dynamiczne fps. Skoro tamten poleciał drugi raz na serwis, to stwierdziłem że zażądam zwrotu pieniędzy, trochę dopłacę i kupię sobie coś lepszego.  Coraz bardziej skłaniam się do zakupu predatora, chyba że jest coś innego w podobnym przedziale cenowym.

Opublikowano

Oba Acery są taniej w owocowym (morele), jest on także oficjalnym partnerem producenta, więc jakby co to rękojmia/gwarancja powinny być szybkie i bezproblemowe.

Z ciekawszych alternatyw ASUS TUF VG259QM (1549 zł) - Matryca IPS 240Hz z możliwością OC do 280Hz za pomocą OSD, spora możliwość regulacji, ale brak rozbudowanego Huba USB. Recenzja modelu na RTINGS - https://www.rtings.com/monitor/reviews/asus/tuf-gaming-vg259qm

Co nie wybierzesz warto zwrócić uwagę na BLB i IPS Glow po zakupie, do poczytania w internecie jeśli nie wiesz co to jest.

Opublikowano

No to teraz moim faworytem jest ten Asus, na hubie usb za bardzo mi nie zależy. Co do BLB i IPS Glow, myślę że warto spróbować, najwyżej zrezygnuję z zakupu i wezmę inną sztukę. 

Z resztą, nie wydaje mi się żeby było to coś aż tak uciążliwego. 

EDIT

Znalazłem jeszcze MSI Optix MAG251RX, ale nie wiem czy warto dopłacać :/

Opublikowano

Jeśli Cię stać to możesz dopłacić, trochę lepsze kolory, ale generalnie nie jest jakoś bardzo lepszy od ASUS'a. Nie proponowałem go, bo uznałem, że nie chcesz wydawać ~2000 zł.

Recenzja: 

Opublikowano

Czyli nie warto. Myślę że i tak będę bardzo zadowolony z tego Asusa. To mój pierwszy IPS więc i tak będzie duży przeskok względem tego co miałem.

W każdym razie, dziękuję za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...