Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Powrót do programowania

CoderX

Pytanie

Opublikowano

Witam, krótko o co chodzi - nie pamiętam kiedy ostatni raz kodowałem/programowałem coś gdzie spędziłem przy tym wiele lat od najmłodszych lat. A teraz czas wrócić w końcu :D

Pierw powiem co robiłem, a na końcu pytanko ;)

Siedziałem głównie w web developingu (back-end głównie mnie interesował ale lubiłem także i front-end), miałem doczynienia/pracowałem z php, mysql, phpmyadmin, javascript, trochę liznąłem tematu o SEO. Nigdy nie lubiłem jakiś wordpressów i tym podobne, zawsze wolałem zrobić własnego CMSa PHPie. Trochę z android studio się bawiło, c# visual studio i arduino xD

A pytanie jest chyba proste, dla tych którzy siedzą w tym dalej. Chcąc wrócić nie mogę odbiegać za dużo w czasie, i chciałem się zapytać co warto a czego nie warto. Co odeszło do lamusa i czym zostało zastąpione, czego nowego się uczyć. Jakies nodeJSy angulary itp itd.. 

Trzeba mnie po prostu znów wprowadzić w ten świat trzymając za rączkę 😂 żebym nie marnował na coś czasu nie potrzebnie, co ma teraz trendy, czego szukają na rynku pracy.

Przerwę miałem od tego wszystkiego przez "balety" xD że tak powiem, ale to już się skończyło u mnie i czas wrócić do starego hobby, które jako jedyne w sumie mnie w życiu interesowało, i dalej w głowie coś siedzi że ciągle myślę o czymś z tym związane, np. jak zrobić coś jakoś, co będzie, jak będzie działać, co się stanie, jak ominąć to i tam to heh

Miłego!

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem najlepiej do frontendu uczyć się dalej JS i niektórych frameworków (Vue.js raczej najpopularniejszy). Co do backendu, to sam robię wszystko w PHP i raczej nie widzę tutaj innej alternatywy (JavaScript może posłużyć też do backendu, lecz to chyba Node.js w tym przypadku się nazywa).

Jednakże, patrząc na tę listę https://www.geeksforgeeks.org/top-10-programming-languages-of-the-world-2019-to-begin-with/ można wywnioskować że PHP stoi dość nisko, bo aż na piątym miejscu. Co prawda, jest to lista top 10 najpopularniejszych języków programowania w 2019, lecz można się domyślić/przeczytać, który jest od front, a który od backendu. 

Warto zastanowić się nad nauką języka Python, ponieważ według niektórych źródeł, jest on jednym z najbardziej cenionych i najbardziej poszukiwanych języków w 2019 roku. Python jest bardzo przyjemnym językiem - wiem bo miałem z nim styczność - i w moim mniemaniu jest intuicyjny, no przynajmniej dla mnie.

Przejdę teraz do punktu czwartego, czyli przed ostatniego punktu, jaki tu poruszę. Java w moim mniemaniu jest jednym z najlepszych języków programowania, nie o tyle, co do samego tworzenia stron, ale również do aplikacji, które mogą niekiedy przynieść spore zarobki. Jest on trudnym językiem, jeżeli ktoś nie zna OOP, ale wszystkiego można się jak najbardziej nauczyć, to zależy tylko od nas samych. 

Punkt piąty, czyli chyba najbardziej kojarzony z programowaniem webowym, czyli PHP. Jest jednym z najczęściej wykorzystywanym językiem, w programowaniu webowym, jednak przez niektórych odstawiany i liczba osób, które go odstawiają, jest coraz to większa. Jest odstawiany, ponieważ większość osób przechodzi np. na Pythona czy Ruby.

Reasumując, warto wrócić do JavaScript, ponieważ można go wykorzystać zarówno w frontendzie, jak i backendzie. Nauka Pythona, też nie powinna pójść na marne, ponieważ jest on coraz popularniejszy. Tak samo jak Java również i Pythona można wykorzystać do programowania webowego, jak i programowania aplikacji. PHP zostaje odstawiany na boczne tory, przez coraz większą liczbę osób, przez co warto przejść, a przynajmniej nauczyć się innego języka - znajomość go raczej nie zaszkodzi. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...