Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer po złożeniu nie uruchamia się

N3ONx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć 🙂

Złożyłem dziś komputer o takich podzespołach:

Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis 2

Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL16

Płyta główna MSI Z390-A PRO

Dysk SSD ADATA XPG SX8200 PRO 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe

Obudowa SilentiumPC Armis AR6Q Evo TG ARGB

Procesor Intel Core i5-9600KF, 3.7GHz, 9MB, BOX

Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6GB GDDR6

Noi właśnie zasilacz: XFX TS 550W

Złożyłem komputer z myślą o tym że zasilacz włożę od starego komputera bo moc jest odpowiednia.

Okazało się że brakło kabli EPS do płyty głównej zasilającej procesor więc użyłem przedłużacza z Molex w którym brakuje fabrycznie 2 pinów.

Komputer po kliknięciu POWER zaczyna działać, wiatraki chodzą lecz nic nie pokazuje się na ekranie, nie da się nic zrobić  (czarno).

Na płycie głównej świeci się EZ Debug LED - CPU oraz od czasu do czasu mrugnie DRAM.

Warto wspomnieć, że próbowałem wiele razy wpinać speaker ale nie działa.

Będę próbował wpinać inną kartę i sprawdzę, sprawdzę też z 1 kością RAM. Nie mam na wymianę procesora ani zasilania.

Piszę z pytaniem czy powodem tego problemu może być zasilacz ?

Proszę o pomoc 🙂

Wyjęcie 1 kości RAM nic nie zmieniło.

Opublikowano

CPU zasilany jest kablem EPS, nie PCI-E, więc chodzi o przejściówkę Molex->PCI-E jak mniemam? Zasilacz to wersja z certyfikatem Bronze czy Gold - generalnie nie powinno brakować okablowania niezależnie od wersji, więc nie rozumiem jak mogło go braknąć.

EZ-Debug ewidentnie wskazuje na procesor - może podczas montażu pogiąłeś piny w sockecie lub przesadziłeś z dokręceniem coolera?

Opublikowano

Jest to przejściówka 2x molex - EPS z tym że brakuje w złączu EPS 2 pinów. Cooler raczej nie jest za mocno przykręcony, przykręcałem go stopniowo z obu stron.

W zasilaczu jest tylko 1 kabel EPS 4 pin, a na tej płycie wymagane jest 2x 4pin także sztucznie wytworzyłem to złącze EPS jednak brakuje w nim 2 pinów.

• Aive zmienił(a) tytuł na Komputer po złożeniu nie uruchamia się
Opublikowano

Jak nie uwaliłeś sobie procesora i/lub płyty to masz spore szczęście - komputer powinien ruszyć na jednym EPS 4pin, jednakże ewentualne OC może być ograniczone.

Nie wiem jakim cudem ten zasilacz posiada tylko jeden przewód EPS 4pin a nie ma 4+4, bo z tego co pamiętam XFX TS posiadały 4+4, wersje Gold na pewno miały 4+4 EPS.

Opublikowano

Dobra wielka poprawka...

w zasilaczu mam 4+4 pin

moja płyta głowna potrzebuje 4+4 pin oraz 6pin (eps oczywiscie)

użyłem złączki 2x molex - 6pin eps żeby uzyskać to złącze. Myślę że to od tego ten cały problem.

631214_0_i1064.jpg

Dobra można zamykać, prawdopodobnie to wina zasilacza. Jeżeli nie to coś z procesorem.

Opublikowano

Na obrazku jest przejściówka Molex->PCI-E 8 pin, użyłeś przejściówki Molex->PCI-E 6 pin.

Płyta posiada złącze EPS 8 pin do zasilania procesora, oraz złącze PCI-E 6 pin jako dodatkowe (opcjonalne) zasilanie PCI-Express, takie cuda posiadają topowe płyty główne, gdzie łączy się karty graficzne w SLI.

Odłącz to wydrutowane zasilanie od tego PCIE_power, zamontuj poprawnie RAM (2 i 4 slot) i spróbuj wystartować. Jeśli nie ruszy to wina w procesorze zapewne - być może pogiąłeś piny podczas montażu.

Opublikowano

Procesor nałożyłem od razu poprawnie bez jeżdżenia nim po sockecie, dokręcałem też dość płynnie na przemian więc wątpie że pogiąłem piny. Czekam na nowy zasilacz i sprawdzimy.

Opublikowano

TEMAT MOŻNA ZAMYKAĆ !!!!!

Przyczyna nie działania komputera była trywialna, z tyłu była mała płytka która sterowała aRGB, nie była ona uziemiona ani oddzielona gumą, kiedy odpiąłem ją od zasilania komputer ruszył bez najmniejszego problemu 🙂

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...