Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wysoka temperatura procesora?

easyss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przychodzę do was ze starszym procesorem jakim jest amd athlon x4 750k. Używam go z płytą asrock fm2a75 pro4-m. Komputer mam w swoich rękach ok. 3 dni, wczoraj postanowiłem go wyczyścić i zmienić pastę na procesorze. Podczas rozgrywki w CS:GO postanowiłem profilaktycznie sprawdzić temperatury w HWMonitor. I zacząłem się martwić, hwmonitor pokazywał cały czas ok 70 stopni, a maksymalna była to ok. 90 stopni celcjusza. Postanowiłem sprawdzić w innym programie, AIDA64 pokazywał juz tylko ok 48 stopni celcjusza. Postanowiłem jeszcze sprawdzić HWINFO64.

W HWINFO temperatura procesora była normalna, taka sama jak w AIDA64 lecz zauważyłem, że temperatury rdzeni są wiele większe. Czytałem, że podobno AMD ma problemy z czytaniem temperatury ze rdzenia i wyniki te są fałszywe, aczkolwiek wolę się dowiedzieć. Dodam, że temperatury w biosie są zbliżone temperaturze AIDA64.

Dołączam zdjęcie z HWINFO64 w momencie pisania postu.

1792676633_Beztytuu.thumb.png.4cb48ec562e44b91b94572d804da6ddd.png

Opublikowano

Jeśli występują takie anomalia, to polecam otworzyć obudowę i samemu sprawdzić czy nie jest za gorąco. Przy wartościach 90+ temperatura jest mocno odczuwalna.
Może to być też źle skalibrowany czujnik temperatury lub jego uszkodzenie. Spróbuj zmniejszyć napięcie, pobaw się częstotliwościami. 

Nie widzę zbytnio podstaw do większych obaw 

Opublikowano
16 godzin temu, Damian napisał:

Jeśli występują takie anomalia, to polecam otworzyć obudowę i samemu sprawdzić czy nie jest za gorąco. Przy wartościach 90+ temperatura jest mocno odczuwalna.
Może to być też źle skalibrowany czujnik temperatury lub jego uszkodzenie. Spróbuj zmniejszyć napięcie, pobaw się częstotliwościami. 

Nie widzę zbytnio podstaw do większych obaw 

Obudowę otwierałem kilka razy, jest to Zalman Z9 więc jest to dosyć spora obudowa, jest wyposażona w 4 dodatkowe wentylatory.

Radiator podczas obciązenia jest chłodny, można go bez problemu dotknąć i trzymać, w obudowie również jest zimno. 

Opublikowano
2 godziny temu, easyss napisał:

Obudowę otwierałem kilka razy, jest to Zalman Z9 więc jest to dosyć spora obudowa, jest wyposażona w 4 dodatkowe wentylatory.

Radiator podczas obciązenia jest chłodny, można go bez problemu dotknąć i trzymać, w obudowie również jest zimno. 

To obstawiałbym jakiś problem z czujnikami, ew. błędy pomiarowe zastosowanych programów

• Aive zmienił(a) tytuł na Wysoka temperatura procesora?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...