Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zasilacz

Bamber3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Grałem sobie w Wiedzmina 3. Nagle komputer zgasł i już nie chce się włączyć. Próbowałem uruchomić sam zasilacz poprzez zwarcie pinów i nie rusza. Szukam więc zasilacza pod dosyć stary sprzęt:

Intel i3-4160  3.6Ghz

Radeon RX 570 4Gb

Ram DDR3 2x4GB 

MSI H81M-P33

Dysk WD 1tb 7.2k rpm

Napęd jakiś LG

Monitor jakiego używam to 19.5cala LED.

Do tej pory miałem Corsaira vs450.

Ciekaw jestem czy uszkodzeniu nie uległy inne podzespoły..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zasilacz dotarł. Po tygodniu. Lecz komputer dalej nie działa. Brak reakcji na przycisk power.

Edit. 

Po wyjęciu baterii biosu i podłączeniu samego procka ruszył. Zostawilem go tak bo nie miałem czasu. Teraz złożyłem wszystko jak ma być i znów nie rusza.

Zauważyłem że wentylator w obudowie nie za każdą próba jednak próbuje ruszyć.

Płyta główna?

Opublikowano

Może płyta główna. Sprawdziłeś, czy komputer rusza bez podłączonych dysków, z jednym modułem RAM lub bez GPU z podpiętym monitorem pod iGPU?

Opublikowano

Sprawdzałem na poszczególnych ramach, bez dysków i nagrywarki. Dziś sprawdzę to jeszcze raz bez karty graficznej. Dwa razy uruchomił się ale między tymi udanymi dwiema próbami było kilkadziesiąt nieudanych

Opublikowano

Jeśli się uruchomił i pokazał obraz bez artefaktów czy innych anomalii to GPU nie jest uszkodzone. Jeśli komputer nie daje żadnych dźwięków POST (chyba że głośniczek nie podpięty) to płyta główna została uszkodzona.

Opublikowano

Odpialem kartę graficzną z płyty głównej.

Zostawilem podpięte ramy, procesor, dysk. 

Komputer uruchomił się normalnie. 

Czyli jednak karta graficzna? Szkoda, posłużyła mi pół roku no ale kupiona jako używka..

Opublikowano

Niekoniecznie - może to być uszkodzony slot PCI-E na MOBO. Możesz spróbować znowu włożyć GPU i sprawdzić, czy komputer zacznie normalnie startować - czasem i takie cuda się dzieją.

Opublikowano

Na karcie po podłączeniu pcie świeci dioda LED na biało. Z podłączoną karta nie chce się uruchomić. 

Mój slot pci-e jest uszkodzony, ma pęknięte zabezpieczenie. 

Pozostaje zawieźć to do serwisu na sprawdzenie co faktycznie się zepsuło.

Dziękuję Ci za pomoc.

Opublikowano
Dnia 29.10.2020 o 19:45, Anhin napisał:

Niekoniecznie - może to być uszkodzony slot PCI-E na MOBO. Możesz spróbować znowu włożyć GPU i sprawdzić, czy komputer zacznie normalnie startować - czasem i takie cuda się dzieją.

Odkopalem stara kartę graficzną Radeon R9 270x czy coś takiego. Karta nie daje obrazu dlatego zmeinilem ja na rx570. 

No i na tej R9 system startuje normalnie tylko karta jest uszkodzona i nie daje obrazu.

Na rx570 komputer nie chce się włączyć. 

Czyli zepsuta jest karta a nie jej slot na płycie głównej?

Opublikowano

Tak - możliwe, że ścieżki uwaliłeś na tym RX570, lub po prostu posiada kaparkową przeszłość no i sobie umarła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...