Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade komputera

Mr.Cukier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Chciałbym wymienić procesor w moim komputerze, ponieważ mam problemy np. przy graniu w BFV komputer już nie ogarnia np. przeglądarki na drugim monitorze. Sam procesor wystarczy, czy trzeba też kupić więcej ramu? Jaki procesor kupić do tej grafiki tak żeby było "spójnie" i wydajnie w grach bo w sumie to procesor był kupowany wcześniej, a grafikę dorwałem przypadkiem i teraz nie wiem czy to się jakoś sensownie zgrywa.

Mój PC:

ryzen 3 1200 @ 3,8Ghz

8gb gskill ripjaws 3200

msi b350 pc mate

asus gtx 1660 6gb

be quiet! system power 8 500w

wd 1tb

ssd 256gb goodram cx400 

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

Twój komputer nie jest zły, obstawiałbym w czymś innym problem.

Jaki posiadasz budżet na rozbudowę?

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Oczywiście, ze problemem jest procesor - jest za słaby, przez co bottleneckuje kartę.

Wstępnie Ryzen 3 3100 (4/8) lub Ryzen 5 2600 (6/12) będą w porządku - oczywiście przypilnuj aktualizacje UEFI oraz sterowników chipsetu przed modernizacją.

W przypadku pamięci RAM - jest to 1x8 czy 2x4? Można zmodernizować do 16GB, lecz nie trzeba.

Opublikowano
14 godzin temu, Gajwer napisał:

Twój komputer nie jest zły, obstawiałbym w czymś innym problem.

Jaki posiadasz budżet na rozbudowę?

Nie mam ściśle określonego budżetu, po prostu chciałbym wiedzieć co mam kupić, żeby dobrze to działało.

10 godzin temu, Anhin napisał:

Oczywiście, ze problemem jest procesor - jest za słaby, przez co bottleneckuje kartę.

Wstępnie Ryzen 3 3100 (4/8) lub Ryzen 5 2600 (6/12) będą w porządku - oczywiście przypilnuj aktualizacje UEFI oraz sterowników chipsetu przed modernizacją.

W przypadku pamięci RAM - jest to 1x8 czy 2x4? Można zmodernizować do 16GB, lecz nie trzeba.

Pamięć mam 2x4, jeśli nie trzeba kupować więcej to zostawię tyle ile jest. To każdego nowego ryzena włożę na tą starą płytę? Myślałem, że już się nie da, przynajmniej tych z 3 serii.
Jak będę kupował to chciałbym już 6 albo 8 rdzeniowy procesor i skłaniałbym się do używanych części.

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

Skoro masz 2x4 to i tak bezpieczniej byłoby kupić zestaw 2x8 niż dokładać kolejny 2x4 - modernizacja opcjonalna, wszystko zależy od tego czy brakuje Ci pamięci. Chipset B350 był bardzo wybredny w obsadzaniu 4 banków. 2. oraz 3. generację Ryzen włożysz po uprzedniej aktualizacji UEFI do wersji, która obsługuje procesory. Do GTX 1660 możesz również brać Ryzena 5 3600, raczej ciężko będzie Ci znaleźć używki Ryzenów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...