Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jakie części komputera mógłbym wymienić?

Fari_Go

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zacząłem co raz więcej grać w różnorodne gry i często spotykam się z tym że coś się zacina, nie ładuje, a jeżeli już ładuje to bardzo długo, na wszelki wypadek wolę zmieniać ustawienia graficzne (w grach) na najniższe bo wolę się potem nie denerwować w rozgrywce. (Internet nie jest najwyższej klasy ale daje radę, komputer mam już chyba jakieś 3 lata i nic w nim nie wymieniałem, jedynie co to dokupiłem pamięć RAM)

I dlatego przychodzę z poradą do was, co mógłbym z poniższych rzeczy wymienić, od razu mówię że nie chce wydać fortuny:

procesor: Intel Celeron CPU G1620 @ 2.70GHz 

pamięć: 12288MB RAM

dysk HHD: Dysk Seagate Barracuda 500 GB (ST500DM002)

co do płyty głównej to mam jakiś problem, niby mam wszystkie sterowniki pobrane, a jednak wciąż coś nie tak bo nie pokazuje nazwy dysku, ani modelu nic tylko "to be filled by O.E.M."

post-1403164-0-73516200-1494665974.png

Opublikowano

Procek 7-letni masz, niestety. Karty graficznej nie podałeś, dysk jest okej, ilość ramu też (szkoda, że nie wiemy jaki to ram - firma, częstotliwość, DD3 czy DD4 i w ilu kościach).

Opublikowano
12 godzin temu, Revayerq napisał:

Procek 7-letni masz, niestety. Karty graficznej nie podałeś, dysk jest okej, ilość ramu też (szkoda, że nie wiemy jaki to ram - firma, częstotliwość, DD3 czy DD4 i w ilu kościach).

A no tak zapomniałem o karcie graficznej,  NVIDIA GeForce GT 630, ram firmy Intel, więcej parametrów na zdjęciu

memory.PNG

co do cpu kolega mi dzisiaj doradził żebym wymienił na I5 2500 lub I7 2600 i zbytnio nie wiem na co się zdecydować

post-1403164-0-73516200-1494665974.png

Opublikowano
29 minut temu, Fari_Go napisał:

A no tak zapomniałem o karcie graficznej,  NVIDIA GeForce GT 630, ram firmy Intel, więcej parametrów na zdjęciu

memory.PNG

co do cpu kolega mi dzisiaj doradził żebym wymienił na I5 2500 lub I7 2600 i zbytnio nie wiem na co się zdecydować

Grafika ujdzie, ramu masz pod dostatkiem, a co do procka to jak masz wybór między gorszym za 300, a lepszym za 450 to już lepiej dołożyć, chyba że jesteś biedny (lub średnio zamożny) to wtedy można się zastanowić.

Ogólnie jedyną taką znaczącą różnicą jest liczba rdzeni, w i7 masz 4rdz 8wąt, pozostałe parametry to niewielkie różnice w częstosliwościach.
Niżej zapodaję porównanie procków:
https://ark.intel.com/content/www/pl/pl/ark/compare.html?productIds=52209,52213

Opublikowano

Podstawowa sprawa - podaj nam swój budżet.

Jeżeli chodzi o procesory, to polecam pójść w AMD, dostajesz lepsze osiągi w niższej cenie, lecz musisz wtedy wymienić płytę główną, koszt 200-500zł.

Opublikowano
12 godzin temu, vol4r napisał:

Podstawowa sprawa - podaj nam swój budżet.

Jeżeli chodzi o procesory, to polecam pójść w AMD, dostajesz lepsze osiągi w niższej cenie, lecz musisz wtedy wymienić płytę główną, koszt 200-500zł.

A to też po części prawda, ale warto też dodać, że kwietniowa (chyba) aktualizacja Win10 spowolni procesory intela o około 10%, tyczy się to wszystkich procków - od IntelCore2Duo (jako przykład procka ponad 10 letniego) po najnowsze i9 (chyba one też będą podlegać temu; ponoć chodzi o jakieś luki w architekturze czy coś takiego, nie czytałem oryginału po angielsku, więc nie wypowiem się dokładnie, a polskie newsy mogą przekłamywać). Fakt jest natomiast jeden, to prawda. W swoim PC miałem zainstalowaną tą aktualkę (wiadomo, Windows Insider Program i te sprawy) i faktycznie, różnica jest ogromna - na starszych prockach, np. Jakiś Athlonach starych, Core2Duo i Quadach, które ledwo dyszą w tych czasach może być to nawet KILL. Po tej aktualizacji procesory 2 rdzenie 2 wątki zostaną permamentnie uśmiercone, gdyż otworzenie 2 kart w Operze (OPERZE, nie mówimy tutaj nawet o Chrome) na czystym systemie (bez żadnych programów innych w tle, tylko Windows i przeglądarka) skończy się dławieniem jak przy głebokim gardle.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wrzuć w tego PC'ta i5 3570, GPU jakieś 1050/Radeon RX560 i względem obecnego będziesz zadowolony.

Jeszcze warto byłoby poznać zasilacz.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...