Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Backdoor w W10

Haze12341

Pytanie

Opublikowano

Oddałem jakiś czas temu kompa ziomkowi, żeby pyknął formata.

Wszystko śmigało i nagle zacząłem zauważać jakieś dziwne usttawienia np. Bezpieczeństwa, dostępu zdalnego itd

PowerShell jakoś z dupy się dodał, także 100%, że jest jakiś dostęp do mojego PCta

Jest od ch** podejrzanych folderów Hyper V, Powershell, OpenSSH (co dałem rade to ratowałem)

, przekierowania, nie wiadomo co :D 

Przechodząc do sedna chce zebrać dowody na to, że coś poleciał w ...

Jak to będzie najlepiej zrobić ? 

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powershell jest domyślnie zainstalowany w systemie począwszy od Windows 7 SP1. Funkcje takie jak Hyper V, OpenSSH czy Bitlocker są w wersji Pro, więc "ziomek" zainstalował Ci wersję Windows 10 Pro, wcześniej zapewne miałeś Home. Uprzedzając pytanie, jedynie reinstalacja systemu pozwoli wrócić do Home.

Nie rozumiem po co decydowałeś się na format, skoro Windows 10 posiada funkcję reinstalowania z poziomu systemu.

Instalacja systemu to prowadzenie za rączke - wystarczy pendrive i narzędzie Media Creation Tool. Poradników instalacji też w internecie jest od groma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...