Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

OC RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś chciałbym podkręcić sobie kostki RAM 

Ale wszystkie poradniki jakie oglądam, pomijają zawsze jedno ważne pytanie

Do jakiej prędkości mogę ustawić RAM pomijając sam fakt ich możliwości i zakładając, że mogę dobić do 4800MHz  nawet

Ogranicza mnie MOBO?
Czyli jak mobo ma max 3666 to jak będzie na RAM 3800 to i tak czytane będzie do 3666

Czy po OC płyta załapie większe taktowanie niż ma w specyfikacji? 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Pamięci możesz podkręcić do takiej prędkości, na jaką pozwolą Ci ich kości, IMC procesora (kontroler pamięci), płyta główna (np. jej topologia), a także ile banków jest obsadzonych. To, że płyta może obsłużyć do 3666 MHz nie oznacza, że nie obsłuży wyżej taktowanych pamięci, ale nie jest gwarancją, że takie taktowanie ruszy lub będzie stabilne - tutaj zależy to głównie od jakości płyty, ale też np. od producenta.

Pamiętaj, że od 3733 MHz szyna Infinity Fabric ustawia się 1:2, co generalnie negatywnie wpływa na wydajność, wtedy pozostaje Ci ustawienie na sztywno 1:1 IF albo zejście z OC.

Pamiętaj, że zabawa z DRAM Calculatorem to nie wszystko co można wycisnąć z pamięci, a manualne OC dla laika to nie OC procesora - tutaj opcji do zmiany i ewentualnej niestabilności jest cała masa.

Tutaj masz poradnik, który dosyć obszernie opisuje OC pamięci: https://github.com/integralfx/MemTestHelper/blob/master/DDR4 OC Guide.md

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...