Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy dysk - ssd czy m.2?

Sokol1122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim.

Z racji że mój komputer zaczyna się dziwnie zachowywać, (przycinanie się nagranych filmów, długie ładowanie, znikający dysk) chciałbym wymienić mój główny dysk twardy. Obecny dysk  to 1tb hdd. Chciałbym go zastąpić czymś o podobnym rozmiarze, ale już w standardzie ssd lub m.2. Niestety moja płyta główna  (MSI B85M-E43 DASH), nie posiada złącza m.2, a podstawki nie zamierzam zmieniać przez najbliższe 2 lata. Szperając w internecie natknąłem się na ten dysk: https://www.x-kom.pl/p/456907-dysk-ssd-crucial-1tb-m2-pcie-nvme-p1.html I teraz mam pytanie, można go normalnie podpiąć pod złącze pci.e? Lepiej dopłacić czy po prostu kupić coś takiego: https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-860-qvo-1tb-sata3-mz-76q1t0bw-4143788/ ?

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie, słyszałem że ten crucial ma dość wysokie temperatury, nie wpływa to na pracę dysku?

• Aive zmienił(a) tytuł na Nowy dysk - ssd czy m.2?
Opublikowano

Większość dysków na interfejsie NVMe grzeje się podczas pracy. Generalnie P1 to czarna lista - kości QLC, potrafią podczas mocnego obciążenia paść, dodatkowo nie interesuje Cie, bo nie masz złącza M.2, adapter to koszt ok. 100zł - nieopłacalny biznes. P1, PNY CS900 czy Samsung 860 QVO - te dyski głównie nadają się na magazyn. Osobiście nie stosowałbym ich w niczym innym jak budżetowych zestawach PC czy jako magazyny danych właśnie.

Jeśli interesuje Cie jakość, to dopłać sobie do Cruciala MX500 - jeden z lepszych dysków na rynku.

Generalnie jak to będzie jedyny dysk/dysk główny w komputerze to warto wydać troszkę więcej na coś porządnego. Twój dysk wybrał sobie słaby okres na umieranie...

Opublikowano

Ehh, za każdym razem gdy mówię sobie że to ostatni wydatek na ten komputer, to w przeciągu miesiąca pojawia się coś nowego :v. Generalnie wygląda to tak, obecnie używam małego ssd na system, 1tb hdd jako magazyn, gry itp i trzeci nieco większy ssd miał być jako dysk na gry i bardziej wymagające aplikacje, ale z racji że lubi sobie czasem zniknąć, jest obecnie nieużywany. Mimo że testy nie wykazują nieprawidłowości na HDD, czuję że jego śmierć się zbliża ze względu na te dziwne przycinki przy ładowaniu. Najprawdopodobniej zainwestuję w tego cruciala którego polecasz. Teraz muszę znaleźć jakiś sposób na backup danych ze starych dysków, bo boje się je zostawić na starych dyskach 😕

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...