Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z fps mimo dobrego sprzętu

koko20026

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Zacznijmy od specyfikacji laptopa

Intel-Core I7 8750-HQ 

16 Gb Ram (ddr4)

Nvidia Geforce 1660 Ti 6gb

Windows 10 Home

64 bity ogólnie

Problem jest następujący nie ważne co zrobię nie mogę przekroczyć 40fps w Minecraft usunąłem już Xbox z aplikacji przez powershella ,lecz nie pomogło.

Więc w tej kwestii jak można też chciałbym prosić o pomoc.

• Aive zmienił(a) tytuł na Problem z fps mimo dobrego sprzętu
Opublikowano

Dawno dawno temu, jak byłem młody (gdzieś z 50 lat temu), słyszałem, że bardziej opłaca się grać z wyjętą baterią i podłączonym zasilaczem. Nie wiem, czy jest to tylko miejska legenda, ale zawsze możesz spróbować. Jeżeli nie zależy Ci na kapiącej lavie z sufitu, płynącej wody oraz innych takich, wyłącz patriclesy w optifine. Możesz wyłączyć wszystkie - co powinno dać ogromny skok wydajności - ale możesz wyłączyć też kilka.

Opublikowano

Niestety bym musiał rozkręcać laptopa bo nie ma tak wyjmowanej baterii a to mi się nie opłaca bo noszę go do szkoły często ogólnie to nie ważne jak małe mam ustawienia graficzne nie przeskakuje mi tch 40 fps tylko jak odlacze zasilanie

Opublikowano

Polecam wejść w Minecraft Launcher, stworzyć nową wersje gry, Ustawić tak

-Xmx4G -XX:+UnlockExperimentalVMOptions -XX:+UseG1GC -XX:G1NewSizePercent=20 -XX:G1ReservePercent=20 -XX:MaxGCPauseMillis=50 -XX:G1HeapRegionSize=456M

Następnie polecam zainstalować OptiFine aby, zwiększyć fpsy. Ustawienia aby zwiększyć fpsy przy OF-Optifine znajdziesz na youtube!

Opublikowano

Hmmm, jeżeli posiadasz laptopa, napewno w prawym dolnym rogu masz taką baterię

Naciśnij w nią RMB czyli Prawym Przyciskiem Myszy i daj Opcje Zasilania, okaże Ci się okienko z Planami Zasilania, może będziesz miał na Oszczędzanie energii, daj na Wysoką Wydajność, oraz polecam zmienić rozdzielczość na np. 800x600 lub 1024x768 wtedy jakość będzie gorsza ale liczy się że zwiekszą sie FPS'y.

Może dałbyś +1 Reputacji jeżeli bym ci pomógł?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Więc tak: Wejdz w optifine , wyłącz wszystko . W launcherze polecam połowe ramu (ustawić w "-Xmx4G" w tym przypadku 6G) , możesz pokombinować z ustawieniami graficznymi ale to se wyszukaj ("Ustawienia do grania Minecraft nvidia")

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z tymi podzespołami MC powinien lecieć 60+ FPS bez żadnych podkręceń i komend startu. Zakładam, że problem tkwi w wymuszonym, niższym odświeżaniu ekranu. Albo jakaś forma vsync(synchronizacji wertykalnej) blokuje 40 FPS (w grze, w ustawieniach monitora, w panelu nvidia) albo tryb oszczędzania energii (w ustawieniach przytoczonych wyżej lub w panelu grafiki Intel) powoduje, że gra wykorzystuje grafikę zintegrowaną zamiast dedykowanej (wszędzie musi być ustawione "wysoka wydajność"). Upewnij się, że wszystko z tych rzeczy sprawdzałeś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...