Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer - czy wszystko będzie pasować?

kubaw208

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko pasuje, będzie ciekawy zestawik kumpel ma prawie identyczny inne tylko ramy i dysk ale tak to mu śmiga kozacko.

1.jpg

Opublikowano
51 minut temu, kubaw208 napisał:

Witam, w dawno robionym przeze mnie temacie prosiłem o złożenie komputera do około 4000 zł (wyszło jak wyszło teraz). Chciałbym się upewnić czy poniższa lista z x-komu jest prawidłowa i czy wszystkie części dalej działają ze sobą:
https://www.x-kom.pl/lista/jeq3fh46q

Zestaw jest kompatybilny, lecz jeżeli chodzi o kartę graficzną sporo dopłacasz.

Dysk SSD Plextor 512GB 2,5" SATA SSD M8VC

W cenie Twoje grafiki dostaniesz już RTX2070 Super 
KFA2 GeForce RTX 2070 SUPER EX Gamer Black Ed 8GB GDDR6

Gainward GeForce RTX 2070 SUPER Phoenix 8GB GDDR6

Taniej jest RX5700 XT również wydajniejszy

PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Dragon 8GB GDDR6

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Dysk Gajwer podał - najlepszy budżetowiec ze względu na DRAM, wszystkie inne budżetówki albo mają słabe kontrolery, albo są DRAM-less.

GPU zamieniłbym na Zotac RTX 2060 SUPER AMP Extreme - porównywalne temperatury i kultura pracy do Gaming X, jednakże nie posiada trybu półpasywnego (ale nie słychać jej w idle) a gwarancja to 2+3 (2 lata sklep, 3 producent gdy zarejestrujesz kartę na stronie Zotaca).

Jeśli nie straszne Ci sterowniki AMD i ich ewentualne problemy to RX 5700 XT jest interesującym wyborem, w identycznej cenie co ten RTX 2060S Gaming X jest MSI RX 5700 XT Gaming X.

RAM jest okej, zachęcam do próby OC lub dopłaty do GoodRAM IRDM Pro (2x8GB) 3600 MHz CL17.

Obudowę bym zmienił na SPC Regnum RG6V - bardzo dobra obudowa z kompletem wentylatorów.

W przyszłości polecam zakup chłodzenia CPU - nowe batche potrafią się nieźle podkręcać i niektóre sztuki potrafią zrobić 4.5 GHz z rozsądnymi napięciami.

Opublikowano
19 godzin temu, Gajwer napisał:

Zestaw jest kompatybilny, lecz jeżeli chodzi o kartę graficzną sporo dopłacasz.

Dysk SSD Plextor 512GB 2,5" SATA SSD M8VC

W cenie Twoje grafiki dostaniesz już RTX2070 Super 
KFA2 GeForce RTX 2070 SUPER EX Gamer Black Ed 8GB GDDR6

Taniej jest RX5700 XT również wydajniejszy

PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Dragon 8GB GDDR6

Dopłacam bo bardzo długo zacząłem sobie siedzieć i patrzeć na wydajność, temperature itp. i myślę że ta karta jest naprawdę dobra w przeciwieństwie do KFA2. Co do dysku już go kupiłem na promocji i leży i czeka na pełny zestaw.

EDIT: Co do obudowy - ostatnio podawałeś mi SilentiumPC Signum SG1 TG a Anhit poleca wymianę obudowy na inną. Odniesiesz się do tego? ważne jest dla mnie to żeby potem nie dopłacać z 300-400 zł żeby coś po kolei wymieniać bo trzeba a komputer chcę umieścić w szafce gdzie tylko przód będzie odkryty (wiem, będą nieco wyższe temperatury zapewne jednak mam za mały pokój żeby gdzie indziej go dać) - w szafce będzie też miał trochę miejsca na lewo i prawo).

EDIT 2: Macie może lepszy pomysł na pamięć kompatybilną z tym zestawem? Tamta co 2 tygodnie jest dostawa a za 2 dni już jej niema... Jeszcze jak bym chciał taką na promocji kupić to nie doczekałbym się.

Opublikowano

Za dobre wersje RTX 2070 SUPER w x-kom musisz dać minimum 2600 zł na ten moment. Tak jak pisałem również, jak nie boisz się sterowników AMD to RX 5700 XT Gaming X będzie bardzo dobrym wyborem, a taniej i nie gorzej to RTX 2060 SUPER AMP Extreme. Ewentualne testy powinieneś znaleźć w internecie - w przypadku 2060S AMP Extreme możesz szukać testów 2070 AMP Extreme, bo chłodzenie jest prawie identyczne.

Co do obudowy - poleciłem RG6V, bo jest po prostu lepsza - 4 wentylatory zamiast 2, komplet filtrów, rozdzielacz wentylatorów PWM, opaski rzepowe czy gumowe osłony w przepustach na kable. Na froncie 3 wentylatory zamiast 1 zapewnią solidny przepływ powietrza sprawdź tylko, czy się obudowa w szafce zmieści.

Ballistixy Sport dostały już status EOL i zostały zastąpione nowymi Ballistixami. Te pamięci są kompatybilne

Jeśli nie masz zamiaru się bawić w OC pamięci, to GoodRAM jak najbardziej powinien być wybierany priorytetowo.

• Aive zmienił(a) tytuł na Komputer - czy wszystko będzie pasować?
Opublikowano

SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black jest nowszą obudową również dobrą. SG1 TG niedawno jeszcze kosztował o 50 zł mniej, niestety teraz nawet lepiej wybrać RR6,

Ram podał Ci już Anhin.

Odnośnie RTX2070 Super, akurat taniej 

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Dobra, jednak chyba wybiorę ostatecznie KFA2, 500 zł oszczędzę a wydajność w sumie też będzie duża. Z kąd ta decyzja?
https://www.game-debate.com/gpu/index.php?gid=4801&gid2=4790&compare=Nvidia GeForce RTX 2060 Super MSI Gaming X 8GB-vs-Nvidia GeForce RTX 2060 Super KFA2 Elite 1-Click OC 8GB
Całość prezetuje się tak:
https://www.x-kom.pl/lista/ym9365qfb

Opublikowano
15 godzin temu, Anhin napisał:

KFA2 Elite to karta do małych komputerów Mini-ITX, nie będzie to karta ani chłodna, ani cicha.

A jest w końcu jakaś karta która będzie chłodna, ewentualnie cicha (fajnie by było) ale nie trzeba dopłacać aż 500 zł?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...