Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer za 1000zł (+/-)

Cutler

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam witam,
Przechodząc od razu do rzeczy mam dwie sprawy, żeby nie robić oddzielnego tematu.

Pierwsza sprawa -  potrzebuję znowu porady i sprawdzenia czy ta oto lista rzeczy, jest dobrze '' zmontowana ''.
Ogólnie sytuacja w kraju jest jaka jest i potrzebuję dla dzieciaków złożyć drugiego kompa przez ten zdalny system nauczania głównie... Nie chcę wywalać dużo kasy na to, więc bazuje tutaj aby to było w przedziale 1000zł ( taniej mi się nie udało niczego złożyć z nowych części ), ale też nie chcę żeby to był totalny gruchot, w którym da radę używać tylko worda, tylko żeby można było też w przyszłości go troszkę rozbudować ( może jakaś karta graficzna / inny procek i znowu jakiś czas komputer pociągnie ).

https://www.x-kom.pl/lista/uugr5qa3g
Co do tej listy to jeśli jest z nią wszystko w porządku, to jedynie nad czym się zastanawiałem to to, czy dołożyć 40zł do mocniejszego zasilacza ( patrząc pod przyszłościową rozbudowę, czy nie ma sensu bo i tak rozbudowa w tym wypadku nie wypali ).

Druga sprawa - dużo się na rynku pozmieniało z tego co widzę i części rzeczy w ogóle nie ma dostępnej w sklepach... Pytanie mam przez to o pamięć ram.
Mój komputer składa się z:
Płyty - MSI B450-A PRO MAX
Procesora - AMD Ryzen 3 1200
Pamięći - Crucial 8GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15
Karty graficznej - 1650 super

Składając tego kompa dla dzieciaków, pomyślałem ze dokupię do siebie od razu drugą kostkę pamięci, żeby działać w dualu. No ale okazuję się, że tej pamięci którą ja mam już nigdzie nie ma, a jako że ze mnie znawca jak z koziej dupy trąbka, to pytanie mam czy wystarczy, że znajdę pamięć 3000MHz CL15 obojętnie jaką i będzie git? czy na coś mam jeszcze zwrócić uwagę? 
Ta pamięć Balistix była fajna bo kupiłem ją chyba za 140zł i fajnie by było też tanio wyrwać drugą kostkę, tylko nie wiem czy to jest obojętne, czy raczej '' pamięć pamięci nie równa ''. Jeśli to nie problem, to prosiłbym o poradę jaką tanią drugą kostkę 8GB mogę tanio na spokojnie brać. 

Oczywiście znowu biorę pod uwagę krytykę jeśli taka będzie i wszystkie porady. 

P.S zależy mi pieruńsko na czasie, bo zaś sklepy zamykają i będzie masakra.

Opublikowano
15 godzin temu, Gajwer napisał:

Kostkę zmień na wyższe taktowanie, lub jak nie planujesz szybko dokładać kolejnej 2x 4GB.
Patriot 8GB (1x8GB) 3000MHz CL16 Viper Steel

Płyta główna B450
Gigabyte B450M DS3H
Taniej jest ta sama płyta tylko DS2 z dwoma slotami na ram.

Okej dzięki, to w takim razie te dwie rzeczy zmienię w liście, tylko powiedz mi bo napisane jest przy tej płycie głównej którą mi podałeś, że typ obsługiwanej pamięci to '' DDR4-2933 MHz ''. To czy to może mieć jakiś negatywny wpływ na tą pamięć 3000MHz którą podaleś? w sensie że może nie działać albo coś? 

I też od razu czy do mojego kompa, ta pamięć którą podałeś by się nadawała w połączeniu z tą co ja mam? czy to, że to jest CL16, a moja CL15 się wyklucza?

Opublikowano

Nie będzie miał negatywnego wpływu. To jest nowsza płyta w przyszłości będziesz mógł zamontować nowszy procesor w razie czego.

Do twojego najlepiej dobrać identyczną kość, nie musi być ta sama firma.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Ballistixy Sport LT zostały zastąpione nowymi Ballistixami, jeśli chcesz możesz kupić 2x8GB na Amazonie w cenie ok. 300 zł, a aktualny moduł sprzedać lub przełożyć do nowego komputera.

Crucial korzysta w swoich modułach z kości Microna (firma-matka). Patriot wykorzystuje głównie kości Hynixa lub Samsunga. Nie mieszałbym kości biorąc pod uwagę lichy kontroler pamięci w Ryzenie.

Opublikowano

@Gajwer@Anhin
Panowie jeszcze raz bym prosił o radę, bo nie chcę zakładać nowego tematu, a kurna chyba oszaleje z tym rynkiem... Zamówiłem wszystko to mi napisali, że nie ma procka dostępnego i zaproponowali inny, a potem się okazało że jednak ten co zaproponowali też jest niedostępny... no same debile. 
Jedyna opcja to mi została by dołożyć 400zł do innego procka co jest dla mnie chore, albo zmienić platformę i złożyłem sobie zestaw pod intela, ale gówno się znam jak chodzi o intela dlatego chciałbym, żebyście spojrzeli na tą listę i dali znać czy taki zestaw jest git.

https://www.morele.net/inventory/info/aebd1f47/

Opublikowano

Ten Athlon 3000G powinien pojawić się w okolicach grudnia w sklepach. Zgaduje, że ludzie w x-komie o tym nie wiedzą, bo oni generalnie mało kiedy coś wiedzą. Jaki procesor proponowali? R3 3200G? Jeśli chcesz to możesz go zakupić w ProShopie.

Zestaw na Intelu jest ok.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź tak czy siak, ale czas mnie gonił, więc zamówiłem w ciemno zestaw na intelu, ale to się cieszę, że chociaż jest okej ten zestaw. I muszę w takim razie jeszcze dać sobie gdzieś do zakładek ten sklep ''ProShop'' żeby na przyszłość mieć jeszcze alternatywę jak chodzi o sklepy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...