Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Działanie procesora - co i jak?

DawiGO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam laptopa Lenovo IdeaPad L340 Gaming ( Win 10 home/Intel i5 9300h 2.4ghz - 4.1ghz/ GeForce GTX 1650 4gb/ 16gb ram/ssd 256gb).

Problem jest następujący i bardzo mnie ciekawi dlaczego tak się dzieję. Mianowicie podczas korzystania tylko np. teamspeaka lub po prostu nie jest włączona żadna aplikacja to szybkość procka jest w okolicach 4ghz, i wykorzystanie procka to kilka %, natomiast w grach szybkość zmienia się na jakieś 2-2,7ghz i wykorzystanie około 80-90%. Proszę o wyjaśnienie dlaczego się tak dzieje. Jestem trochę zielony jeżeli chodzi o komputery więc pytam bo wydaję mi się ta sytuacja conajmniej zaskakująca xd

Podsyłam screena z CPU-Z podczas korzystania z google chrome i ts3.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 😄 

procek.PNG

• Aive zmienił(a) tytuł na Działanie procesora - co i jak?
Opublikowano

Procesor posiada zabezpieczenie termiczne, które to zrzuca taktowania gdy ten się przegrzewa. Zapewne glut (pasta termoprzewodząca) się zamienił w kamień, lub syf zapobiega efektywnemu chłodzeniu.

Opublikowano

Okej, czyli zadbać o efektywne chłodzenie i powinno być lepiej? Np. jakaś podstawka chłodząca? Pasta raczej okej bo laptop ma 4 miesiące

Opublikowano

Sprawdzaj temperatury podczas grania za pomocą np. MSI Afterburner wraz z RTSS

https://linustechtips.com/main/topic/977649-guide-how-to-setup-msi-afterburner-on-screen-display-using-rtss/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...