Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Złożenie komputera do gier

PoszukujacyWDZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym prosić o pomoc w złożeniu kompa.

Maszyna ma być głównie do gier typu: Cyberpunk2077, Arma III itd. Chciałbym żeby gry chodziły na najwyższych ustawieniach przy monitorze 2560 x 1440 144hz

Mam nadzieje ze w budżecie do 8000zl się wyrobimy (bez monitora bez innych akcesoriów)

Zestaw zamierzam kupić za ok. Miesiąc

W cenę nie liczmy systemu operacyjnego,

Jeśli warto byłoby podkręcić taki zestaw to czemu nie, mógłbym spróbować.

Części nie moga być uzywane.

Z góry dziekuje wszystkim za pomoc:)

Opublikowano

W poprzednim temacie podałem Ci zestaw, masz jeszcze raz: https://nl.pcpartpicker.com/user/anhin/saved/sLqXbv

• AMD Ryzen 5 3600
  • MSI B450 Tomahawk MAX
  • Scythe Mugen 5
  • G.Skill Trident Z Neo RGB (2x8GB) 3600 MHz CL16
  • ASUS RTX 2070 SUPER ROG Strix Advanced 8GB
  • PNY CS3030 1TB NVMe
  • Seasonic Focus GX 750W
  • Fractal Design Meshify C TG

Wszystko ze sobą kompatybilne, jak masz jakieś uwagi to daj znać. GPU posiada USB typu C, więc VR stoi otworem. Jeśli chcesz polskie sklepy to także dawaj znać.

Opublikowano

Dziękuję Ci serdecznie @Anhin, fakt że sam zmontowałeś to na holenderskim portalu żebym mógł sobie wszystko pozamawiać na miejscu jest czymś genialnym, karma wraca, dzięki i trzymaj się:)

Opublikowano

Nie jest to holenderski portal, a ogólnoświatowy portal. Ceny w Europie widze są większe niż w PL, bo u nas za ten sam sprzęt zapłaciłbyś ok. 300 zł mniej. Optymalizując koszta dałoby się to jeszcze taniej złożyć, do 8000 zł spokojnie da się wrzucić 2080 SUPER.

Opublikowano

Czy bez problemu mogę w razie potrzeby ulepszyć ten komputer? Jeśli tak to na co poleciłbyś przejść w przyszłości

I jeszcze czy będę mógł bez problemu zamontować drugi dysk?

Portal ten pokazuje też ze te części mogą mieć jakieś problemy z kompatybilnością, jesteś co do nich pewny?

Aaa co jeszcze powinienem kupić wraz z kupnem tego wszystkiego? Pastę chlodzaca do procesora, jakieś kable?

Opublikowano

Możesz ulepszyć bez problemu, staram się składać takie zestawy, aby nie było problemów z ewentualną rozbudową. Na co bym polecał? Polecałbym poczekać co przyniosą premiery nowych procesorów AMD i kart NVIDIA i wtedy podejmować decyzje na chłodno co do rozbudowy, ale taka rozbudowa dopiero za rok o ile będziesz chciał.

Możesz zamontować bez problemu dodatkowe 4 dyski SSD/HDD na SATA. Złącz SATA ogólnie jest 6, ale po montażu dysku NVMe 2 złącza SATA są dezaktywowane.

Portal informuje o ewentualnej konieczności aktualizacji UEFI w celu obsługi procesorów Ryzen 3000 - płyty MSI z dopiskiem MAX fabrycznie obsługują te procesory i nie ma konieczności aktualizacji UEFI, choć polecam to zrobić. Nowe UEFI naprawiają szereg niektórych błędów oraz poprawiają czas bootowania systemu. Cała reszta jest ze sobą kompatybilna.

Masz jeszcze taki zestaw z 2080 SUPER za ok. 1700€ na podstawie asortymentu innego sklepu (CD-ROM-LAND): https://nl.pcpartpicker.com/user/anhin/saved/jLYt8d/by_merchant/

• Aive zmienił(a) tytuł na Złożenie komputera do gier
Opublikowano

Witam ponownie, zamówiłem juz wszystkie części do komputera z zestawu za 1700€, poza karta graficzną i dyskiem ssd. Pisze do ciebie bo chciałbym poznać twoja opinie na temat tego co mówią w tym filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=KH23ly9kDc0&feature=share

Wychodzi na to ze ryzen 5 3600 nie wykorzystuje potencjału rtx 2080 i nie widać różnicy pomiędzy 2080 a 2060, moim pytaniem jest więc czy wciąż zalecalbys mi zakup 2080? Jak to wygląda? 

Może podkręcenie procesora by coś dalo?

Opublikowano

Nie sugeruj się, bo test z filmiku został źle przeprowadzony - 2080 SUPER to karta do grania w 1440p, ewentualnie 2160p, a nie 1080p, w której test został przeprowadzony. Gdyby bottleneck występował to procesor miałby cały czas wysokie użycie, a oscyluje wokół ~50%. Użycie procesora potwierdza dwie rzeczy - słabą optymalizację wielowątkową w grach (a raczej jej brak) oraz brak bottlenecka ze strony procesora, karta graficzna się nudzi, bo w 1080p nie ma ona co robić za bardzo. Im wyższa rozdzielczość, tym ważniejsza jest karta graficzna niż procesor, im niższa to sytuacja się odwraca.

Opublikowano

Wyłącznie 64 bit, powinien wystarczyć Home, chyba że potrzebujesz funkcjonalności Pro. Sklep musisz znaleźć sam, chyba że chcesz licencję cyfrową (ESD) - wtedy możesz brać od polskich resellerów, jak chociażby CentrumXP. Potem wystarczy, że stworzysz sobie bootowalny pendrive z najnowszą wersją systemu za pomocą Media Creation Tool.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam po długiej przerwie, komputer sprawuje się super, poki co jedynie red dead redemption zmusiło mnie do zmniejszenia suwaka grafiki, takze jestem zadowolony. Mam pytanie, skończyłem z 2 dyskami SSD  z droższego zestawu który polecałeś i w mojej płycie głównej jest możliwość zamontowania tylko jednego, czy jest szansa dokupić teraz jakis adapter usb do dysku czy coś takiego? Jeśli tak to czy mógłbyś mi polecić co konkretnie? I drugie pytanie w biosie wyskoczyło mi ze ram jest na 2666hz mam crucial balistixy z zestawu i nic z tym nie zrobiłem, jest szansa ze samo sie tak ustawiło w biosie? Jak to zmienić?

Opublikowano

RDR2 ma głównie problemy z poziomami jakości wody, gdzie najwyższe ustawienie głównie dociąża komputer, a nie oferuje praktycznie żadnych różnic wizualnych.

Co do dysków - istnieją adaptery M.2 SATA/NVMe do innych interfejsów jednakże nie polecam kupować najtańszego. Generalnie mogłeś sobie kupić standardowy SSD SATA - póki nie bawisz się w przenoszenie, czy pracę na wielkich plikach to nie odczujesz różnic za bardzo różnich.

Co do pamięci RAM - włącz profil XMP w BIOS/UEFI, 3600MHz to profil OC pamięci, a nie ich natywne taktowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...