Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytania związane z procesorem AMD

Kamcio9991

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj złożyłem nowy komputer na takich podzespołach:

Płyta główna: Gigabyte B450 AORUS PRO

Procesor: AMD Ryzen 5 3600

Zasilacz: SilentiumPC Vero L2 600W

Karta graficzna: MSI GeForce RTX 2060 SUPER GAMING X

Pamięć: HyperX Predator, DDR4, 16 GB,3200MHz

Dysk: SSD ADATA XPG SX6000 Lite 512GB M.2 PCIe

Obudowa: SilentiumPC Armis AR5X TG RGB

System: Windows 10 Home (nie pirat)

1 Pytanie:

Czy dla procesorów amd (mam amd po raz pierwszy, zawsze byl intel) to normalne że temperatura 1 rdzenia jest wyższa od reszty ? wszystkie temp. są na poziomie około 40-45 stopni a 1 rdzeń skacze tak od 40 do około 60 stopni ? Dodam że wszystko działa i nie są odczuwalne jakiekolwiek spadki czy cokolwiek

2 Pytanie:

Zauważyłem w programie HWMonitor że procesor i jego wykorzystanie przy normalnej pracy 1 rdzeń na około 50% 2 rdzeń na około 30-40% a reszta jest nie używana wgl, i teraz nasuwa się pytanie czy tak ma być ? Czy można zmienić ustawienie aby procesor korzystał z wszystkich rdzeni zawsze ?  (Może dlatego własnie skacze temperatura jednego rdzenia bardziej apropo tego pytania wyżej)

3 Pytanie:

Czy to normalne że procesory amd mają chwilowe podkreślam chwilowe temperatury pod obciążeniem około 86stopni ? średnie zawsze trzyma się w okolicach 65-68 stopni w stresie.

Z góry dzięki za odpowiedzi 🙂

Kamcio9991 - On Minecraft 

Opublikowano
  1. Tak normalne - jest to podyktowane wzmożonym użyciem pierwszego wątku/rdzenia.
  2. Praktycznie 90% procesów siedzi na 1 wątku procesora, czasem wykorzystywany jest 2 wątek - jest to normalne i w przypadku Intela i AMD. Jeśli aplikacja nie potrafi wykorzystać więcej wątków to, tego nie zrobim jeśli aplikacja będzie w stanie użyć więcej ilości wątków, to je użyje - możesz co najwyżej zmienić plan zasilania na jeden z przygotowanych przez AMD.
  3. Normalne, tak samo jak chwilowe skoki napięcia są normalne dla całej architektury Zen 2 - szczególnie jak korzystasz z HWMonitor, który potrafił (nie wiem czy tak dalej jest) niepoprawnie sczytywać dane z czujników, polecałbym używać HWiNFO.
Opublikowano
8 minut temu, Anhin napisał:
  1. Tak normalne - jest to podyktowane wzmożonym użyciem pierwszego wątku/rdzenia.
  2. Praktycznie 90% procesów siedzi na 1 wątku procesora, czasem wykorzystywany jest 2 wątek - jest to normalne i w przypadku Intela i AMD. Jeśli aplikacja nie potrafi wykorzystać więcej wątków to, tego nie zrobim jeśli aplikacja będzie w stanie użyć więcej ilości wątków, to je użyje - możesz co najwyżej zmienić plan zasilania na jeden z przygotowanych przez AMD.
  3. Normalne, tak samo jak chwilowe skoki napięcia są normalne dla całej architektury Zen 2 - szczególnie jak korzystasz z HWMonitor, który potrafił (nie wiem czy tak dalej jest) niepoprawnie sczytywać dane z czujników, polecałbym używać HWiNFO.

Dziękuję ślicznie za odpowiedz ❤️

Kamcio9991 - On Minecraft 

• Aive zmienił(a) tytuł na Pytania związane z procesorem AMD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...