Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką kartę graficzną wybrać?

Alpina

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje złożenie porządnej jednostki komputerowej do grania w 1440p i potrzebuję się zmieścić w cenie do 12-13 tysięcy nie wliczając w to monitora, bo już jest 😄 Jak na chwilę obecną z tego co wyliczyłem z RTX 2080Ti od MSI cena przekracza 15k. Moje pytanie jest następujące, czy opłaca się kupić 2080Ti, czy warto dać ponad 5-6k za kartę ? Czy lepiej kupić np. również od MSI 2080 Super ? Oglądałem różne testy na grach i różnica jest 10-15 fps, ale dalej jakoś mam mieszane uczucia do tego wszystkiego i chciałbym się was poradzić. W zestawie planuje i7 10700k, płytę jeszcze nie wiem do końca jaką ale najpewniej od MSI która obsłuży 128gb RAM i łączenie kart SLI, na początek 2x32gb ramu od G.Skill TridentZ RGB, zasilacz 1000w-1200w be quiet prawdopodobnie i chłodzenie na procka wodne NZXT Kraken X72, obudowa be quiet Dark Base 700 lub 900 v2. Także proszę o odpowiedź co mniej więcej lepsze pod względem wydajność/cena RTX 2080Ti czy Super oczywiście od MSI. Życzę miłego dnia i Pozdrawiam. 🙂

Opublikowano
  • Nie wykorzystasz 64GB RAM w żadnej grze, nawet 32GB nie wykorzystasz. Na przyszłość też nieopłacalny zakup, bo zanim jakakolwiek gra zacznie tyle wykorzystywać, to będą już lepsze pamięci.
  • Po co Ci SLI, skoro SLI w jednostkach konsumenckich to tak naprawdę marketing i nikt o zdrowych zmysłach nie łączy kart w SLI z procesorami konsumenckimi a tym bardziej do grania. Do SLI najlepiej brać HEDT, a samo SLI to nie 2x większa wydajność, ale 2x więcej problemów z grami.
  • 1000W? Nigdy tego ten sprzęt nie wykorzysta, lepiej będzie brać zasilacz o słabszej mocy, ale lepiej wykonany.
  • NZXT Kraken X72 to metr mułu posypany szczyptą RGB. Problemy z terkoczącą pompką, problemy z oprogramowaniem (CAM oficjalnie nie obsługuje X72), głośne wentylatory. Generalnie AIO NZXT to więcej marketingu niż rzeczywistej jakości jak za taką cenę. Corsair ma lepsze wentylatory, oprogramowanie i gdy korzystał z rozwiązań Aseteka to przypadki z terkoczącą pompką były jednostkowe. Ewentualnie można brać AIO Fractala - Celsius+ Dynamic lub Prisma. Królem cena wydajność nadal pozostaje Arctic Liquid Freezer II, ale nie posiada RGB.
  • W cenie Dark Base 900 są lepsze obudowy moim zdaniem - MasterCase H500P, MasterCase SL600F, Eclipse P600S, Eclipse P500A DRGB czy Enthoo Pro 2.

Pod względem cena wydajność RTX 2080 SUPER, lecz warto poczekać co pokaże NVIDIA w najbliższym czasie.

• Aive zmienił(a) tytuł na Jaką kartę graficzną wybrać?
Opublikowano
11 godzin temu, Anhin napisał:
  • Nie wykorzystasz 64GB RAM w żadnej grze, nawet 32GB nie wykorzystasz. Na przyszłość też nieopłacalny zakup, bo zanim jakakolwiek gra zacznie tyle wykorzystywać, to będą już lepsze pamięci.
  • Po co Ci SLI, skoro SLI w jednostkach konsumenckich to tak naprawdę marketing i nikt o zdrowych zmysłach nie łączy kart w SLI z procesorami konsumenckimi a tym bardziej do grania. Do SLI najlepiej brać HEDT, a samo SLI to nie 2x większa wydajność, ale 2x więcej problemów z grami.
  • 1000W? Nigdy tego ten sprzęt nie wykorzysta, lepiej będzie brać zasilacz o słabszej mocy, ale lepiej wykonany.
  • NZXT Kraken X72 to metr mułu posypany szczyptą RGB. Problemy z terkoczącą pompką, problemy z oprogramowaniem (CAM oficjalnie nie obsługuje X72), głośne wentylatory. Generalnie AIO NZXT to więcej marketingu niż rzeczywistej jakości jak za taką cenę. Corsair ma lepsze wentylatory, oprogramowanie i gdy korzystał z rozwiązań Aseteka to przypadki z terkoczącą pompką były jednostkowe. Ewentualnie można brać AIO Fractala - Celsius+ Dynamic lub Prisma. Królem cena wydajność nadal pozostaje Arctic Liquid Freezer II, ale nie posiada RGB.
  • W cenie Dark Base 900 są lepsze obudowy moim zdaniem - MasterCase H500P, MasterCase SL600F, Eclipse P600S, Eclipse P500A DRGB czy Enthoo Pro 2.

Pod względem cena wydajność RTX 2080 SUPER, lecz warto poczekać co pokaże NVIDIA w najbliższym czasie.

Dzięki za odpowiedź, wiem ze w grach nie wykorzystam 64gb to jest pewne, ale chciałbym mieć zapas na aplikacje podczas gier czy przeglądarkę, zeby mi nic nie muliło, tak samo z dużą ilością kart nie chce mieć jakiś sciec, poza tym lubie sie pobawić w jakiś amatorski montaż filmów jakis Sony Vegas i te sprawy, myślę tez nad zakupem GoPro Hero 8 i nagrywaniu jakis takich amatorskich filmików o tematyce jakiejkolwiek co wpadnie w ręce :D Co do SLI wiem ze to nie tak działa ze 2 razy większa moc, ale widzialem filmy i w niektórych grach byla duza różnica pomiędzy jednym np 2080Ti a dwoma. Co do zasilacza to jaka moc byla by odpowiednia ? Chce mieć zapas w końcu nie byle jaki procek grafa chlodzenie wodne 2xHDD po 2tb i ssd planuje 500gb ile W bys doradził? Co do chłodzenia no czytalem ze podobno jest bardzo dobre i nie chodzi o marketing a o opinie ludzi na necie, a co sądzisz o chlodzeniu od MSI Mag Core Liquid 360, bo postawiłem sobie te dwa albo od MSI albo od NZXT, pozniej zobaczę jeszcze te co mi doradziłeś bo teraz w pracy jestem :D No na obudowę zdania raczej nie zmienię bo i 700 i 900 bardzo mi się spodobała i będzie ciężko ale obczaję co mi doradziłeś :) Jeszcze raz dzięki za odpowiedz i rady czekam na kolejne odpowiedzi, pozdrawiam i życzę miłego dnia :) 

Opublikowano

W takim razie celuj maksymalnie w 32GB, bo 64GB nadal nie wykorzystasz. Do gier i montażu nie potrzeba nie wiadomo ile pamięci RAM.

Z SLI jak już wspomniałem - więcej problemów niż korzyści. Jest to rozwiązanie dla entuzjastów i profesjonalistów, nie ma procesora na konsumenckich podstawkach, który wykorzysta potencjał SLI ze względu na zbyt małą ilość linii PCI-E. Do SLI trzeba wręcz celować w HEDT, jednakże platforma HEDT nie jest przeznaczona do grania, a profesjonalnej pracy jako stacje robocze do zarabiania pieniędzy.

Wybierz sobie zasilacz o mocy 750-850W, będzie to w zupełności wystarczające. Może to być beQuiet! Straight Power 11, Super Flower Leadex III, Seasonic Focus GX/PX, Corsair RMx lub HX.

Z opiniami ludzi w internecie trzeba brać poprawkę, bo przeważnie te opinie pisane są pod wpływem pozytywnych emocji tuż po zakupie. Potem już kolorowo nie jest, gdy okazuje się, że NZXT Cam to ociężałe oprogramowanie, pompka na 100% potrafi hałasować, wentylatory nie są ciche w porównaniu np. do bardzo dobrych Arctic P12/P14 (śmigła za 30zł). NZXT wydało jeszcze X73/Z73, ale to głównie upgrade ceny i nie polecam tego tym bardziej. MSI MAG Core Liquid 360 będzie zdecydowanie lepszym wyborem, więc albo MAG Core, albo Corsair iCUE H150i RGB PRO XT.

Problem z obudowami beQuiet! jest taki, że są to piekarniki oprócz Pure Base 500DX, więc temperatury będą wyższe niż w innych obudowach o przewiewnym froncie.

Opublikowano
13 godzin temu, Gajwer napisał:

Jeżeli Ci się nie śpieszy z zakupem, poczekaj na nowe karty graficzne.

Na ten moment MSI Geforce RTX 2080 SUPER GAMING X TRIO 8GB GDDR6

Zakup planuje na koniec Października początek Listopada, bo wtedy dozbieram pełną kwotę, chociaz zastanawiam się czy nie kupić wszystkich podzespołów na ile mnie obecnie stac i dokupywać w miarę przypływów pieniężnych. Co do nowych kart to chyba nie dla mnie bo na premierę można oczekiwać wysokiej ceny i pewnie niskiego skoku wydajności wzgledem nawet i 2080Ti.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...