Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade komputera

cavis1997

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej! jestem nowy więc jeśli jest problem z wątkiem to prosze o przeniesienie etc ;) a więc zacznijmy

mam swój już, no dość stary komputer a mianowicie 

-msi h 110m pro-d 

-8gb ram ddr4 good ram play 

-pentium g4560

-corsair vs 450

no i zintegrowaną karte graficzną, a mianowicie chciałbym dołożyć jakiś lepszy procesor, karte graficzną, aby komputer sobie lepiej radził z nowszymi tytułami, budżet to około 2 tysiące PLN 

z góry dzięki za pomoc! <3 

Opublikowano

Co nie włożysz to płyta będzie Cie ograniczała ze względu na chipset ( Max 2133MHz). Oprócz procesora i grafiki warto zmienić płytę główną oraz pamięć ram.

Płyta - MSI Z170A-G43 PLUS

CPU - i5-6600 lub i5-6600K

Chłodzenie - SPC Fortis 3

RAM - Patriot Viper 4 2x4GB 3000MHz CL16

GPU - Gigabyte GTX 1660 OC

Z 6600K wyjdzie to ok 2200zł (przeliczałem z przesyłkami). Fajnie by było wiedzieć jaką posiadasz obudowę.

Za 2000zł możesz też mieć wydajniejszą jednostkę na całkowicie nowych częściach, jednakże będzie to słabsza jednostka niż i5-6600K+GTX 1660.

Opublikowano

obudowa to silentium pc regnum rg 2 ? no to możemy pobawić się w komponowanie nowego peceta, najbardziej mi zalezy na popykaniu w cyberpunk'a, wiedzmina 3, jak miałem w nim kartę graficzną hd 7870 oc to wiesiek 3 leciał na tych 40-60 klatkach 

Opublikowano

dysk ssd kingston 120gb + jakiś toshiby też ssd, no i pare twardzieli, budżet 2000+ jakieś drobniaki, czyli 200/300 zł jesli to o wiele zmienia, nie doliczaj dysków bo te się nadzą ?

Opublikowano

No to tak - obudowę, dyski i zasilacz zostawiasz, a do tego dokupujesz:

Całość zamyka się w 2262zł. Zestaw umożliwi Ci w przyszłości przesiadkę na Ryzeny 3000 (3600 jest ok. 15% wydajniejszy niż 2600) oraz dołożenie kolejnych pamięci RAM, dodatkowo po zakupie dodatkowego chłodzenia płyta pozwoli na OC procesora.

Co do wydajności w grach - Cyberpunk nie wyszedł więc wróżyć nie zamierzam, natomiast zestaw pociągnie Wiedźmina na ultra w FHD bez Hairworks.

Opublikowano

Szczerze to ciężko o coś lepszego. Ryzen 3600 to dodatkowe ~350zł, a 1660Ti to dodatkowe ~250zł.

Można jeszcze zmienić pamięć na jedną kość 8GB np. Crucial Ballistix i w niedalekiej przyszłości dokupić drugą kość, aby działały w Dual Channel, inaczej wydajność będzie ograniczona.

No chyba, że chcesz całkowicie nową jednostkę z zasilaczem i obudową, jednakże będzie to słabsza jednostka.

Opublikowano
1 godzinę temu, Anhin napisał:

No to tak - obudowę, dyski i zasilacz zostawiasz, a do tego dokupujesz:

Całość zamyka się w 2262zł. Zestaw umożliwi Ci w przyszłości przesiadkę na Ryzeny 3000 (3600 jest ok. 15% wydajniejszy niż 2600) oraz dołożenie kolejnych pamięci RAM, dodatkowo po zakupie dodatkowego chłodzenia płyta pozwoli na OC procesora.

Co do wydajności w grach - Cyberpunk nie wyszedł więc wróżyć nie zamierzam, natomiast zestaw pociągnie Wiedźmina na ultra w FHD bez Hairworks.

Bardzo dobra propozycja. Ewentualnie jeżeli w najbliższym czasie zamierasz rozbudowywać ram to warto wybrać jedną kość ram.
Crucial 8GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15

Ewentualnie od razu zakupić dwie kości.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...