Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestaw do oceny

lpawel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem trochę zielony przy składaniu PC ale spróbowałem i wyszedł mi taki zestaw:

https://www.morele.net/inventory/info/574c187f/

Potrzebuję zestawu do pracy oraz gry. Praca na programach Autocad, Arichad, Artlantis, Photoshop oraz gra w najnowsze tytuły w 4K 

Jaki posiadasz budżet na kupno? do 8 k

Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? Teraz - zamierzam kompletować zestaw  w trakcie  trwania BW/BF.

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Monitor będę kupował osobno będzie to 4K 29-35"

Do czego ma służyć komputer?  J/w Praca i gry Autocad, Arichad, Artlantis, Photoshop oraz gra w najnowsze tytuły w 4K

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie - będą zakupione niezależnie

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Tak

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Wybrałem zasilacz i obudowę be quiet ponieważ szukam cichego rozwiązania, obudowa jest w miarę standardowa ponieważ nie potrzebuję podświetlenia led itp zbędnych elementów. Pierwotnie w zestawie umieściłem i7-9700K jednak zmieniłem na i9-9900k ponieważ wychaczyłem go nie dużo drożej niż 7

Czy części mogą być używane? Nie

Proszę o ewentualne uwagi i poprawę koszyka,  z elementów w koszyku posiadam już na stanie dysk oraz zamówiłem w promocji ram i procesor. 

• Aive zmienił(a) tytuł na Zestaw do oceny
Opublikowano

Możesz napisać ile zostało Ci funduszy na resztę komponentów?

• RTX 2070S jest kartą przeznaczoną bardziej do 1440p niż 2160p, odpowiednim wyborem byłby RTX 2080S, a i to może być za mało w niektórych tytułach. Na 2070S trzeba będzie prawdopodobnie obniżać detale, aby utrzymać klatkaż na satysfakcjonującym poziomie, 2080S to niestety prawie 1000zł więcej.
  • Płyta główna jest dobra do i5/i7, lecz nie do i9 gdzie jej sekcja zasilania może nie podołać w przypadku długotrwałej pracy - albo nastąpi throttling, albo skróci się jej żywotność - rozsądnym wyborem byłby Gigabyte Z390 Aorus Pro lub odpowiednio droższe Aorus Ultra/Master.
  • Zasilacz, mimo że reklamowany jako cichy to nie za takie pieniądze. Polecę tutaj dwie propozycje - Seasonic Focus GX-650 lub Corsair RM650x, jeden z najcichszych zasilaczy, często fajnie wyceniony na morelach. Oba zasilacze pozwolą na długą pracę pod obciążeniem, dodatkowo są lepiej zbudowane i posiadają 10 lat gwarancji. Ewentualnie można spojrzeć na Corsair TX650M.
  • Chłodzenie - w tej cenie można dostać Celsiusa S36 z chłodnicą 360mm, polecałbym się zastanowić nad nim. NZXT po raz 3 "naprawia" swój soft, a dalej nie ma podjazdu choćby do iCue Corsaira.
  • Obudowa - cicha ok, lecz przy zamkniętym froncie i zamontowanej na nim chłodnicy przepływ powietrza praktycznie nie istnieje (cisza przy obciążeniu też nie). 95% AiO na rynku ma slimowe chłodnice z wysokim współczynnikiem FPI, przez co aby przepchać powietrze wentylatory muszą wkręcać się na wysokie obroty - Aer P potrafią być słyszalne już przy obrotach 1300RPM/55%PWM. Zastanowiłbym się nad Enthoo Pro M TG/ Meshify C TG - przy AiO na froncie, obudowa musi zapewniać jak największy przepływ powietrza z najważniejszego powodu - praktycznie zerowy airflow przy niskich obrotach wentylatorów. W obudowie z zamkniętym frontem i AiO na froncie zdarzyć się mogą wyższe temperatury na CPU i/lub GPU, przy niewydolnym chłodzeniu pasywnym gotująca się sekcja zasilania. Wyższa temperatury = wyższe obroty wentylatorów, co skutkuje większym hałasem.
Opublikowano

Fundusze jakie początkowo założyłem są  do naciągnięcia. Mogę dołożyć do zestawu więcej środków.

Mógłbym dołożyć 1000zł do 2080S, tylko zastanawiam się jeszcze nad monitorem ponieważ ciężko znaleźć monitor 2160p z niskim input lagiem i częstotliwością >100HZ natomiast 1440p już jakiś wybór jest. Ewentualnie czy mógłbyś podpowiedzieć co do wyboru monitora który wykorzystałby 2080S i posłużyłby również do gamingu ?

Dzięki za pozostałe sugestie z pewnością wybiorę coś z propozycji.

Opublikowano

Polska jest krajem trzeciego, jak nie czwartego świata jeśli chodzi o monitory, cekawsze konstrukcje znajdziesz na Amazonie. Nie wiem jaki masz budżet na ten monitor, jednakże zapewniam, że nie istnieje coś takiego jak tani i bardzo dobry monitor. Kolejna sprawa, że musisz dokonać wyboru - 4K albo Hz. Nie osiągniesz w 4K takiego klatkażu, aby korzystać z dobrodziejstw szybko odświeżających się matryc. I dlaczego chcesz niski input-lag?

Opublikowano

Na monitor nie chciałbym wydać więcej niż 4 tyś zł.

Zgadza się ciężko będzie  przy takiej rozdzielczości wyjść na full detalu  z liczbą klatek >100, ale coś więcej niż 60 może się udać, więc może celować w coś bardziej 4K 70-75HZ, chociaż itak jest mały wybór ?  Co o tym sądzisz? Ewentualnie na Amazonie coś wychacze.

Znalazłem takie coś u nas:

4k, 75HZ - https://www.x-kom.pl/p/504179-monitor-led-32-i-wiekszy-iiyama-xb3288uhsu-4k.html

4k, 75HZ, tylko już droższy - https://www.x-kom.pl/p/303666-monitor-led-32-i-wiekszy-asus-pa329q-quantum-dot.html

No chyba, że pójdę na kompromis i poszukam jakiegoś monitora 1440p/1600p >100HZ. Bo jednak w jakiegoś FPSa niekiedy zdarza się zagrać.

Mam jeszcze pytanie co sądzisz o dysku, który umieściłem w koszyku  ma odczyta/zapis 3200/2100, kupiłem go wcześniej na inną okazję i został więc chciałbym go wykorzystać, ale czy nie  będzie słabszym punktem  zestawu?

Odnośnie input lagu  napisałem ponieważ znalazłem informację, że wybierając monitor z przeznaczeniem do grania warto zwrócić uwagę na ten parametr  - im niższy tym lepiej.

Celsiusa S36 udało mi się już upolować w promocji 🙂

Był też Corsair RM750x ale z tym już nie zdążyłem.

Opublikowano

Skoro chcesz szybsze odświeżanie, to niejako jesteś skazany na 1440p - wiem, że może to przeszkadzać w pracy, lecz da się to rozwiązać poprzez dwa monitory lub jeden panoramiczny.

O input-lagu dużo się mówi, mało się sprawdza - 95% monitorów ma ten input-lag na jako takim poziomie (akceptowalnym). Ciężko to też uniwersalnie zmierzyć, bo mogą występować różnice przy zmianach rozdzielczości czy włączeniu pewnych opcji (DAS Mode w monitorach LG, który obniża input-lag). Niezbyt się da kupić monitor dobry do pracy i do grania - jeśli w 1440p nie będziesz miał utrudnionej pracy to jest to rozsądny kompromis.

Dysk zły nie jest - kwestia odpowiedniego schłodzenia kontrolera i da radę.

Skoro Celsiusa już masz - Enthoo Pro M TG pozwala na umieszczenie chłodnicy na topie obudowy, coś taniej z możliwością montażu na topie - SPC Armis AR7.

W okolicach 420zł jest na Amazonie RM750x

Opublikowano
22 godziny temu, lpawel napisał:

Fundusze jakie początkowo założyłem są  do naciągnięcia. Mogę dołożyć do zestawu więcej środków.

Mógłbym dołożyć 1000zł do 2080S, tylko zastanawiam się jeszcze nad monitorem ponieważ ciężko znaleźć monitor 2160p z niskim input lagiem i częstotliwością >100HZ natomiast 1440p już jakiś wybór jest. Ewentualnie czy mógłbyś podpowiedzieć co do wyboru monitora który wykorzystałby 2080S i posłużyłby również do gamingu ?

Dzięki za pozostałe sugestie z pewnością wybiorę coś z propozycji.

Ale Ty wiesz, że nawet monitor 240Hz nie ma takiej prędkości, żeby zejść do 1ms?
Sam to prezrabiałem, materiałów czytałem mnóstwo i 240Hz mointor ma wynik 4 do 6 ms 

Więc sranie, że monitor musi być 1ms to mit i bajka.

Mam monitor z 5ms WtW i jakoś gram tak samo jak na monitorze 1ms 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

@Nekrosmanteia Mylisz pojęcia - input-lag to nie to samo co czas reakcji matrycy, o którym piszesz.

@lpawel Nadal lepiej celować w 2080S - to w końcu panorama, która swoje zjeść musi. Na dodatek aby widzieć 144Hz trzeba mieć minimum 144 fps, nie przeskoczysz tego a produceci gier mają gdzieś optymalizacje.

Monitor fajny, choć G-Sync możesz sobie odpuścić i wybrać nieco LG 34GK950F - różnica taka, że wersja "F" ma 144Hz oraz Freesync zamiast G-Sync, co nie znaczy że G-Sync nie ruszy na nim. Polecam recenzję na cenionym RTINGS.

Wygląd to kwestia gustu, Enthoo na pewno jest lepiej wykonaną obudową. Jak chcesz zaszaleć to wtedy otworem stoi Eclipse P600S.

Opublikowano

Poczytałem właśnie o wersji  F i podobno nie ma problemu w nim zsynchronizować G-sync więc powinno być ok, 

Aktualnie G jest na promocji i wychodzi  taniej o 180zł ale F ma te 24 HZ więcej do wykorzystania więc wybór chyba padnie na niego. Dzięki za recenzję i pomoc w doborze sprzętu !

Znalazłem jeszcze taki monitor o parametrach bardzo podobnych do  powyższego LG.

Mógłbyś go w jakiś sposób porównać do omawianego wcześniej LG ?

https://www.morele.net/monitor-msi-optix-mpg341cqr-5939106/

Opublikowano

Matryce VA smużą bardziej niż IPS. Ich przewagą jest lepszy kontrast - to ich jedyna przewaga. Recenzja jego mniejszego odpowiednika także jest na RTINGS.

Opublikowano

Czyli LG z IPS będzie lepszy jakościowo.

Na plus MSI mogę zaliczyć z kolei cenę bo mam go za 3800 zł więc 630 zł by zostało. Dzięki za recenzję.

Opublikowano

Recenzje masz - sam musisz podjąć decyzje co będzie bardziej odpowiednie - zawsze też masz okres 2 tygodni na oddanie monitora jeśli Ci nie przypasuje.

Opublikowano

Wszystko skompletowane, teraz czekam na dostawę i pierwsze wrażenia po złożeniu :).

Postawiłem na LG 34GK950F, karta to PNY 2080s OC, dołożyłem jeszcze jeden dysk m2 do zestawu ponieważ zazwyczaj 1TB to za mało dla mnie a i tak płyta ma 2 sloty więc będą wykorzystane, zasilacz znalazłem w promo  wersję 750w.  Pod linkiem u góry jest zaktualizowany zestaw w wersji ostatecznej. Trochę przekroczyło początkowy budżet ale myślę że posłuży.

Anhin dzięki jeszcze raz za pomoc w złożeniu zestawu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...