Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zakup PC 6-7k + akcesoria

stokarz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Jaki posiadasz budżet na kupno?

6.5k, max 7k 

2.Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)?

Jak najszybciej

3.Do czego ma służyć komputer?

Gry (typu nadchodzący Cyberpunk) + praca (programowanie, szkolenie modeli, itd.) 

4.Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

Potrzebuję również dwóch monitorów + myszki + klawiatury + podkładki + słuchawek z mikro + wygodnego fotela: czekam na propozycję, budżet w tej materii jest osobny i raczej luźny, jednak proszę o w miarę sensowne propozycje, pasujące do jakości składanego komputera

6.Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?

Zastanawiam się nad przesiadką na Linuxa. Jest duża różnica po latach korzystania z Windowsa?

7.Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?

Nie znam się na tym, ale mogę poznać. 

8.Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Nie

9.Czy części mogą być używane?

Jeśli miałoby to znacząco obniżyć koszty bez wpływu na osiągi - owszem, mogą. 

Zestaw, który rozważamhttps://www.x-kom.pl/lista/azbxbtvua 

Myszka: https://www.x-kom.pl/p/444255-myszka-bezprzewodowa-logitech-g305-lightspeed-biala.html

Klawiatura: https://www.x-kom.pl/p/362151-klawiatura-przewodowa-logitech-g413-mechanical-gaming-keyboard-silver.html

Słuchawki, monitory, podkładkę, fotel - nie mam pojęcia co brać, zdam się na rekomendacje.

Dzięki serdecznie za pomoc.

EDIT: Ah byłbym zapomniał - bardzo dużo również piszę na PC, zatem klawiatura musi być cicha. 

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

W przypadku Intela modernizacja to tylko i7-9700K lub i9-9900K i dodatkowo zmianą płyty gdy chcesz podkręcać. Procesory Intela z odblokowanym mnożnikiem kupuje się wyłącznie po to, żeby je podkręcać. W przypadku AMD masz spore możliwości modernizacji.

Moja propozycja: https://www.x-kom.pl/lista/8wb5nxdky

• AMD Ryzen 5 3600
  • MSI B450 Gaming Plus MAX
  • Scythe Mugen 5
  • GoodRAM IRDM Pro (2x8GB) 3600 MHz CL17
  • Palit RTX 2070 SUPER GameRock Premium
  • Silicon Power P34A80 1TB
  • SPC Signum SG7V TG
  • Seasonic Focus GX 650W

Z takim zestawem pograsz komfortowo we wszystko. Otwarta droga do R7 i R9, a także nadchodzących ZEN 3. Zastanów się nad płytą na chipsecie X570 (ASUS TUF Gaming X570-PLUS lub Gigabyte X570 Aorus Elite), która zapewni bezproblemową obsługę ZEN 3, czego w przypadku B450 zagwarantować się nie da.

Do myszy się nie ustosunkuję, bo to zależy czy Ci będzie leżeć w dłoni. Co do klawiatury - G413 jest dosyć cicha (feeling membrany), są opinie w internecie, że keycapsy potrafią pękać lub przełączniki padać, ale mam ją w domu i przy kobiecie nic się z nią złego nie dzieje, ewentualna wymiana keycapów na coś z PBT niemożliwa. Możesz ją brać, a jak się nie spodoba to przysługuje Ci zwrot w ciagu 14 dni.

Słuchawki i monitory - bez budżetu ciężko coś zaproponować. Podkładka dosyć tania i solidna - DM Pad, spory wybór rozmiarów. Fotel - żadna ekoskóra jeśli nie chcesz się męczyć w upalne dni, lepszy mesh.

Opublikowano

Budżet na dwa monitory do 2k zł. Mogą być też używane ale nie wiem w co celować, żeby nie natrafić na minę. 

Słuchawki - coś do 350 zł się znajdzie? Nie oczekuję cudów. 

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

https://www.x-kom.pl/lista/kx2lvy73l Zestaw na komponentach najwyższej klasy oraz wysokiej kulturze pracy. W przyszłości będziesz mógł spokojnie zmodernizować ten zestaw o mocniejszy procesor/kartę graficzną i dołożyć więcej ramu. 

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

• Aive zmienił(a) tytuł na Zakup PC 6-7k + akcesoria
Opublikowano

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. 

Korzystając jeszcze z tego tematu. Stary komputer będzie leciał do brata. Co prawda części pochodzą jeszcze sprzed epoki kamienia łupanego, ale być może da się dołożyć do tego ok. 1000 zł i zrobić z  tego sensowną maszynę do gry w LOL'a i inne popularne produkcje. 

Specyfikacja sprzętu do modernizacji: 

Intel Core i7 2600 3.40 GHz

RAM: Dual-Channel DDR3 4GB 

Płyta główna (jakiś no-name): ITSUMI ADAX (Socket 1155) 

Grafika: Nvidia GeForce 9800 gt 512mb

Dysk: Seagate Barracuda 1 TB

Zasilacz: jakieś gówno, 450w chyba. Ale 10 lat działa bez zarzutów.

Jest sens to w ogóle reanimować? Bardzo zależy mi żeby brat dostał coś na czym da się grać. 

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Monitory, jeśli szukasz czegoś innego (bardziej praca, lub panoramiczny) to daj znać, te propozycje to bardziej pod gaming:

• AOC 24G2U - ciężko dostępny, 24 cale, matryca IPS i 144Hz
  • AOC 24G2U5 - o wiele łatwiej dostępny, też 24 cale, matryca IPS ale 75Hz

Słuchawki, przyda się do nich lepsza integra niż ALC892 w MSI, wtedy możesz zmienić płytę np. na Gigabyte B450 Aorus Pro, ale sekcji zasilania nie ma tak mocnej jak MSI:

Typowo do grania R7 3700X nie potrzebujesz, R5 3600 w zupełności wystarczy.

Co komputera brata - ulepsz o lepsze GPU i zasilacz, np. ASUS RX 570 ROG Strix OC 8GB oraz SPC Vero L3 600W, potem brat może sobie zmienić resztę na coś nowego.

Opublikowano

Pomyślałem, że zamiast dwóch monitorów wezmę coś z większą przekątną ekranu. 

Myślę nad tymi dwoma: 

AOC C32G1 - 144hz i 32 cale (ale mniejsza rozdzielczość) 

Samsung C27H711QEUX  - 60hz, lepsza rozdzielczość + estetyka bardzo na plus 

Żaden ze mnie hardcorowy gracz, zatem pytanie brzmi, czy 144hz się opłacają. Skłaniam się ku temu monitorowi Samsunga, właśnie z uwagi na estetykę. Być może mógłbyś polecić coś podobnego, ale na przykład tańszego? 

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

W grach różnica jest nie wielka, ale w zastosowaniach profesjonalnych różnica będzie już spora. Wybór należy do autora. 

Co do słuchawek, sam mam HyperX Cloud II i szczerze polecam, bardzo soczysty i wyraźny dźwięk. 

Jeśli nie grasz tylko w jakieś super dynamiczne gry to polecam ci wyższą rozdzielczość zamiast szybszego odświeżania. Tutaj masz fajny monitor za 2k. https://www.morele.net/monitor-benq-ew3270u-4764336/

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

2070 SUPER i monitor 4K to słaby pomysł no, chyba że OP naprawdę chce grać w takie gry jak Metro Exodus lub Control poniżej 60 fps... Odpalenie gier z RT i DLSS w 4K to gwarantowany przedział 30-50 FPS.

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. W kwestii monitora zdecyduje się chyba na Samsung U32R590CWUX.

EDIT: Hmm Anhin, słuszna uwaga. To co powiecie na ten monitor: AOC CQ32G1 ? 

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Będziesz miał mleko zamiast ostrego obrazu przy takim rozmiarze matrycy i takiej rozdzielczości.

2080 SUPER (dobra wersja, a nie paździerz co będzie wył i się grzał) w x-kom to 3600 zł za Gigabyte Gaming OC White, potem coś lepszego to ASUS ROG Strix i Palit GameRock.

Dobieraj też rozmiar tego monitora do odległości, w jakiej będziesz od niego siedział, bo nie widzi mi się siedzenie 50 cm od 32" monitora. Przejrzyj te, może Ci podejdzie jakiś:

Z panoramami czasem pojawia się taki problem, że nie każda gra obsługuje panoramiczne rozdzielczości, da się to obejść poprzez zmianę skalowania w panelu sterowania NVIDIA.

Opublikowano

Ja bym do tej karty poszedł bardziej w 32 cale i 2k.

Opublikowano

Dobra, dzięki wszystkim za pomoc. 

Ostatnia sprawa z tym komputerem brata. Przypomnę specyfikację: 

Intel Core i7 2600 3.40 GHz

RAM: Dual-Channel DDR3 4GB 

Płyta główna (jakiś no-name): ITSUMI ADAX (Socket 1155) 

Grafika: Nvidia GeForce 9800 gt 512mb

Dysk: Seagate Barracuda 1 TB

Zasilacz: jakieś gówno, 450w chyba. Ale 10 lat działa bez zarzutów.

Wedle rady @Anhin będę do tego kupował ASUS RX 570 ROG Strix OC 8GB oraz SPC Vero L3 600W. Załóżmy teraz, że mam dostępne 800 zł więcej do wydania. Jaka powinna być dalsza droga reanimacji tego PC? Obawiam się, że płyta główna tam nawala, niektóre porty są rozwalone, zatem: w tym budżecie 8 stów co powinienem kupić? 

Jeśli płyta główna i procesor to jakie? Plus jak miałaby wyglądać dalsza rozbudowa? Jakie kości ram  (czy wgl będzie potrzebne więcej ramu?) + dysk ssd na system?  @Kaori. czy mógłbym również prosić o radę w tej kwestii?  A być może obecny procesor i7 2600 będzie wystarczający na luźne granie na średnich ustawieniach, więc warto zmienić płytę główną (o ile wgl dostanę socket 1155? - myślę, że ta płyta główna musi iść do wymiany), a resztę wydać na dysk + ram? 

Edit. jeszcze jedna sprawa. Używam systemu PowerLine żeby nie ciągnąć kabli przez cały dom. Mam teraz zwykły system od TP LINK 500Mbs. Tak naprawdę potrzebuję jeszcze jednej tej kostki (2 które już teraz mam + jedna podłączona w pokoju brata do tego jego PC). Czy dostanę gdzieś jedną? Czy i tak potrzebuję nowego zestawu z parą tych urządzeń?

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Ja na twoim miejscu wymieniłbym płytę na jakąś sensowną np https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-msi-b75a-g43-lga1155-sata3-usb3-9177386217 następnie wymienił ten zasilacz na SilentiumPC Vero L3 600W i kupił tą kartę https://www.x-kom.pl/p/503979-karta-graficzna-amd-sapphire-radeon-rx-570-pulse-8gb-gddr5.html

Jakie dokładnie parametry ma ten ram? Obudowa w jakim formacie?

Opublikowano

Ok kupuję nową płytę główną i nadal zostaje 500 zł do wydania. Co dalej polecacie? 

Ram: DDR3 1333 4MB, kanały: dual, DRAM Freq: 665.1 MHz, CAS Latency 9 clocks, tRAS 24 clocks, Command Rate 1T. 

O znalazłem! Okazuje się, że to był PC-gotowiec, model ADAX BRAVO EXTREME: https://matjul.pl/adax-bravo-extreme-win-7-home-64-p-1921.html 

Taką też posiadam obudowę (midi tower). Pomyśleć, że 10 lat temu za ten gotowy szmelc liczyli sobie 3 kafle...

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Możesz jeszcze zmienić ram na https://www.morele.net/pamiec-hyperx-hyperx-ddr3-8-gb-1600mhz-cl10-hx316c10fk2-8-637849/ tak żeby było 8GB i obudowe https://www.x-kom.pl/p/429622-obudowa-do-komputera-silentiumpc-armis-ar1.html 

Dodatkowo możesz dorzucić jakieś chłodzenie żeby komputer był cichy, ale to już wedle twojego uznania. https://www.x-kom.pl/p/291318-chlodzenie-procesora-silentiumpc-fera-3-120mm.html

Jeśli płyta będzie sprawna tak jak sugeruje sprzedawca, komputer powinien wystarczyć twojemu bratu na kilka lat do grania w każdą grę.

Opublikowano

Okej, dziękuje za pomoc. Ostatnie pytanie - polecasz do tego zestawu brata dołożyć dysk ssd? Myślałem nad Plextor 

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano
3 minuty temu, stokarz napisał:

Okej, dziękuje za pomoc. Ostatnie pytanie - polecasz do tego zestawu brata dołożyć dysk ssd? Myślałem nad Plextor 

Jasne, dysk ssd na system i programy znacząco poprawi wydajność systemu. 

Opublikowano

Zatem finalny zestaw dla brata będzie wyglądał tak: 

CPU: Intel Core i7 2600: 0 zł - ze starego kompa
Płyta główna: MSI B75A-G43 LGA1155: 327 zł
RAM: HyperX DDR3 8GB 1600MHz: 215 zł
GPU: ASUS Radeon RX 570 STRIX OC 8GB GDDR5: 719 zł
Zasilacz: SilentiumPC Vero L3 600W 80 Plus Bronze: 219 zł
Chłodzenie: SilentiumPC Fera 120mm: 105 zł
Obudowa: SilentiumPC Armis AR1: 129 zł 
Dysk: Seagate 1TB HDD: 0 zł - ze starego kompa
Dysk II: Plexor 512GB SDD M8VC: 279 zł 

Koszt: 1993 zł 

Trafiła się natomiast okazja, gdyż mój przyjaciel modernizuje swój komputer i sprzedaje części po znajomości (stan dobry, 5 lat luźnego użytkowania do gier i zabaw w wolnym czasie). Być może warto byłoby wziąć coś z tych części, mogąc zaoszczędzić na kosztach, bez znacznej utraty na mocy? 

Lista dostępnych części wraz z ceną: 

CPU: Intel Core i5-4690 3.5 BOX 6MB - 265 zł 

Płyta główna: GIGABYTE ga-h81m-d2v vga dvi lga1150 ddr3 rs232 matx - 80zł 

RAM: PAM DIMM 8GB DDR3 1600MHz Hyperx Fury black cl10 hx316c10fb/8 - 90zł

GPU: GIGABYTE GeForce GTX 760 2048mb ddr5 windforce - 290zł 

Zasilacz: Be Quiet Pure power bqt-l8 600w - 90zł 

Ucieszyłbym się gdybym mógł coś z tego wziąć i zaoszczędzić na kosztach. Nawet biorąc i płacąc za procesor, dokupując do tego zestawu nową obudowę + dysk ssd + chłodzenie, wyjdzie niemalże 700 zł taniej. Pytanie jak z osiągami i długowiecznością podzespołów? Chciałbym, żeby ten komputer pociągnął kolejne 5 lat. Więc pytanie czy jest sens oszczędzać te 700zł? Bądź może warto kupić tylko część z tych używek, na przykład zasilacz bądź płytę główną (o ile jest ona kompatybilna z i7 2600)? Ceny tych komponentów mogę jeszcze pewnie nieco zbić, ale to max. 50 zł za przy kupnie większości. 

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Jeśli chcesz zaoszczędzić możesz wziąć z tego zestawu ram, kartę graficzna i zasilacz. 

Kolega posiada jakąś obudowę? Czy tylko te części które wymieniłeś? 

Opublikowano

Posiada: MATX CM RC-344 skn2 elite 344 black (mini tower)

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Tak się teraz zastanawiam, czy nie lepiej gdybyś sprzedał części ze starego komputera i kupił komputer od kolegi w całości. Ta i5 jest sporo wydajniejsza od tej i7, jedyne co mógłbyś dokupić do tego zestawu to chłodzenie https://www.x-kom.pl/p/291320-chlodzenie-procesora-silentiumpc-spartan-3-100mm.html i dysk ssd. Reszta jest ok.

Opublikowano

Te moje części są cokolwiek warte? 

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Procesor jest wart około 200-300zł, w sprzedaż reszty bym się nie bawił bo to będą groszowe sprawy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...