Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór zestawu

Wajder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przed świętami mój komputer postanowił strzelić "focha" i się zepsuć więc potrzebuję nowy sprzęt :)

Specyfikacja obecnego uszkodzonego sprzętu:

CPU: Intel Core 2 duo e6550 - Bez OC

GPU: Radeon Saphire 4800 series 512MB <- tu jest lekka niewiadoma, nigdzie nie mogłem znaleźć dokładnego modelu

MOBO: Asus P5KC Stack Cool 2

Ram: 2x2GB DDR3 1333MHz 

Dysk: HDD 160GB - System i pliki | SSD 120GB - nieudane przeniesienie systemu więc trzymałem tam programy do pracy

Całość kosztowała (nie licząc SSD i Ramu, który liczył sobie na początku 2GB DDR2) 150zł.

Teraz chcę przeznaczyć kwotę od 800zł do 1200zł max na nowy komputer. Wiem, że za taką kwotę nie złożę "potwora", zależy mi głównie na tym, by praca była wygodniejsza i przyjemniejsza niż na poprzedniku. Komputer ma służyć głównie do projektowania 3D, obsługi programów do programowania, czasami do montażu filmu, a na koniec by uciągnął starego dobrego CS 1.6 dla uniknięcia sięgania po alkohol, gdy w projekcie coś nie wypali 😉 Chcę przenieść się z programów (jak to niektórzy mówią) "painto/notatniko/videomakero podobnych" na coś lepszego ^^  Wypatrzyłem więc 3 zestawy, ale spokojnie :) nie od Firm ALLEDROGO z 18^n rdzeniami, tylko od osób prywatnych, niektóre po znajomości, oto specyfikacje:

Zestaw nr 1:

CPU: Intel Core i5-3450 (3.10GHz, 4/4)

GPU: Palit GeForce GTX 1050Ti 4GB Dual OC
RAM: Micron 8GB DDR3 (2x4GB, 1600MHz)

MOBO: Gigabyte GA-H61M-S2PV (2xDDR3, uATX)
Dysk: HDD 500GB Seagate (SATA, ST500DM002)
PSU: 500W Inter-Tech (SL-500A, 120mm)

Zestaw nr 2:

CPU: I5 3330 3.0GHz
GPU: RX 570 4GB RedDragon

RAM: GoodRam 2x4 GB 1600

MOBO: ASUS H61M-C
Dysk; HDD Hitachi 500 GB
PSU : Chieftec 450W 80+

Zestaw nr 3:

CPU: i3 2120 3.3GHz

GPU: GTX 660 2GB MSI GAMING OC

RAM: 2x4GB 1333mhz samsunga

MOBO: DELL OPTIPLEX 3010

Dysk: HDD 500GB SEAGATE

PSU: Zasilacz MODECOM MC 400W ATX 2.0

Zestawy są uporządkowane od nr 1 - najdroższy, do nr 3 - najtańszy, wszystkie oczywiście używane.

Nie znam się za bardzo na komponentach (no wiedza podstawowa), więc proszę was o pomoc w doborze zestawu komputerowego tychże prac. Jeżeli uważacie, że te zestawy nie nadają się do niczego, to prosiłbym o doradzenie czegoś w tym przedziale cenowym :)

Z góry dziękuję 

Wiesz jaką bułkę najciężej jest znaleźć na plaży?

WROCLAWSKĄ!

A nie, czekaj...

Tartą.

• Aive zmienił(a) tytuł na Wybór zestawu
Opublikowano
19 godzin temu, klaudia233 napisał:

napisz dokładnie ile który kosztuje, bo nic tu nie pomogę bez tego.

Zestaw nr 1 - 1200zł

Zestaw nr 2 - już nieaktualne

Zestaw nr 3 - 490zł

Chyba, że po wymianie dysku mógłbym zmodernizować mój komputer? Tylko wiąże się z tym wymiana MOBO, CPU, RAM i możliwe, że GPU, więc wychodzi na kupno prawie nowego komputera...

WROCLAWSKĄ!

A nie, czekaj...

Tartą.

Opublikowano

Kupując takie zestawy musisz liczyć się z tym że w przyszłości go nie rozbudujesz.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

@Gajwer Rozumiem, nie ukrywam, że w przyszłości pewnie będę miał plany rozbudowy. Z tego co widzę (wg sygnaturki) to pomagasz w doborze sprzętów, może miałbyś czas poświęcić kilka minut w tej sprawie ?

WROCLAWSKĄ!

A nie, czekaj...

Tartą.

Opublikowano

Pierwszy zestaw jest najwydajniejszy, choć moim zdaniem, tyle bym za niego nie dał.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Napatoczyłem się na pewien zestaw z mojej okolicy:

MOBO: GIGABYTE B85M-D3H,
CPU: I5 4430 (3GHz. x 4),
RAM:  8Gb(DDR3),
GPU:  GIGABYTE GTX 750Ti (4GB) "Windforce"
SSD: Goodram CL100-120Gb,

HDD: SATA Samsung-500Gb.
Obudowa: SPC,
PSU: MODECOM FEEL.

Za "okazyjne" 949 zł

I do tego darmowo monitor, mysz i klawiaturka

Przepraszam za moją niecierpliwość ale potrzebuję się zaopatrzyć w nowy komputer maks. do 5 stycznia (muszę dokończyć projekt), a na zastępczym lapku wiele nie zrobię.

WROCLAWSKĄ!

A nie, czekaj...

Tartą.

Opublikowano

@klaudia233

Niestety ale do tych miejscowości mam >400KM i odbiór preferowany osobisty. A tak jak pisałem wyżej - im wcześniej załatwię zestaw, tym lepiej.

Więc niestety, ale okazję chyba mnie ominą

WROCLAWSKĄ!

A nie, czekaj...

Tartą.

Opublikowano
1 godzinę temu, Wajder napisał:

@klaudia233

Niestety ale do tych miejscowości mam >400KM i odbiór preferowany osobisty. A tak jak pisałem wyżej - im wcześniej załatwię zestaw, tym lepiej.

Więc niestety, ale okazję chyba mnie ominą

Przecież to nie są żadne okazje, tylko ty pokazujesz nam przepłacony sprzęt xD

Opublikowano
15 godzin temu, klaudia233 napisał:

Przecież to nie są żadne okazje, tylko ty pokazujesz nam przepłacony sprzęt xD

Nie moja wina, że w moim okręgu żyje duży odsetek Januszów ;D No niestety, ale trzeba coś wybrać, pasuje mi zacząć pracę co najmniej gdy wszyscy wytrzeźwieją po sylwestrze ^^ Termin goni, a jeszcze mam kilka bocznych projektów, zlecenie i chcąc nie chcąc szkołę 😞

EDIT

Przepatrzyłem czarny rynek, dark w łeb, kolejne strony olx'a osób w okolicy i postanowiłem olać gotowce, więc co z tym idzie - złożyć samemu zestaw. Zawsze byłem zwolennikiem AMD, chociaż tylko raz miałem procesor pod czerwoną banderą. Więc skoro już mogę decydować po czyjej stronie stanę, wybieram czerwonych. 

MOBO: msi a88xm-e35, socket FM2 i FM2+ 

CPU: A8 6600K, od czegoś trzeba zacząć, wg benchmarków jest lepszy od poprzedniego procka o ok. 150%

GPU: Palit GeForce GTX 750Ti Storm Dual 2GB

RAM: Ram Samsung ddr3 8gb o taktowaniu 1600 mhz - w przyszłości albo dokupię 2x4GB, lub 2x8GB (ale to już jak zajdzie naprawdę mocna potrzeba)

Dysk SSD: nie wiem jeszcze jaki producent, ale wezmę 120GB na system (bo taki już posiadam) i pewnie 240 na programy i inne rzeczy.

MOBO, CPU, RAM jest w zestawie za około 300zł (Płyta ma uszkodzony jeden zatrzask ramu, ale da się go normalnie włożyć)

GPU biorę z starego komputera i jak najszybciej postaram się ją wymienić. Kalkulator bottleneck nakazuje natychmiastową separację CPU i GPU, chociaż nie wiem, czy na zintegrowanej nie śmigało by lepiej 😄 Co do zasilacza to jeszcze zobaczę czy stary 350 watowiec się nada.

Czy to ma jakiś sens ?

PS Przypominam, że nie oczekuję efektów kosmicznych za ten budżet 

WROCLAWSKĄ!

A nie, czekaj...

Tartą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...