Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór RAM, CPU i mobo

RahuKozak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Chciałbym wymienić w/w części - Pamięci RAM CPU i Mobo.

Procesor to będzie najpewniej Ryzen 5 2600 (499zł)

Pamięć zastanawiam się nad Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT RED CL15 (2x8GB) (chyba, że jest coś ciekawszego to chętnie zobaczę inne propozycje)  (275zł)

Mobo najbardziej brałem pod uwagę te dwie:

B450M Mortar Max  (355zł)

B450 Gaming Plus Max (379zł)

Proszę o rady czy dobry wybór, ewentualnie co innego. Szczególnie prosiłbym o podanie różnic czy zalet którejś z płyt lub jakiejś innej którą warto wybrać w podobnym budżecie.

Obecnie mam już Gpu RX 580 8GB i chciałbym móc wykorzystać potencjał całego zestawu.

QuadCore Intel Core 2 Quad Q8200, 2333 MHz (7 x 333) Acer EQ35M ATI Radeon HD 4890 1GB HIS Tacens Radix III 720W Hynix 2GB GoodRam 2GB DDR2 Zalman Z9 Plus Hitachi HDS721616PLA (153 GB) Hitachi HDT725040VLA (372 GB)

Opublikowano

CPU ok, RAM jeśli posiada kod producenta BLS2K8G4D30AESEK to także ok (możesz próbować go podkręcać jeśli czujesz się na siłach), MOBO - Gaming Plus jeśli się zmieści, posiada lepsze komponenty VRM.

Opublikowano

W sumie te promocje się już pokończyły. A co bys powiedział na ten Ram ? https://www.mediaexpert.pl/pamieci-ram/pamiec-ram-goodram-16gb-3600mhz-irdm-pro,id-1479640

I ewentualnie jak byś mógł to wypisz mi jakie mobo warto wziąć w ogóle pod uwagę, to poszukałbym tego co będzie w jakiejś fajnej cenie, bo jest sporo modeli, ale nie wiem które są warte uwagi.

No i jeszcze się zastanawiam czy jest sens dopłacać do 2600x lub 2700, czy raczej nie?

QuadCore Intel Core 2 Quad Q8200, 2333 MHz (7 x 333) Acer EQ35M ATI Radeon HD 4890 1GB HIS Tacens Radix III 720W Hynix 2GB GoodRam 2GB DDR2 Zalman Z9 Plus Hitachi HDS721616PLA (153 GB) Hitachi HDT725040VLA (372 GB)

Opublikowano

10 godzin temu, RahuKozak napisał:

W sumie te promocje się już pokończyły. A co bys powiedział na ten Ram ? https://www.mediaexpert.pl/pamieci-ram/pamiec-ram-goodram-16gb-3600mhz-irdm-pro,id-1479640

I ewentualnie jak byś mógł to wypisz mi jakie mobo warto wziąć w ogóle pod uwagę, to poszukałbym tego co będzie w jakiejś fajnej cenie, bo jest sporo modeli, ale nie wiem które są warte uwagi.

No i jeszcze się zastanawiam czy jest sens dopłacać do 2600x lub 2700, czy raczej nie?

a chcesz podkręcać procesor, bo nie wiem?

Opublikowano

@RahuKozak Z tańszych pamięci pod Ryzena wybierałbym: Crucial Ballistix Sport LT -> Patriot Viper 4 -> G.Skill Aegis.

Jeśli chodzi o MOBO - MSI B450-A PRO MAX, B450 Gaming Plus MAX oraz B450 Tomahawk MAX - konstrukcja VRM jest w nich identyczna. Dobre płyty pod ewentualną rozbudowę. Format mATX brałbym pod uwagę tylko, gdy obudowa nie pomieści ATX lub gdy nie ma budżetu na sensowną płytę ATX.

R7 2700 tylko gdy potrzebujesz mocy obliczeniowej - do gier lepiej R5 2600/2600X, 3600/3600X lub R7 3700X. Możesz wybrać 2600X jeśli nie będzie odstawał ceną od 2600 - do OC obu i tak potrzeba lepszego coolera niż stockowy - 2600X ma tę przewagę, że można bawić się PBO i ustawiać ujemny offset napięcia co potrafi dam nieznacznie lepsze wyniki w grach oraz niższą temperaturę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...