Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do gier 4,5k

Krole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym poprosić o pomoc przy złożeniu nowego komputera.
Budżet 4500 zł dopuszczam lekkie przekroczenie.
Zakup w ciągu miesiąca lub dwóch, ale nie jest to pilna sprawa więc i do końca roku może się przedłużyć.
Stary sprzęt Xeon E5450, Asus p5G41T-M LX, GOODRAM 2x4 GB, MSI GTX 660 TWIN FROZR III. Monitor Philips 276e9q 1920x1080 60hz.
Nowy komputer ma służyć do gier, w strzelanki rzadko gram więc na 144fps mi nie zależy.
Podzespołów nie zamierzam podkręcać, procesor od AMD, grafika GeForce, dysk M.2 PCIe + SSD, posiadam obudowę SilentiumPC Armis AR7 TG.
Co do systemu operacyjnego mam zamiar zakupić Win10 Box ale tego wydatku nie dodaje do budżetu przeznaczonego na komputer.

Opublikowano

Jeżeli zakup jest w ciągu miesiąca lub dwóch albo i dłużej. Napisz max tydzień przed zakupem, aktualnie rynek tak się zmienia że taczej nie ma sensu.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano
1 godzinę temu, Gajwer napisał:

Jeżeli zakup jest w ciągu miesiąca lub dwóch albo i dłużej. Napisz max tydzień przed zakupem, aktualnie rynek tak się zmienia że taczej nie ma sensu.

Rynek zmienia się w jakim sensie? Nowe technologie czy modele kart graficznych itp, czy zmiany cen poszczególnych komponentów? Jeżeli to pierwsze to celuje w komponenty już raczej znane na rynku i sprawdzone pod względem kompatybilności i stabilności. O których ludzie mają jakieś pojęcie. Termin zakupu raczej podałem tak w przypału. Może to być w ciągu tego miesiąca (nawet w tym tyg) albo w przyszłym miesiącu. Zwyczajnie nie jestem już na bieżąco z dzisiejszymi trendami i najpierw chciałbym dowiedzieć się co z czym się je, a dopiero podjąć decyzję o zakupie konkretnego zestawu.

Opublikowano

Szykują się nowe procesory od AMD, Intel właśnie w trakcie przedsprzedaży.

Zmiany cen są bardzo dynamiczne, jeszcze cała sytuacja na rynku przed pandemie bardzo wpływa na cenę. 

Trzecia sprawa dostępności, możemy podać Ci koszyk, który za miesiąc w połowie będzie niedostępny.

Obudowę która posiada można śmiało zostawić. Moja propozycja: https://www.x-kom.pl/lista/wymytjs9f

• SilentiumPC Fortis 3 140mm
  • SilentiumPC Supremo FM2 650W 80 Plus Gold
  • ASRock B450 Pro4
  • PNY 500GB M.2 PCIe NVMe XLR8 CS3030
  • AMD Ryzen 5 3600
  • Patriot 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Viper 4 Blackout
  • Gainward GeForce RTX 2070 SUPER Phoenix V1 8GB GDDR6

Jeżeli nie możesz dołożyć to zmiana karty graficznej na RX5700 XT 

PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Dragon 8GB GDDR6

Sapphire Radeon RX 5700 XT PULSE 8GB GDDR6

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Nowe Ryzeny mają pojawić się pod koniec tego roku, realnie więc w sklepach będą na początku przyszłego, potem oczywiście trzymiesięczna naprawa wszystkich błędów w UEFI (patrząc na to, jak długo były łatane błędy przy poprzednich premierach). Pamiętać trzeba, że oficjalne stanowisko AMD jest takie, że Ryzenów 4 generacji nie obsłużą płyty B350, B450, X370 oraz X470. W czerwcu jest "papierowa" premiera płyt na chipsecie B550 - myślę, że warto poczekać przynajmniej ten miesiąc, skoro nie ma ciśnienia na zakup tego komputera.

Gainward Phoenix tak samo jak Palit GamingPro mają plastikowe backplate i nie należą do super chłodnych i cichych konstrukcji. Na ten moment nadal dobre wersje 2070S zaczynają się w x-komie od 2600 zł. Trzeba też pamiętać, że 2070S to karta pod 1440p lub 1080p 144Hz, a skoro OP nie zamierza iść w 144Hz lub nie planuje zmiany monitora, to nie ma sensu kupować takiej karty, gdyż będzie się po prostu nudziła. Pod 1080p 60Hz to i RTX 2060 się nada, ewentualnie RX 5600 XT. SPC Supremo FM2 650W za 400 zł nie jest optymalnym wyborem, gdy w identycznej cenie jest Focus GX 550W, który jakościowo jest wyżej niż Supremo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...