Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Palit GTX 1060 SuperJetStream

asasing12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie, wytłumaczył by mi ktoś jak bezpiecznie mogę w thundermasterze podkręcić Palit gtx 1060 SuperJetStream ?

automatyczne oc w zasadzie u mnie nie daje rezultatów w tym że programie, za pomoc daje buźkę ;D

na zagranicznych forach ciężko mi się połapać

Przechwytywanie23.JPG

było by miło gdybym za pomoc dostał +

Opublikowano

Przecież nie ma w tym filozofii - robisz to co dla przykładu w MSI Afterburner.

1. Przygotuj sobie Unigine Valley lub Unigine Superposition, w tym będziesz testował stabilność OC.
  2. Odblokuj power limit i voltage limit - decelowa moc i minimalny offset napięcia na max.
  3. Podbijaj zegar pamięci np. o 25 MHz, po czym testuj w Unigine. Jeśli grafika jest niestabilna, to obniż lekko zegar lub wróć do poprzednich stabilnych ustawień. Kiedy będziesz wiedział, że GPU jest niestabilne? Gdy Unigine lub sterownik GPU się posypie (czarny ekran, po czym obraz znów się pojawia), ewentualnie gdy pojawią się artefakty na obrazie.
  4. To samo zrób z zegarem rdzenia GPU, jednakże podbijaj o 10-15 MHz.
  5. Pilnuj temperatur, ponieważ zrzucanie taktowania zależne jest od temperatur. Generalne im mniejsza temperatura, tym wyższy boost.

To jest typowe podkręcanie GPU, jednakże architektury Pascal oraz Turing pozwalają również na OC za pomocą krzywej V/F (Voltage/Frequency). Jest to bardziej pracochłonne OC, ale pozwala na dobre efekty, jednakże jest to bardziej dla zaawansowanych użytkowników, którzy w ogóle wiedzą jak działa GPU Boost w kartach z rodziny Pascal i Turing.

Opublikowano
1 godzinę temu, Anhin napisał:

Dzięki za pomoc 🙂 i mam rozumieć jeśli karta będzie miała za duże temperatury to nie wejdzie na takie wysokie wartości jak chłodniejsza ?

Opublikowano

Wyższe temperatury blokują GPU Boost według stockowej krzywej V/F. Działa to mniej więcej tak samo jak boost w procesorach Ryzen - im więcej papu (większy powerlimit) i mniejsze temperatury tym boost jest większy i dłuższy. Pamiętać trzeba, że nawet najlepsza konstrukcja karty graficznej nie zda się na nic, gdy obudowa nie zapewnia odpowiedniego przepływu powietrza.

Generalnie polecam Ci OC za pomocą krzywej V/F. Tutaj masz ładnie opisane działanie GPU Boost 3.0 i OC za pomocą krzywej V/F - CLICK. Co prawda modelem podkręcanym jest GTX 1080, ale zasada jest taka sama dla każdego Pascala. Z powodzeniem taką metodą można także robić undervolting, co również potrafi przełożyć się na wzrost wydajności lub utrzymanie zegarów szczególnie na konstrukcjach ze słabymi układami chłodzenia.

• Aive zmienił(a) tytuł na Palit GTX 1060 SuperJetStream
Opublikowano

Podkręciłem pamięci sam i funkcja scan mi zwiększył o tyle zegary rdzenia, więc zastanawiam się czy warto kręcić rdzeń jeśli boost nie będzie wtedy działał jak powinien ? 

po godzinnym teście temp ok.62 🙂

Przechwytywanie231.JPG

Opublikowano

Temperatura bardzo dobra, więc możesz kręcić dalej, potem sprawdź jak wyglądają temperatury w grach. Boost nie będzie zjeżdżał ostro w dół, mylisz możliwości funkcji GPU Boost z Thermal Throttlingiem - jeśli karta będzie mogła, to będzie leciała na pełnym booście ile się da, jeśli natomiast zagrzeje się bardziej, to zrzuci zegar o oczko niżej według krzywej V/F. Tradycyjne OC to podbijanie krzywej V/F liniowo, jeśli zmodyfikujesz tą krzywą ręcznie, to karta może utrzymać boost dłużej mniejszym napięciu.

Opublikowano

dzięki wielkie już teraz będe wszystko wiedział niestety wyżej pamięć nie pójdzie bo pojawiają się małe artefakty i zacięci,a więc zostaje się pobawić z rdzeniem 🙂

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...