Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór komponentów i wycena

Pallas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, przychodzę z kilkoma pytaniami przy wymianie komponentów w pccie:

1.Czy kupno używanego GTX'a 1070 będzie lepszym wyborem niż nowy GTX 1660, jeśli tak to w jakiej wersji najlepiej tj. strix, geforce itp.

2.Czy i5-9400f będzie dobrym wyborem do tych kart graficznych do gier?(Myślałem o kupnie AMD ale niestety przekroczy mi to trochę budżet).

3.Jest mi ktoś w stanie wycenić GTX 1050Ti, i3-7100 i ASRock H110M(wszystkim został jeszcze rok gwarancji).

Z góry dziękuję za pomoc :)

Opublikowano

1. Zależy jaka to wersja 1070 i czy na gwarancji, jeśli to jakiś Gaming X na gwarancji to warto brać.

2. Będzie dobrym wyborem, pytanie z jaką płytą to łączysz i ramami, bo nie ukrywam, że aby wycisnąć wszystko z tego procesora to Z370/Z390 to jedyna opcja.

3. Wchodzisz na olx/allegro i sprawdzasz po ile stoją osobno te komponenty. Procesor to jakieś max 300zł, płyta jeśli to H110M-HDV to jakieś 150zł max, karta nie wiem, bo nie podałeś producenta ani jaka to wersja.

Opublikowano

@Anhin dzięki za pomoc, mam jeszcze pytanie odnoście tej płyty głównej, czy mogą być to te tańsze odpowiedniki z370/z390 po około 450 zł lub MSI B360 GAMING PLUS w tej samej cenie czy jednak dużo lepszym wyborem będą już te droższe odpowiedniki i jeśli chodzi o taktowanie RAMu do tych płyt to starczy 2666 MHz czy zauważalna różnica będzie przy 3000MHz?

Opublikowano

Różnica między 2666MHz a 3000MHz nie jest jakaś kolosalna to gdzieś średnio 5 fps w zależności od gry (raz mniejsza różnica, raz większa). Byle nie brać nic poniżej 2666MHz. Ważne też aby działały one w Dual Channel (2 kości).

Możesz wziąć sobie B360 bez problemu.

Opublikowano

Konsumenckie platformy nie obsługują Quad Channel, więc to znów jakaś tam niewielka różnica w fps, ale nadal nie przepaść. Posiadasz 2x4 2666MHz?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...