Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja kompa.

Vanqisz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym odświeżyć trochę sprzęt bo robiłem to chyba z 4 lata temu.

Mój obecny sprzęt:

Cytat

Procesor :                Procesor Intel CORE I7-4790, 3.6GHz, 8MB
Chłodzenie :            CPU SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2
Płyta główna :         Gigabyte GA-H87-HD3 Socket 1150
Pamięć RAM :          Kingston 8192MB 1600MHz HyperX Blu Red
Dysk SSD:                 Samsung SSD840 EVO 120GB SATA3
Dysk twardy :           SEAGATE ST1500DM003 1500GB 64MB 7200 SATA3
Karta graficzna :      MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6G
Zasilacz :                   Chieftec A-80 750
Nagrywarka DVD:   ASUS DVD/RW SATA  
Obudowa:                Zalman z9 u3

Podkreśliłem co ma być do wymiany, budżet to 2000-2500 zł. Komputer do granie i obróbki graficznej.

Znajdować się w nim ma procesor Ryzena 5, 16 GB RAM no i dysk SSD M2 1TB co do płyty to nie wiem jaka. Planuję zamówić w następnym tygodniu.

Moja propozycja:

https://www.x-kom.pl/lista/qkcpnxkbu

;=)

Opublikowano

Zmiana pamięci na GoodRAM IRDM Pro (2x8GB) 3600MHz CL17, lub jeśli masz zamiar podkręcać to za ~285 zł z Amazonu Crucial Ballistix (2x8GB) 3200MHz CL16 - większość sztuk robi bez problemu 3600MHz CL16.

Procesor możesz kupić taniej na Amazonie z darmową dostawą w okolicach 850 zł - CLICK.

Jeśli planujesz jeszcze rozbudowywać komputer o mocniejszy procesor (R9 3900X/3950X) lub kartę graficzną, która będzie potrafiła wykorzystać PCI-E 4.0 to wtedy warto brać Gigabyte B550 Aorus Elite.

Warto kupować tam, gdzie taniej - jeśli wziąłbyś pamięci oraz MOBO (B550 lub B450) z proline to warto dorzucić również dysk SSD - cenowo wyjdzie korzystniej niż w x-komie.

Co do reszty - sprawdź czy posiadasz zestaw montażowy AM4 do chłodzenia, jeśli nie to pisz do SPC - za 20zł + przesyłka wysyłali upgrade kit. Jeśli będziesz kupował wydajniejsze GPU to koniecznie wraz z nowym zasilaczem, obudowa też by się przydała lepsza niż karton z blachy.

Opublikowano

Dzięki za propozycje, podkręcać nie mam zamiaru. Kartę pewnie za 2-3 lata będę chciał wymieniać. Zestaw montażowy do chłodzenia - coś mi świta, że posiadam.

Co do zasilacza to myślałem, że nie jest zły tak jak obudowa. 🤔 To takie coś będzie dobre?:

https://proline.pl/koszyk/2560d3e8

Tylko procka brać z Amazona, choć może jeszcze poszukam gdzieś w swojej okolicy.

Jeszcze zastanawiałem się nad 32 GB ramu, kosztem MOBA 🙃

;=)

Opublikowano

Skoro karta będzie wymieniana za 2/3 lata to nie ma sensu kupować B550, bo za ten czas będzie konieczna kompletna zmiana platformy, a nie wykorzystasz dobroci B550 z aktualnym GPU. Możesz brać 32GB RAM jeśli uważasz, że tyle potrzebujesz.

Zasilacz ok pod aktualny sprzęt, lecz jeśli obciążyłbyś go mocniejszym GPU mogłoby okazać się, że ten nie trzyma parametrów. Aktualnie sprzedawane budżetówki są o wiele lepsze - Vero L3 aktualnie deklasuje tego Chiefteca pod każdym względem. Jednakże wymiana zasilacza czy obudowy nie jest wcale konieczna.

Opublikowano

Czyli teraz lepiej brać b450, a jak będę się decydował gdzieś w przyszłości na wymianę grafy na mocniejszą to dokupić lepszy zasilacz i pomyśleć już nad lepszą płytą główną, aby wykorzystać lepszy potencjał z tego sprzętu?

;=)

Opublikowano

Nie tyle lepiej co to będzie korzystniejsze, bo nie wykorzystasz potencjału B550 Aorus Elite, więc wyrzucisz pieniądze w błoto.

Za 2/3 lata będą nowe podstawki AMD i Intela, które będą obsługiwały pamięci DDR5 i możliwe, że także PCI-E 5.0, będą także wydajniejsze procesory. Dodatkowo patrząc na kalendarz NVIDII, gdzie co 2 lata jest nowa architektura GPU można przewidzieć, że za 2 lata pojawi się architektura Hopper, a także AMD będzie miało już przygotowaną nową architekturę GPU. Kup to co masz zamiar kupić, potem ewentualnie można pomyśleć o porządnym zasilaczu, a także obudowie "na przyszłość", bo są to rzeczy, które najrzadziej się zmienia w komputerach i koncentrować się już na zmianie platformy za te 2/3 lata.

Opublikowano

Dobra, to sporządziłem taki koszyk, oczywiście będę zamawiał gdzie indziej jak nie znajdę taniej:

https://www.x-kom.pl/lista/fdbr92vpq

Jeszcze nie wiem co do kości, każdy poleca mi co trochę inne.

A i czy mógłby mi ktoś napisać ile mniej więcej dostałbym za moje aktualne części. 🤔

;=)

Opublikowano

RAM tak jak pisałem wcześniej albo GoodRAM (Hynix CJR), albo świetne Ballistixy (Micron rev. E) - pierwsze moduły to wyższy bin CJR, drugie moduły posiadają za to świetne rev. E, które są bardzo podatne na OC. Proline posiada w podobnej cenie GoodRAM'y co x-kom Patrioty Viper 4, raczej nie ma co się tu zastanawiać. Polecanie Viperów w cenie GoodRamów to strzał w kolano, chyba że ktoś nie zna świata poza x-komem i owocowym.

MSI B450-A PRO MAX - czytelniejsze UEFI, lepsza sekcja zasilania oraz częstsze aktualizacje UEFI. Dodatkowo ze względu na pojemność SPI Flash, jest najpewniejszą płytą na B450, która dostanie wsparcie dla 4. generacji Ryzen.

Nie siedzę w używkach, nie zajmuje się nimi i nie handluję nimi. Przejrzyj allegro i olx jak chodzą podzespoły i wystaw w adekwatnej cenie - jeleni nie brakuje w naszym kraju, więc może uda ci się sprzedać podzespoły w fajnej cenie.

Opublikowano

IHS posiadają wyłącznie procesory (niektóre płyty mają heat armor, niektóre dyski posiadają blaszkę, a niektóre radiator - tak chodzi o temperatury podczas obciążenia), ten posiada tylko naklejkę a nowe rewizje tego dysku są na QLC.

Kontroler zmieniony na Phisona E12S, kości na QLC oraz obcięty o połowę DRAM wraz ze zmianą z DDR4 na DDR3. Możesz ryzykować z Silicon Power, ale ten zapewne tez już ma zmienione kości, Corsair jako jedyny producent (chyba) zmienił kod produktu dla nowych rewizji, co zapewne ma związek z pochodzeniem firmy (USA). Nie wiem jak VPN100, który posiada radiator - kupno dysków, które posiadały Phisona E12 jest obarczone ryzykiem. Ogółem za 640 zł możesz mieć Samsunga 970 EVO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...