Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak wyglądają prawa autorskie map w Minecrafcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zapytać, czy jeśli zbuduję mapkę na czyimś serwerze, to administracja tego serwera może jej użyć na tym serwerze np. jako spawn bez mojej zgody?

Jeśli nie jest to mój serwer, to mogą czy nie mogą?

Jest to jakoś uregulowane w prawie?

Z góry dzięki :)

Opublikowano

Jeśli w jakiś sposób zastrzeżesz sobie do tej budowli prawa (co jest mi trochę trudno sobie wyobrazić) to nie powinni tego zrobić i mógłbyś zaskarżyć ich do sądu o rekompensatę w postaci części dochodów. Więc jeśli był by to mały/ średni serwer to żaden sąd by tego nie wziął xD

Można by też zgłosić się do administracji hostingu jeśli na takowym stoi serwer.

No ale jakoś te prawa trzeba sobie zastrzec. I ciężko mi siebie wyobrazić taką sprawę w sądzie hahaha xD

Opublikowano

Do sądu nie da rady, więc nic nie zrobię oprócz ewentualnego zgłoszenia do administracji serwera, tak? Chyba nie ma jakiegoś "zabezpieczenia" przed kopiowaniem map w minecrafcie.

Opublikowano

Najlepiej po prostu kasę za mapę bierz przed zbudowaniem, albo rozdziel to sobie na raty i nikt nie ucierpi 😄 Jeśli porządna administracja to chociaż nie powinni usuwać tabliczki z autorem.

• AlexsanderARG zmienił(a) tytuł na Jak wyglądają prawa autorskie map w Minecrafcie
Opublikowano

Niestety nie masz do tego praktycznie żadnych praw, mapa należy do administracji danego serwera, tym bardziej ty na tej mapie to zbudowałeś, sytuacja by wygladała inaczej gdybyś wrzucił gdzieś schematic tej budowli lub mape z budowla i napisałbyś do tego licencje. W tym wypadku nie mogą tego u siebie już użyć, bez twojej pismnej zgody.

Opublikowano

Niektórzy mówią, że mam do tego jakieś prawa, a niektórzy przeciwnie. Poczekam, zobaczę co inni napiszą.

Opublikowano

Jeśli budujesz na ich serwerze no to mają do tego prawa. To tak jak kupujesz działkę i zlecasz firmie by Ci postawili dom. I co, teraz mogą Ci powiedzieć, że "słuchaj sprawa jest tak, nie będziesz tu mieszkał bo dom jest nasz" xD

Jeśli budujesz to na zlecenie i chcesz wynagrodzenia to ogarnij jakąś umowę a jeśli budujesz coś 4fun no to nie buduj albo pogódź się.

Opublikowano

To jest chamstwo jak ktoś umie budować, a jacyś administratorzy ustawiają to jako spawn i zabierają ci permisje do działki. Może i są takie serwery gdzie administracja patrzy na działki i ustawia se jako spawn, ale to bardzo rzadko i te serwery są bardzo małe. Ty masz prawa i administracja też ma prawa do tego żeby jakbyś zbudował jakąś działke to mogą ustawić. 

Opublikowano
Cytat

Ty masz prawa i administracja też ma prawa do tego żeby jakbyś zbudował jakąś działke to mogą ustawić. 

To co w końcu?

Opublikowano

Jakie on ma prawo? Jakiś zapis w Polskim prawie mówi o kradzieży wirtualnych działek która wartość równa jest 0?

Nie posiadasz żadnych PRAW do tego typu rzeczy. Chyba, że założysz działalność która trudni się budowaniem map w grach 🙂 Wyciek/kradzież możesz wtedy normalnie zgłosić na policję.

Sprzedam pliki z własnego serwera Minecraft! 

Na serwerze gra sporo osób (+200 graczy!)

Więcej informacji: 

https://www.mpcforum.pl/topic/1679824-sprzedam-pliki-z-wlasnego-serwera-minecraft-200-graczy-godziny-szczytu

Opublikowano
Cytat

Jakie on ma prawo? Jakiś zapis w Polskim prawie mówi o kradzieży wirtualnych działek która wartość równa jest 0?

Nie posiadasz żadnych PRAW do tego typu rzeczy. Chyba, że założysz działalność która trudni się budowaniem map w grach 🙂 Wyciek/kradzież możesz wtedy normalnie zgłosić na policję.

Czyli można to zrobić tylko na zasadzie umowy, czyli jeśli nic nie podpisywałem i buduje za free bez żadnej umowy to nie mam do tego praw. Dobrze zrozumiałem?

Opublikowano

Tak. Jeśli masz umowę z administracją serwera wtedy po wywiązaniu się z niej przez Twoją osobę możesz wszczynać jakieś roszczenia. Jeśli zbudujesz jakąś mapkę nawet na swoim serwerze i ona wypłynie w sieć, to każdy ma prawo do jej użycia bo nie masz tego opatentowanego i nie masz jak udowodnić że to akurat jest Twoja mapa. To że zbudowałeś, ktoś ma Twoją mapkę to i tak nic z tym nie zrobisz. Ty powiesz że to Twoja mapa, on powie że to jego mapa i wtedy masz słowo przeciwko słowu. W takiej sytuacji jedyne wyjście to umowa zanim zaczniesz pracę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli jesteś graczem na czyimś serverze i coś zbudujesz to całość należy do servera nikt cię nie zmusza do budowy 

A jeżeli umówiełeś się z kimś (umowa najlepiej na piśmie) o zbudowanie czegoś na serverze odpłatnie lub bez płatnie to masz prawo do tego 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...