Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade PC - budżet około 2500 zł

lilnew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Postanowiłem, że chcę ulepszyć mojego staruszka o kilka części, jednak w tym temacie nie jestem do końca obeznany i chciałbym się poradzić kogoś z większą wiedzą 🙂 Generalnie chciałbym na razie wymienić: procesor, chłodzenie oraz zasilacz. Komputer służy mi głównie do projektowania grafiki komputerowej, montażu i edycji wideo, dźwięku, etc. W przyszłości chciałbym wejść też w projektowanie grafiki 3D a tam potrzebna jest dobra maszyna oraz streaming. Dodatkowo gram w chyba niezbyt wymagające gry typu LoL, Valorant, CSGO, GTA V.  W późniejszym czasie chciałbym też wymienić kartę graficzną.

Mój aktualny sprzęt:

• Intel Core i5-7500 LGA1151
  • NVIDIA GTX 1060 6GB
  • MSI B250M PRO-VD
  • RAM DDR4 16GB
  • Chłodzenie jakieś intelowskie dołączone do procka
  • Obudowa SilentiumPC Gladius M20 Pure Black (SPC125) Midi tower
  • Zasilacz XFX  TS 550W 120mm 80+ Bronze

Na co potencjalnie chciałbym zmienić:

• AMD Ryzen 7 3700X, 3.6GHz, 32 MB, BOX / AMD Ryzen 5 3600
  • Posiadam nowe, nieużywane chłodzenie, jednak nie jestem pewien czy jest dobre i czy by pasowało do mojej obudowy (Spartan 3 LT HE1012). Może polecicie coś lepszego?
  • Zasilacz, tutaj niestety nie mam pojęcia.

Zależy mi na tym, aby części pracowały dość cicho nawet w stresie przy obciążeniu i były wydajne. Zatem moje pytanie brzmi, czy takie podzespoły, które wymieniłem wyżej pasowały by do reszty (tj. obudowa, etc.) oraz czy jesteście w stanie zaproponować coś innego, lepszego co by się mieściło w moim budżecie który chcę przeznaczyć na części (2,500-2,700 zł)?

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Świadom jesteś, że zmiana procesora wiąże się ze zmianą także pamięci operacyjnej oraz płyty głównej? Chłodzenie mogłoby się przydać do R5 3600.

Posiadasz dosyć spory budżet, przez co masz pewien komfort - wybór jednakże należy do Ciebie.

Moja propozycja jest taka:

Co do chłodzenia to warto zainwestować w coś lepszego do R7 3700X niż Spartan, np. Scythe Mugen 5.

Można też zainwestować w lepszą MOBO - Gigabyte B550 Aorus Elite. Generalnie możesz też śmiało brać R5 3600 i poczekać co AMD pokaże pod koniec roku i ewentualnie zakupić za rok lepszy procesor. Warto by było również zainwestować w lepszą obudowę, czy dysk SSD jeśli takowego nie posiadasz, a siedzisz na Windows 10.

• Aive zmienił(a) tytuł na Upgrade PC - budżet około 2500 zł
Opublikowano

@Anhin Tak tak, jestem tego świadomy że nowa płyta główna również będzie potrzebna i mocniejsze RAMy do nowego procka, ale nie chciałem teraz tutaj tego poruszać 😄 Dzięki za podlikowanie podzespołów, postaram się coś wybrać. Dysk SSD posiadam, głównie na nim mam zainstalowany system bez jakiś zbędnych programów czy gier. A dlaczego też lepszą obudowę brać? Masz coś ciekawego do polecenia?

@Gajwer O super, kodzik by się przydał, a wiesz może do kiedy jest ważny? Muszę jakoś rozplanować zakup w najbliższym czasie 😉

@Velociraptorus Wiesz co, od jakiegoś czasu jest głośny, słyszę sporą różnicę i wydaje mi się, że coś tam nie do końca śmiga jak powinno i dlatego szukam czegoś lepszego lub nowego co oczywiście by grało z pozostałymi częściami.

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Odpuść sobie proponowaną przez Gajwera Gigabyte B550 Gaming X, bo ta płyta za taką cenę to nieporozumienie, B550 Aorus Elite pod każdym względem jest lepszy od Gaming X, a różnica w kosztach niewielka. Gaming X to płyta kierowana chyba do idiotów, którzy nie chcą wiedzieć lub nie wiedzą co kupują.

Dlaczego lepsza obudowa? Gladius M20 to poprawny chińczyk jak na swoje czasy, zmiana podzespołów na mocniejsze wiąże się z większym oddawaniem ciepła do otoczenia, dlatego warto by było pomyśleć o obudowie, która będzie w stanie zapewnić odpowiedni przepływ powietrza. Solidną obudową jest SPC Regnum RG6V TG, nie jest to zakup wymagany, możesz włożyć wszystko w Gladiusa, a potem jeśli coś Ci nie będzie odpowiadać to można obudowę zmienić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...