Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zakup komputera pod upgrade do 1k

sarez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Orientuje się ktoś czy można kupić gotowca-składaka z mocnym procesorem, dobrą płytą? Chodzi mi tutaj o bazę do ~1k pln.
Nie chce mi się zbierać na coś kompletnego, potrzebowałbym właśnie dobrej podstawy do przyszłych upgrade gpu albo ramu.

lolheadz.png
Opublikowano

Jak bardzo dobry ma być ten procesor i do czego będzie wykorzystywany, bo koszt np. R5 2600 + sensowna płyta na B450 to już koszt ok 1100zł, a do tego jeszcze dochodzi koszt zasilacza, obudowy, pamięci i zapewne dysku SSD. W tym budżecie i tak nie miałbyś co liczyć na zewnętrzne gpu jeśli miałbyś brać nowe części.

• Aive zmienił(a) tytuł na Zakup komputera pod upgrade do 1k
Opublikowano

celowałem w i5 quad, nie jestem zaznajomiony z podzespołami od AMD. piec ma służyć 2-3 lata, do komfortowego przeglądania internetu i odpalania retro gierek, czasami trochę renderingu montowanych filmów.. chociaż i w tym zakresie nie przewiduję wielkiego wykorzystania zasobów. byle wystarczył na lata dzieki dokładaniu małych upgrade. pomyslalem ze niezbedny do tego bedzie w pierwszej kolejnosci procesor.
nie mam za bardzo ochoty bawić się w kable i śrubki, ze strony hardware zawsze byłem trochę upośledzony. niemniej jeżeli byłbyś tak miły mi przedstawić wszystkie części jakie mam zamówić byłbym w stanie się pofatygować w skręcanie.

budżet 1k jest elastyczny w granicach 300zł. rzecz jasna im taniej wyjdzie tym lepiej.

lolheadz.png
Opublikowano

Nowej i5 w takim budżecie nie zmieścisz. Skoro ma to być komputer praktycznie do codziennego użytku to procesor AMD sprawdzi się w tym lepiej.

https://www.x-kom.pl/lista/w55mzi0uv za 1324zł.

Procesor z 4 rdzeniami i zintegrowaną kartą graficzną pozwoli pograć nawet w nowsze tytuły w niskich ustawieniach, a płyta główna pozwoli w przyszłości na wymianę na lepszy procesor i dołożenie ram. Zasilacz wystarczający na włożenie dosyć solidnej karty graficznej. Dysk SSD 240GB na system aby komfortowo się korzystało z systemu na co dzień.

Jest to jakaś tam baza do dosyć komfortowej modernizacji - wiadomo, nie jest to podstawa do budowania demona prędkości.

Opublikowano

Cudownie. Najpewniej jeszcze doplace zeby miec te 500gb. Dzieki za pomoc, setup za chwile zamawiam ? temat do kosza

lolheadz.png
  • Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...