Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zabezpieczenie autorskiego pluginów

kubaw208

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, trochę chciałem wejść w temat zabezpieczenia swojego pluginu. Przykładowym sposobem jest np. dawania kluczy na github a w pluginie zrobić linijkę która sprawdzi czy klucz jest prawidłowy. Jednak taki sposób wiem że jest do złamania - wystarczy dostać się do pluginu a następnie wyrzucić tą linijkę która blokowała by dostęp do takiego plugina. Wpadłem na pomysł czy może nie dało by się zrobić tak aby na githubie dać kod pluginu a w samym pluginie jakimiś linijkami pobierać ten kod w taki sposób aby odczytywał on ten kod z githuba.
Proszę o pomoc i ostrzegam że pisanie takich rzeczy że jest to bez sensowne, utrudnia życie ludzią, i inne tego typu rzeczy nie mające na celu wnieść co kolwiek sensownego do tematu będę zgłaszać jako spam.

Opublikowano
5 godzin temu, Ekrahb napisał:

Obfuscator

Nie pytam się jak zakodować swój kod tylko w skrócie: jak zrobić kod na stronie z której będzie plugin go odbierać. (przypominam że nie chodzi o klucz tylko o cały kod, np. event cały)

Opublikowano

Witaj, Niestety ale to jest niemożliwe możesz próbować zapłacić komuś aby ci takie coś napisał!

Ale może być to droga inwestycia bo to plugin + github musi być!

MPCForum Baner (4).png

Opublikowano
8 godzin temu, RybekPL napisał:

Witaj, Niestety ale to jest niemożliwe możesz próbować zapłacić komuś aby ci takie coś napisał!

Ale może być to droga inwestycia bo to plugin + github musi być!

Skoro mogę zapłacić komuś aby przeniósł mi kod z githuba (lub jego części) to dlaczego mam komuś za to płacić skoro to się da zrobić? Github jest darmowy, a z tego co wiem to jest coś w stylu wersja premium na githubie do kupienia. (Mam githuba darmowego, umiem zrobić kod)

Opublikowano

Nierozróżniasz kodu Javy od bytecode maszyny wirtualnej Javy (JVM)...

A więc tak, jeżeli nie chcesz mieć klas w JARze pluginu, to musisz napisać własną implementację ClassLoader do ładowania klas przez sieć. I tu jest problem, bo gdy coś stanie się na sieci (np host będzie leżał) to klasa się nie załaduje. No właśnie - klasa. Na GitHubie przechowujemy kody źródłowe, a nie pliki binarne. Git nie był projektowany do obsługi plików binarnych. Przy każdej modyfikacji pliku Git zawsze robi rewrite tego pliku u siebie w bazie. Przy plikach binarnych baza Gita szybko rośnie, a to niesie za sobą problemy z historią (np klon w Git zawsze pobiera całą historię).

Czyli na GitHubie przechowujemy kod źródłowy. Skompilowane klasy przechowujemy w jakimś archiwum, by skompresować zużycie przestrzeni, np w JAR. Do tego możesz użyć repo Mavena na GitHubie. Ale to wciąż nie jest jakiś argument by klasy ładować przez sieć.

Q8eOMob.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...