Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Własny serwer vps

bolek19999

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie chciałem zakupić vps wygląda to jak modem do internetu stacjonarnego lecz jest troszeczke większy. Szukalem na olx allegro jednak można Nabyć taki serwer jednak kosztuje on 600 zł ale na 365 dni chciałbym kupić ale na cale życie taki serwerek wie ktoś kto się zajmuje produkcja takich ze vpsow i gdzie takie oferty mogę znaleźć 

Opublikowano

Własne utrzymywanie takiego serwera jest beznadziejnym pomysłem. Jeżeli serwer będzie publiczny (bo wątpię, że planujesz jakiś domowy robić) to niezbędny byłby jakiś dobry dostawca z światłowodem i oczywiście jakieś filtrowanie ataków, na które raczej nie będziesz w stanie sobie pozwolić. Jest to znacznie większy wydatek niż kupno VPS na rok u jakiegoś tańszego dostawcy np. Rapiddc lub cyber_Folks, a oczywiście dochodzą do tego inne rachunki jak np. za prąd.

W przypadku prywatnego serwera np. dla znajomych najlepiej byłoby kupić jakiś komputer, wyjdzie taniej i będzie ciszej, ale dodatkowo musiałbyś się dowiedzieć czy posiadasz odblokowane porty.

Jeżeli to nie była odpowiedź na Twoje pytanie to z góry przepraszam, ale niestety ciężko zrozumieć co miałeś na myśli. Nie widziałem oferty VPS który byłby ,,na całe życie'', ale jeżeli taka oferta by była, to zdecydowanie odradzam. Zapłacisz dużą kwotę, a po jakimś czasie okaże się, że serwer niedomaga lub dostawca zaczyna zmieniać zasady 😉

https://cyberfolks.pl/serwery-vps/
https://rapiddc.pl/serwery-vps

Opublikowano

chce kupic serwer tak z 8 g ramu moze 16 mam swiatlowody porty odblokowane mam rowniez płatny antty ddos co do pradu i tak place kosmiczne pieniadze chce stworzyc serwer world of warcraft na testowanie. Jakies 100 Osob utrzyma taki komp moze 200 i wystarczy. Pracuje a granica takze wydadki mi nie straszne pytam gdzie takie cos moge nabyc dla siebie tak do 5 tys zl :D 

Opublikowano

Ale Ty chyba nie szukasz VPS, tylko zwykły serwer... Bo rozumiem chcesz postawić publiczny serwer gier i pewnie jakieś dodatki działające w tle.

Skoro masz dostawcę internetu plus jakiś anty-DDOS, no to brakuje Ci dwóch rzeczy.

1. Sprzętu

2. Obsługi

Co do sprzętu to prościzna - zobacz jakie są wymagania na 200 osób online w WoW, kup 2x mocniejszą maszynę i już. Do tego dolicz prąd który maszyna będzie ciągnęła. No i raczej nie będzie to jakieś RPi - pewnie będzie hałasować więc jakieś odosobnione miejsce by się przydało (piwnica, strych, jakiś pokój)

Co do obsługi - tu będzie problem. Jak chcesz się pobawić to podstawowa znajomość systemu (pewnie Linux albo Windows) wystarczy. Ale jak ma to mieć znamiona profesjonalizmu, do do tego dochodzi dogłębna znajomość systemu, umiejętność zarządzania, zapasowe zasilanie, system kopii bezpieczeństwa, reagowanie na incydenty bezpieczeństwa itp. Nie licz że kupisz magiczne pudełeczko i wszystkie problemy się rozpoczną, bo to złudne przeświadczenie i wcześniej czy później ktoś Ci serwer rozpieprzy.

No i zastanów się czy chesz się w to bawić. To nie tak że wydasz raz 5k i luzik. Do hobby to wystarczy, ale do tego dolicz prąd, domenę i milion różnych rzeczy, który będzie generował koszty utrzymania maszyny.

ts.virtual-gaming.eu - nie polecam, 2/10 :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...