Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Cichy zasilacz

mikser38

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, ostatnie kupowałem komputer i wybrałem zasilacz Corsair TX 650M. Niestety, komputer stoi na moim biurku i zasilacz jest dosyć głośno nawet przy przeglądaniu internetu. Poczytałem chwile w sieci i najbardziej odpowiała by mi zmiana na be quiet Straight Power 11 550W 80 Plus Gold. Pytanie moje ejst takie, czy zasilacz uciągnie ryzen 5 3600 i rx 5700 xt? Czy będę musiał wziąć wersję 650W, która jest trochę głośniejsza?

Opublikowano

W podobnych cenach jest jeszcze Corsair RMx, także posiada tryb półpasywny oraz certyfikat LAMBDA A++. Na korzyść Corsaira jest gwarancja (10 lat vs 5 lat), oraz temperatura, w której zasilacz nadal oddaje pełną moc (50 stopni vs 40 stopni). Zasilacz półpasywny o wyższej mocy nie ma prawa być głośniejszy od słabszego odpowiednika, ponieważ posiada większy zapas mocy, a co za tym idzie, później włącza się wentylator - 550W pociągnie zestaw na spokojnie, jednakże 650W będzie cichszy. Pamiętaj, że zasilacze półpasywne jeśli posiadasz perforowaną piwnice w obudowie, powinno się montować wentylatorem do góry.

Ogółem to jesteś pewien, że to zasilacz hałasuje? Mimo że TX nie jest półpasywny, to jest jednak cichym zasilaczem.

Opublikowano

Z uwagi na to, że ręcznie zatrzymywałem wentylator chłodzenia CPU oraz jeden wentylator w obudowie, a rx 5700 xt pulse wyłącza swoje wentylatory przy idle'u, to jestem raczej pewny że to zasilacz jest winny. Za to widzę, że przynajmniej według rankingu cybenetics TX650 dla większości pobieranych watt-ow jest glosny na conajmniej 35 dB, co jest wartością dosyć przeciętną, nie mówiąc gorzej. Owszem, gdyby komputer stał pod moi biurkiem, to nie byłoby problemu, ale niestety nie mam takiej możliwości i siedzę w odległości 30cm od niego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...