Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie memów z osobą publiczną

Polska000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej . Mam pytanie . Chciałbym stworzyć  fan page na Faceoboku i upublicznić kilka zdjeć ( śmieszne memy )   drugiej osoby.  Czy takie coś jest karane ? Oczywiście druga osoba nie wie o niczym. Pozdrawiam

Opublikowano

Logiczne, że jest to karalne. Musisz zapytać o jego zgodę jeżeli chcesz wykorzystać czyjś wizerunek. No chyba, że to jest osoba publiczna np. Nasz Pan prezydent, to wydaje mi się że chyba nie, ale może tak czy siak cie pozwać bo wykorzystujesz jego wizerunek bez jego wiedzy. :)

image.png

Opublikowano

Ustawa o prawie autorskim mówi, że:

image.png

Z tym, że trzeba jeszcze pamiętać o pojęciu dóbr osobistych, które znajdziesz w kodeksie cywilnym:

image.png

Także nawet, jeśli rozpowszechnienie wizerunku nie będzie problemem, bo wykorzystasz zdjęcie burmistrza z np. otwarcia szkoły, kiedy był tam służbowo, może pojawić się kwestia naruszenia dóbr osobistych, zwłaszcza, jeśli memy będą dla burmistrza obraźliwe lub po prostu nie będzie miał takiego poczucia humoru, jak Ty.

• Aive zmienił(a) tytuł na Tworzenie memów z osobą publiczną
Opublikowano

A czy Ty wiesz co to jest RODO, kolego? Swoją drogą ja bym się cieszył jakby ktoś wykorzystał mnie do memów, chce ktoś kupić moją twarz?

Opublikowano
Dnia 18.09.2019 o 17:57, klejmagic napisał:

A czy Ty wiesz co to jest RODO, kolego? Swoją drogą ja bym się cieszył jakby ktoś wykorzystał mnie do memów, chce ktoś kupić moją twarz?

Dlaczego wtrącasz RODO? Rodo dotyczy tylko firm.

Jeśli w poście masz do mnie sprawę dodaj @dawidex335

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...