Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer nie wyłącza się - kod 05 płyty głównej

Otojestemja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

(prolog)

Spoiler

Tydzień temu złożyłem komputer, wszystko śmigało jak należy. 4 dni temu postanowiłem dopiąć do płyty głównej dwa kabelki: hd audio oraz usb, a następnie zamknąć obudowę komputera. Myślałem, że będzie ciężej bo obudowa mogła się nie zmieścić przez radiator, ale dało radę. Tego samego dnia, tylko trochę póżniej delektowałem się grą, ale coś mnie podkusiło aby sprawdzić temperaturę komputera z założoną obudową.  Także przykładam dłoń do tylnej części obudowy, a dokładnie to do zasilacza no i...skubany zrobił się ciepły. Zdjąłem więc obudowę, bo na zdjętej był chłodny jak trup w kosnticy. I od tej pory mam  problem z wyłączeniem komputera. Dziwne aby cokolwiek się przegrzało, BIOS zawsze pokazywał temp. cpu na poziomie 12-15 stp.C w idle.

(inwokacja)

Korzystam z Windows 10 i gdy zamykam system to on się zamyka, ekran gaśnie, ale... zasilacz i wentylator od radiatora działają dalej. Przy wyłączaniu na płycie głównej komunikat z kodem AA zmienia się w kod 05 i nic, taka... otchłań. Komputer może sobie chodzić nawet i godzinę i się nie wyłączy.  Wyczerpałem już wszystkie pomysły, przeglądałem zagraniczne fora, grzebałem w BIOsie, resetowałem CMOS, wyjąłem piny od pwr_on i reset uruchamiając kompa płaskim śrubokrętem, dalej nic. Przekładałem kartę graficzną, dyski, ram... efekt taki sam jak zawsze, kod 05 na płycie głównej i nie wyłączający się komputer. Muszę go wyłączać z przycisku. Nie zauważyłem żadnego spadku wydajności sprzętu. Piszę do Was bo może ktoś będzie miał pomysł, a ja nie będę musiał oddawać kompa do serwisu. Za wszelkie pomocne komentarze ( i te mniej pomocne też) będę bardzo wdzięczny. Poniżej specyfikacja.

(zakończenie)

Spoiler

Zasilacz: Zasilacz SILENTIUMPC Vero L2 Bronze 600W

CPU: Xeon E5-2640 V2

Mobo: Kllisre X79 motherboard (taka z aliexpress)

GPU: XFX RX 570 4GB

Ram: Atermiter 2x16GB 1866mhz pamięci serwerowej

Dysk:  Kunup SSD 360gb

Obudowa: Natec Armadillo

Chłodzenie: AIGO E3

•  carbonx zmienił(a) tytuł na Komputer nie wyłącza się - kod 05 płyty głównej
Opublikowano

Podejrzewam, że problemem może być funkcja Fast Startup (Szybkie uruchamianie), wyłącz ją w opcjach zasilania i sprawdź, czy komputer wtedy poprawnie się wyłącza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...