Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Konfiguracja serwera na Enderchest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Eluwka!
Prowadzę niewielki serwer dla widzów, jednak chciałem wykupić droższą alternatywę i przenieść serwer na PaperCrafta (wcześniej był Vanilla) oraz dodać kilka ciekawych pluginów, dlatego mam kilka pytań:

- Czy wersja "Starter" nie będzie miała problemów z pomieszczeniem około 15-20 graczy jednocześnie wliczając obsługę pluginów takich jak mcMMO, plugin na rangi etc? Czy rozgrywka będzie komfortowa?

- Jakie pluginy polecacie na serwer tego typu? Poza oczywistym WordEditem? Plugin na zabezpieczenie skrzynek plus jakieś pluginy, które będą w stanie stworzyć bardziej interesującą rozgrywkę, ale jednocześnie nie były zbyt skomplikowane?

- Jak wygląda proces instalacji pluginów na Enderchest? Czy wystarczy wybrać plugin z listy dostępnej w panelu czy będę musiał pobrać go z oficjalnej strony i wgrać go za pośrednictwem FTP? Jestem zupełnie zielony w tych sprawach, ile czasu trzeba poświęcić na konfigurację? Nie proszę o cały poradnik, tylko przynajmniej o jakąkolwiek wskazówkę dotyczącą instalacji pluginów na wersji "Starter"

Oczywiście jeśli polecacie inny, lepszy hosting to jestem otwarty na propozycje, po prostu dawno nie interesowałem się minecraft'em i potrzebuje zrobić pewien research.

Z góry dziękuje za pomoc! Pozdrawiam

Opublikowano

Zależy jaka wersja... w przypadku 1.15 te 3.5 GB ramu może nie wystarczyć na te 20 graczy, nowe wersje coraz więcej żrą ramu. 

8aVvxa2.png

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź!

Faktycznie zapomniałem wspomnieć że serwer na najnowszej wersji 1.15.2. Szczerze to 20 osób to taki max, zazwyczaj na serwerze jest około 10-15. Proponujesz więc Professional... i jaką specyfikację wtedy byś polecał?  

Opublikowano

Po pierwsze to przenieś się z tego hostingu, ponieważ Enderchest to wielkie dno. Jeśli chcesz fajny hosting dla początkującego gracza to polecam craftserve. Dwa, to nie jest PaperCraft, tylko PaperSpigot. Jeżeli chodzi o wgrywanie pluginów to i tak lepiej rób to przez FTP - nie jest to trudne, a może Ci się kiedyś przydać. Pytasz o pluginy, ale nie mogę Ci odpowiedzieć, dopóki nie podasz jakiejś informacji dot. trybu na którym serwer będzie operował.

Opublikowano

Jak kolega wyżej, idź na inny hosting, bo na to coś szkoda nerwów, support nie czuje popytu na szybkie odpowiadanie klientom. A co do pluginów to wiadomo jakieś podstawowe: LuckPerms (rangi), Authme (logowanie), EssentialsX (jeśli nie macie własnego core) i dodatki do niego, wiadomo WorldEdit/Guard, jakiś antycheat się również może przydać, resztę dobierz pod tryb jaki chcesz zrobić. 

8aVvxa2.png

Opublikowano

Okej rozumiem, wielkie dzięki, postaram się sprawdzić ofertę crafserve, chociaż Enderchest dla serwerów Vanilla dotychczas sprawował się naprawdę nieźle. 

Dzięki za podanie listy podstawowych pluginów, mam odnośnie jeszcze tego pytanko... po wrzuceniu odpowiednich plików na FTP dużo trzeba grzebać w konfiguracji? Czy większość rzeczy to po prostu Copy-Paste?

Odnośnie trybu rozgrywki to planowałem Survival z kilkoma fajnymi dodatkami jak np: możliwość zbudowania sklepu obok domku, być może plugin który pozwoli graczowi samemu zakładać cuboid (powiedzmy stawiasz block, który sprawdza czy w pobliżu nie ma żadnej innej działki dzięki czemu gracze będą zmuszeni budować się w różnych odległościach od siebie... chociaż zastanawiałem się też nad zwykłym pluginem który pozwoli sprawdzić kto dokonał ewentualnego griefa, bo zakładanie cuboidów może czasami być uciążliwe jeśli ktoś chciałby budować na dużym terenie, jeśli macie jakieś propozycje to chętnie posłucham), właśnie mcMMO chyba działa tak że poszczególne czynności np: kopanie daje punkty doświadczenia, i potem możemy np wykopać kilka bloków na raz tworząc tunele w łatwiejszy sposób, może jakiś TreeCapitator... naprawdę od dawna nie siedziałem w minecraftcie więc nawet nie do końca jestem pewien gdzie powinienem rozpocząć poszukiwania.  

PS: Odnośnie AuthMe, planowałem żeby serwer był tylko dla graczy premium żeby uniknąć wpisywania hasła przy każdym logowaniu... czy da się ogarnąć coś takiego żeby tylko gracze non-premium musieli się logować? Czy to jest bezpieczne? Słyszałem że istnieje opcja odpalenia skinów przez plugin, to prawda?

Opublikowano

Co do konfiguracji to zależy który plugin, na pewno dużo trzeba pobawić się w Essentials i rangach

Jeżeli chodzi o działki to polecam PlotSquared <klik>, tylko do niego do działek jest osobny świat

Nie da się zrobić żeby po wejściu logowali się tylko gracze non-premium, jest taka opcja w authme jak zapamiętywanie hasła.
Plugin do przywracania skinów na non-premium to SkinRestorer <klik>

Edit: Polecam hosting Titanaxe - dość tanio, bez lagów na serwerze, szybka pomoc techniczna

Chcesz coś?
 Pisz pv lub na Discordzie!

Pomagam z Minecraftem
oraz Discordem
 JEŚLI POMOGŁEM KLIKNIJ SERDUSZKO OBOK MOJEGO POSTU ❤️

Opublikowano

Super, dzięki za propozycję! Raczej PlotSquared nie pyknie bo jednak mimo wszystko chciałem żeby każdy miał jakąśtam swobodę, ale jednocześnie wymusić na graczach budowanie się w określonej odległości od siebie.

Nie potrzebuje skomplikowanego systemu rang... prawdopodobnie wystarczy wszystkomogący admin i zwykły gracz o ile to możliwe oczywiście. Chociaż spoko byłoby np: stworzyć rolę z innym kolorem aby wyróżnić subskrybentów... plus może dodać im kilka przydatnych komend np: warp etc.

Mam jeszcze jedną dziwną prośbę, czy istnieje plugin który pozwalałby do przypięcia jakieś komendy pod określony przedmiot? Chodzi mi o to że jeśli ktoś będzie sobie pozwalał na zbyt dużo i przeszkadzał mi w rozgrywce to mógłbym uderzyć gracza patykiem i np wysłać go na spawn? 

Opublikowano

Jeżeli chodzi o rangi to z pewnością przyda się LuckPerms, poradnik: 

Jeśli chodzi o wysyłanie gracza na spawn po uderzeniu go patykiem to również da się zrobić. Jednak myślę, że mogłaby to być dla Ciebie za trudna rzecz, jeśli nie ogarniasz jeszcze FTP lub podstawowych pluginów.

Opublikowano
4 godziny temu, KrzysztofekRrr napisał:

Nie da się zrobić żeby po wejściu logowali się tylko gracze non-premium

Jak to się nie da? Przecież da się zrobić auto-logowanie premium za pomocą Fastlogin.

8aVvxa2.png

Opublikowano

Craftserve nie ma opcji wyboru konkretnych parametrów serwera, więc powinienem po prostu wykupić "Diamond" i nie martwić się że zabraknie zasobów? Przy jakiej ilości graczy serwer cały czas pozwala na komfortową rozgrywkę?

Opublikowano
2 godziny temu, Kubix03 napisał:

Jak to się nie da? Przecież da się zrobić auto-logowanie premium za pomocą Fastlogin.

pisałem że można tylko zapamiętywanie logowania 🙂

3 minuty temu, Kapix147 napisał:

Craftserve nie ma opcji wyboru konkretnych parametrów serwera, więc powinienem po prostu wykupić "Diamond" i nie martwić się że zabraknie zasobów? Przy jakiej ilości graczy serwer cały czas pozwala na komfortową rozgrywkę?

Z tego co wiem to na Craftserve jest nielimitowana ilość ramu więc raczej powinno wszystko być git 🙂

Chcesz coś?
 Pisz pv lub na Discordzie!

Pomagam z Minecraftem
oraz Discordem
 JEŚLI POMOGŁEM KLIKNIJ SERDUSZKO OBOK MOJEGO POSTU ❤️

Opublikowano

Ram nie jest nielimitowany, jak wszystko na tym świecie:

"1. Nielimitowana pamięć RAM
Każdy użytkownik dostaje tyle pamięci dla serwera ile może potrzebować. Specyfika Javy wymaga, aby podczas jej uruchomienia zawsze był określony limit dostępnej dla niej pamięci. Standardowo ustawiamy ten limit na 8192MB. Taka ilość pamięci wystarczy w przypadku większości dużych serwerów. Może zdarzyć się, że ktoś będzie potrzebował więcej pamięci np. z powodu dużej liczby równoległych światów na serwerze wraz z wieloma graczami. W takim przypadku, gdy serwer nie będzie poprawnie działał z powodu błędu "Out of Memory" to limit ten możemy stopniowo podnosić aż do 24 GB RAM. Liczba 24 GB (24576 MB) RAM to już nieosiągalny limit dla jednego poprawnie działającego serwera Minecraft."
Polecam poczytać co ta oferta zawiera.

8aVvxa2.png

Opublikowano

Tak, doczytałem o tym RAMIE.
Mam jeszcze jedno pytanko, w jaki sposób serwery są w stanie otwierać Nether/End tylko w poszczególnych godzinach/dniach? Wymaga to resetu serwera? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...