Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dodatkowe kości RAM

NewCover1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 
Od jakiegoś czasu doświadczam spadku fps w wielu grach i pomyślałem, że dobrym pomysłem byłoby dokupieniu dodatkowych kości ram.
I moje pytanie to czy taki zabieg miałby sens? Aktualnie posiadam w komputerze KINGSTON HYPERX FURY4GB 2x4 2133mhz. Lepiej dokupić 2 takie same kości czy zmienić całość na 2x8gb? 

Opublikowano

Możesz podać specyfikację komputera i w jakich grach doświadczasz spadków?

Co do zapytania - generalnie lepiej jest zamieniać całość, wtedy unika się ewentualnych problemów z brakiem kompatybilności.

Opublikowano

Procesor - INTEL CORE I5-6600 3,5GHZ

Karta Graficzna - Zotac GeForce GTX 970

Ram - KINGSTON HYPERX FURY4GB 2x4

Płyta Główna - MSI B150M PRO-VDH

Zasilacz - Thermaltake Smart Se 530W

Głównie w GTA V(FiveM) oraz RDR 2. Z tym, że w rdr przeważnie to wygląda w ten sposób, iż po włączeniu gry przez 5-10min jest tragedia, a po upływie tych +/- 10min gra zaczyna chodzić płynnie z nielicznymi spadkami przy jakiejś dynamiczniejszej akcji.

Opublikowano

W przypadku FiveM dołożenie RAM może poprawić wydajność, ale pamiętaj, że wydajność jest zależna od serwera, a dokładnie od tego ile napchane jest tam skryptów i dodatkowych modeli.

W RDR 2 problemem jest zapewne CPU - polecałbym ograniczyć CPU za pomocą Process Lasso lub Battle Encoder Shirasé. Mam nadzieję, że sterowniki zaktualizowane, a także próbowałeś grać na obu API (Vulkan i DX12).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...