Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja PC - ma sens?

Cutler

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!
Mam nadzieję, że to ostatni temat który piszę, bo aż się głupio robi, że ciągle coś nowego wymyślam i pytam...
Miałem składać nowego kompa dla siebie i miałem też modernizować  kompa od mojej kobity i wszystko mi napisaliście. Ale tak siadłem dzisiaj i oglądając yt patrzyłem jak ludzie ze starych używek składali kompa, co nawet nowsze tytuły gier im chodziły. 
I być może to będzie głupie, ale zapytam:
Zamiast dwóch komputerów, to byłby póki co jeden komputer dla dwóch osób, a wymagania nasze łącznie można by opisać tak: 
- większą część dnia spędza na przeglądaniu neta, pracy w exelu i w tle jakiś strim odpalony.
- hobbystycznie zajmuje się montażem filmów z wypadów z dzieciakami w FHD, ale fajnie jakby była też możliwość robienia czasem krótkich sklejek w 4k.
- rzadko ( naprawdę rzadko ), ale chciałbym mieć możliwość pogrania w nowsze tytuły. Nie zależy mi, że muszą to być ustawienia ultra. W zupełności wysokie ustawienia są akceptowalne, a nawet i na średnich w niektóre gry można spokojnie grać ( i w sumie najbardziej chodzi mi o gry typu FiFa20, choć nie ukrywam, czasem lubię też grę sobie przejść co ma fabułę, jak przykładowo Tomb Raider )

Modernizację zrobiłbym z komputera dziadka, który wygląda na ten moment tak:
Płyta główna - Asustek M4A77TD PRO
Procesor - AMD Phenom™ II X4 B25 Processor, 2754 MHz
Karta graficzna - Geforce 9500 GT  1GB
Pamięć - 10 GB DDR3 
Zasilacz - jakiś 400W ale nie wiem jaki, bo tylko tyle z naklejki zostało
Dysk twardy - 500 GB SSD i 500 GB HDD

A tak by wyglądał po modernizacji, gdzie w przyszłości zabrałbym sobie kartę graficzną i zasilacz, jak już składałbym nowego kompa:
Procesor - AMD Phenom II X4 965 3.4GHz ( z aliexpress za 80-100zł np. )
Karta graficzna - MSI GTX 1650 Super Gaming X
Pamięć - 10 GB DDR3 
Zasilacz - SilentiumPC Vero L2 600W 80Plus Bronze

No i teraz pytanie do Was - czy taki komp do tych wymagań, które opisałem dawałby radę? Czy nie ma ten pomysł w ogóle sensu? 

• Aive zmienił(a) tytuł na Modernizacja PC - ma sens?
Opublikowano
5 minut temu, Royz napisał:

Pod 4K raczej słaby komp.

Okej, to tak się liczyłem, że może jednak nie podołać, ale 4k to miało być sporadycznie, a głównie FHD. A co jeśli chodzi o pozostałe rzeczy? 

Opublikowano
23 godziny temu, Cutler napisał:

A tak by wyglądał po modernizacji, gdzie w przyszłości zabrałbym sobie kartę graficzną i zasilacz, jak już składałbym nowego kompa:
Procesor - AMD Phenom II X4 965 3.4GHz ( z aliexpress za 80-100zł np. )
Karta graficzna - MSI GTX 1650 Super Gaming X
Pamięć - 10 GB DDR3 
Zasilacz - SilentiumPC Vero L2 600W 80Plus Bronze

GTX 1650 zamieniłbym na AMD R7 360 lub gtx 470, bo na 1650 będzie ogromny bottleneck, wiec nie ma sensu jej kupować do tego procesora.

ps. gtx 1650 pasowałby do phenoma x6 1090t

Opublikowano

O kurka no to to już 3 razy drożej wtedy. No dobrze to przemyślę sprawę i sobie policzę ile czasu jeszcze tego starego kompa będę musiał mieć i czy warto zmodernizować.

Opublikowano

Może lepiej wydać pieniądze na nowy sprzęt z R3 2200G/3200G lub R5 2400G/3400G? R3 to 4/4, R5 4/8? - iGPU daje radę, a perspektywy modernizacji takiego sprzętu są dobre - dołożenie GPU daje boost wydajności w aplikacjach 3D.

Kupując potem drugi sprzęt na AMD wszystkie części są ze sobą kompatybilne, dzięki czemu gdy najdzie Cie ochota na wymianę w swoim PC CPU, to dotychczasowy możesz włożyć w komputer swojej kobiety - jak dla mnie sytuacja win-win.

Opublikowano

Właśnie sam kurde nie wiem co lepsze i czy aby mi trzeba jakiś nowy sprzęt, czy podrasowanie starego wystarczy. Lata młodzieńcze mam już w kij za sobą i nie mówię, że totalnie mnie nie ciągnie do grania, bo czasem wpada taka nagła ochota '' o pograłbym w coś '', ale często i tak nie ma na to czasu. 
Kupiłem nowy monitor, ale karta graficzna mnie ogranicza bo nie ma HDMI i przez VGA mam podpięte, więc wymienić wymieniam na pewno ( no ale wiadomo nie tylko o monitor chodzi ), a przez to że stary zasilacz to też go od razu zmieniam. 
Natomiast co do reszty, to jest naprawdę tak wiele testów na yt odnośnie starych sprzętów, że mimo iż nie celuję w jakieś nowe tytuły gier, to taki phenom x6 1090t o którym Mortlan wyżej napisał, radzi sobie jak na te cyferki, które pokazują ludzie w testach całkiem nieźle. 
Mnie najbardziej interesuje Fifa / PES z gier tak naprawdę i cały czas w głowie kręci się myśl '' wydać 300 zł czy zbierać 1500 zł ''. Różnica dla mnie w kij istotna 😩 

Opublikowano

Osobiście dozbierałbym i kupił nowy komputer.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Dobra @Gajwer @Anhin @Mortlan
Nie będę zakładać kolejnego tematu, tylko tu dopiszę. Znajomy chce z używek też składać kompa i główny cel to render krótkich filmików FHD.
Ja się nie znam, więc pytanie do Was.
Na tą chwilę interesuje go tylko płyta główna + procesor. Obecnie siedzi na jakimś starym intelu i ma do wyboru albo licytować intela albo ryzen'a. 
Pytanie ma takie czy lepiej iść w i7 2600k i płyte pod ten procesor i go kręcić ile się da, czy łapać okazję i iść pod ryzen 5 1600 i płyte pod niego przykładowo taką https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b450m-ds3h-4141320/ ?

On pisał na innym forum i zdania były podzielone, bo i7 2600k ma jakąś funkcję Quick Sync Video, a zaś w ryzenie ma 6 rdzeni i 12 wątków. 
Co lepiej byłoby wybrać? 

Opublikowano

Osobiście szedłbym w Ryzena - nowsza technologia, możliwa modernizacja w przyszłości, jedyny problem jest taki, że nie posiada iGPU, więc grafikę trzeba by było dokupić.

i7 2600K jest już wymarły - Sandy Bridge premierę miało w 2011 - bardzo udane procesory, ale mamy 2019 rok.

Opublikowano

Okej czyli jednak na korzyść ryzena, dobra no to dzięki przekażę, a co sobie tam zrobi to już wyjdzie w praniu.

Opublikowano

@Anhin
Sprawa ma się tak - ( ciągnę wątek znajomego ) - po pierwsze znajomy dziękuje za sugestie ( mówiłem mu, że ma 10 sekund roboty na założenie tu konta, ale kij ja nie o tym tylko się czuję głupio pisząc za kogoś jak w jakimś gimnazjum 😂 ).
Natomiast podliczył sobie co i jak i jeśli ma zmienić całą platformę pod amd to wyjdzie go procek + płyta + pamieć lekko ponad 1000zł. 
Porównał to sobie z używkami starych dziejów intela i wychodzi taniej ale nie ma gwarancji, plus to jest stary sprzęt. 
Natomiast znalazł dwa zestawy, które go interesują + jeszcze inne licytacje i chce znać tylko opinię ( wiedząc, że bardziej opłacalne jest dołożenie do tego 1000zł i kupienie nowej platformy, ale jakby jednak miał kupic coś taniej bo budźetu by nie dało rady podnieść to -> ) 
1. asrock p67 pro 3 + intel i5 3570k + 8 gb ramu  za nie całe 480zł 
2. msi z77a-g45 + intel i5 3570k + 8 gb ramu za 600 zł

Czy zestaw za 600zł jest warto swojej ceny czy lepiej ten pierwszy? 

Opublikowano

Kupno i5 mija się z celem, z używek lepiej brać i7 ze względu na 8 wątków.

Można też zrobić jakąś bazę, jeśli znajomy ma chęci na modernizacje sprzętu - Ryzen 3 1200 prezentuje zbliżoną wydajność do 3570K, a koszt to ~200zł, do tego MOBO (Gigabyte B450M DS3H) oraz RAM 8GB i koszt całości nie powinien przekroczyć 700zł, z 16GB RAM nie powinien przekroczyć 800zł.

Opublikowano

O kurteczka to przy takim zestawie pod ryzena faktycznie tamtych nie ma sensu brać, a jeszcze jakby nawet po taniości sprzedał to co ma, choćby za stówkę całego kompa to już też zawsze coś wpadnie kasy pod te pamięci. 

Dobra a co do płyty głównej, bo wcześniej jak mu mówiłem o tym, że Ty tutaj polecasz bardziej przyszłościowy zestaw jednak, to ja mu znalazłem taką płytę -> https://www.x-kom.pl/p/351540-plyta-glowna-socket-am4-asrock-ab350-pro4.html#Specyfikacja  ( po prostu sugerowałem się trochę black.tw i black dał tanią propozycję, taniej płyty i niby polecał ). Między tym asrock'iem, a tą co Ty podałeś to jest jakaś różnica, że którąś jednak lepiej wziąć?  I czy format płyty gdzie jedna jest ATX a druga mATX w funkcjonowaniu, któraś opcja jest lepsza? 

Co do pamięci to czy pod ten zestaw brać takie - https://www.x-kom.pl/p/497963-pamiec-ram-ddr4-crucial-8gb-3000mhz-ballistix-sport-lt-gray-cl16.html     czy szukać coś tańszego?  

Opublikowano

Różnica jest głównie w chipsecie, lepiej brać nowszy chipset. Gigabyte B450M DS3H jest sensowną budżetówką. Oprócz tego warto przyjrzeć się także ASRock B450M Pro4, coś drożej to ASRock B450 Pro4/Gaming K4 oraz MSI B450-A Pro. Oprócz tego Asus ma bardzo udane płyty na B450.

Co do pamięci - te co podlinkowałeś nie są na kościach E-Die Microna, które ochoczo się podkręcają. Dodatkowo jest to Single Channel, który to potrafi dosyć mocno obniżyć wydajność, lepiej brać 2x4GB lub 2x8GB, chyba że znajomy jest w stanie dosyć szybko dokupić drugą pamięć.

Oczywiście można brać inne pamięci - warto przejrzeć inne sklepy w poszukiwaniu lepszych cen. Te, co podałem praktycznie nie mają problemów z Ryzenami.

Opublikowano

Okej dzięki piękne za wyjaśnienie, bo byłaby wtopa 😛 Nie no to jak ja bym miał do wydania taki budżet, to 100% bym brał to co napisałeś wszystko, zamiast używek starych z allegro i być obsranym czy to będzie działać 😅
Jeszcze raz dzięki i na pewno znajomy też będzie wdzięczny, że głupio sprzętu nie kupił ^^

A jako ciekawostkę dodam, że nikt z innego forum ( pc... ) <- ( nie wiem czy można pisać nazwy innych stron 😛 ) nie wpadł na pomysł, by zaproponować coś takiego, tylko każdy się zawiesił tylko i wyłącznie na sprzęcie, o który znajomy pytał, czyli te używki z allegro 😛 jednak w mpc siła  ^^

Opublikowano

Wtopy by nie było, byłoby zdziwienie czemu to nie działa tak jak powinno.

Może post na forum był tak napisany, że wchodzą w grę tylko używki, odpowiadający tak to zrozumieli i tyle, albo po prostu uwiesili się tego Quick Sync Video.

Podpowiem jeszcze, że jeśli znajomy chciałby modernizować komputer w mocniejsze jednostki pokroju Ryzena 7, to polecałbym kupno MSI B450-A Pro - ze względu na solidną sekcję zasilania.

Opublikowano

Hmm szczerze mówiąc, ciężko stwierdzić czy coś mocniejszego będzie wchodzić w grę.  My to tak staramy się raz w miesiącu zabrać gdzieś dzieciaki i ponagrywać troszkę, a potem to prosto zmontować i sobie to tak uwiecznić. Piękna sprawa i chyba tylko przy takim montażu by się przydał mocniejszy procek. 
Chociaż szczerze to też sam nie wiem, bo tak pooglądałem pare filmików na yt odnośnie tego ryzena 3 1200, no to wiadomo, czasowo ile trwa zmontowanie, to to nie była rewolucja, ale tak ludzie gadali, że mimo czasu, większych problemów przy montażu FHD też nie było jeśli ktoś sporadycznie bawi się w montaż. 

Ale to jeśli chodzi o tą sekcję zasilania to w tej budżetowej Gigabyte B450M DS3H w ogóle w razie modernizacji, nie da rady osadzić takiego ryzen 7, bo będzie za mocny i płyta może nie wyrobić? ( bo widzę że to już jest 8 rdzeniowy procek, no i nie powiem całkiem kozak to wygląda ), czy to chodzi gdyby się chciało bawić w OC? 

Opublikowano

Wiem, że to nie jest rewolucja, ale nie ma co oczekiwać od CPU 4/4 cudów, zaproponowałem takie rozwiązanie ze względu na sensowną modernizację w przyszłości.

W B450M DS3H głównie chodzi o VRM, gdzie może po prostu nie wyrabiać i się przegrzewać, a to oznacza throttling oraz skrócenie żywotności samej sekcji.

Opublikowano

Jasne, dobra dzięki za wyjaśnienie, bo się przyda. Dzisiaj skończyła się aukcja i ponoć ktoś poleciał grubo i przelicytował ten pierwszy zestaw co podawałem na 751zł, więc no chyba komuś z jakiegoś powodu bardzo zależało na tym zestawie 😛 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...