Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mało FPS w grze przy w miarę okej konfiguracji

mlodszyoski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z płynnością w minecraft oraz innych grach na moim komputerze.
Na wstępie (posiadam laptopa) i mam 2 karty graficzne

nvidia geforce GTX 1050 oraz zintegrowaną  Intel(R) HD Graphics 630

Kiedy włączam gry ustawiam Uruchom z procesorem graficznym: i ustawiam tą lepszą czyli GTX 1050

i w minecraft po zainstalowaniu shaderow najslabszych Low jest gdzies 50-80 fps 

tez jest problem z nagrywaniem jakiejkolwiek gry na tym komputerze gdy właczam nagrywanie programem OBS i kazdym innym programem to juz wogole 0fps jest

Opublikowano

Minecraft ogólnie jest oparty na javie która w większości używa ram, a nie karty graficznej. Polecam wyczyścić wszystkie podzespoły oraz nałożyć nowa pastę termo, wyczyścić ram, lekko podkrecic podzespoly. :PP

Pomogłem? Zarzuć mi lajkiem, dzięki temu będę kontynuował udzielanie pomocy!

Poproszę spam "dziękuje"! :D

Opublikowano
38 minut temu, DobryWafel napisał:

Minecraft ogólnie jest oparty na javie która w większości używa ram, a nie karty graficznej. Polecam wyczyścić wszystkie podzespoły oraz nałożyć nowa pastę termo, wyczyścić ram, lekko podkrecic podzespoly. :PP

Skąd masz pewność, że sprzęt nie został 2 dni temu wyczyszczony?

Nie ma żadnych danych dotyczących temperatur itp. więc polecanie czyszczenia sprzętu jest bezsensu.

3 godziny temu, mlodszyoski napisał:

Witam mam problem z płynnością w minecraft oraz innych grach na moim komputerze.
Na wstępie (posiadam laptopa) i mam 2 karty graficzne

nvidia geforce GTX 1050 oraz zintegrowaną  Intel(R) HD Graphics 630

Kiedy włączam gry ustawiam Uruchom z procesorem graficznym: i ustawiam tą lepszą czyli GTX 1050

i w minecraft po zainstalowaniu shaderow najslabszych Low jest gdzies 50-80 fps 

tez jest problem z nagrywaniem jakiejkolwiek gry na tym komputerze gdy właczam nagrywanie programem OBS i kazdym innym programem to juz wogole 0fps jest

Zacznijmy od tego, że GTX1050 nie jest jakąś wybitną kartą graficzną, więc wielkich cudów nie możesz oczekiwać. Na samym początku upewnij się, że gra została uruchomiona z karty graficznej a nie zintegrowanej, chociaż po tej ilości FPS raczej ruszyło z nvidii. Dodatkowo przydałyby się jakieś dane np. zdjęcie statystyk z RTSS w grze i informacja z których dokładnie shaderów korzystasz.

https://linustechtips.com/main/topic/977649-guide-how-to-setup-msi-afterburner-on-screen-display-using-rtss/

Ogranicz FPS w grze (w zależności od odświeżania monitora) i ustaw poprawnie OBS.

• AlexsanderARG zmienił(a) tytuł na Mało FPS w grze przy w miarę okej konfiguracji
Opublikowano

uruchamiam za pomoca nvidii

nie mam pojecia co to jest RTTS

Jesli chodzi o ustawienia obs niewazne jak ustawie czy jest domyslnie czy jakies ustawienia z poradnika na youtube ciagle malo fps i zacina
image.png

image.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...