Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy muszę wymieniać zasilacz?

Sokol1122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim

Ostatnio Pytałem się was czy mój obecny thermaltake 530W wystarczy do 1080ti, niestety okazało się że nie...

Z racji że w takim wypadku zakup tej karty stał się dla mnie nieopłacalny (łączna dopłata prawie 100% wartości używanej 1080 dla 30% mocy nie jest czymś sensownym...), byłem zmuszony poszukać innej karty.

myślałem nad 1080 lub rtx 2060, coraz bardziej skłaniam się jednak ku 2060, ponieważ nową, nieużywaną sztukę mogę dostać w cenie używanej 1080, do tego dochodzi RT i przyszłe technologie nvidii, a karta jest jedynie ciut słabsza od 1080, co mogę nadrobić overclockingiem. Zastanawia mnie jednak fakt, czy w takim wypadku będę musiał kupić nowy zasilacz, czy jednak ten sobie poradzi. Obecnie posiadam i7 4790, 16GB ram, 2 dyski hdd i 1 ssd. Moja poprzednia karta (gtx 1060 6gb) śmigała bez problemu, nie wiem jednak czy ten rtx nie zarżnie mi tego zasilacza, czy jednak mogę spokojnie go zamawiać?

Opublikowano

Twój zasilacz powinien poradzić sobie z rtx 2060, ale mimo wszystko polecam kupić nowy mocniejszy zasilacz który pozwoli ci w przyszłości na bezpieczny upgrade podzespołów.  seasonic 550w focus 80 plus gold jeden z najlepszych zasilaczy lub ewentualnie tańszy też dobry be quiet system power 9 600w wybór należy do ciebie. 

Do kart mocniejszych od rtx 2070/gtx 1080 polecam wybrać zasilacz 600W+.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Polecam jeszcze zastanowić się na dołożeniu pieniędzy do rtx 2060 super, która jest mocniejsze od starej generacji o około 14% i posiada 8GB vram zamiast 6GB jak w starszej 2060. Różnica w cenie to 50$ więc myślę że warto się nad tym zastanowić.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

No, muszę się przyznać że z wyborem karty mam straszny dylemat. Biorę pod uwagę zarówno nowe karty, jak i używane, 2060 super ma być dostępna w Polsce za +-1800 zł, a za tą sumę można już dostać 1080ti, i koło się zamyka... . Najgorsze w tym wszystkim jest to, że mam pieniądze zarówno na zasilacz i 1080ti/2060super, ale nie potrafię zdecydować się na to czy warto dopłacić, czy też nie. No, chyba że ten mój tt poradzi sobie z 2060super, to wtedy wybór będzie oczywisty. Niedługo mają być też prezentacje kart od AMD, może pokażą coś ciekawego, jednak po mojej ostatniej przygodzie z r9 290, mam jakiś taki wstręt do ich kart.

Opublikowano

Tu już sam musisz zadecydować czy chcesz nowe czy używane części. Ja radzę ci kupować nowe, zawsze  to masz pewność że ci coś się nie zepsuje po 2 tygodniach, a nawet jak by to od tego jest gwarancja. Najlepiej chyba będzie jeśli kupisz rtx 2060 super i później powoli sobie odłożysz na jakiś porządny zasilacz. 

Opublikowano

Tego niestety nie wiem, ale na pewno niedługo. 

Opublikowano

Sklepowa premiera kart AMD jest dzisiaj, a kart NVIDII za 2 dni. Oczywiście w przypadku AMD i NVIDII mowa o premierach sklepowych wersji referencyjnych, na autorskie będzie trzeba czekać do sierpnia prawdopodobnie.

W przypadku RTX 2060 Super rekomendowana moc zasilacza to 550W.

Opublikowano

Dammn, no to sobie trochę posiedzę bez karty graficznej... niepotrzebnie tak szybko sprzedałem tego 1060, bo teraz nie będę miał co robić xD

Opublikowano

Moge Cie pocieszyć, że autorskie wersje RTX 2060 Super mogą pojawić się szybciej, ponieważ karta to tak naprawdę lekko przycięty RTX 2070. Teraz wszystko zależy od januszowego podejścia sprzedawców, bo w praktyce powinni czyścić magazyny z RTX 2070 i jakby ten kosztował w okolicach 2000zł to ja bym nie czekał na RTX 2060 Super.

Opublikowano

@Sokol1122 Twój zasilacz powinien poradzić sobie z tą kartą, i nic się nie powinno dziać, ale dobrze będzie jeśli kupisz jakiś mocniejszy zasilacz do tej karty.

Opublikowano

Teraz sprawdziłem, że x-kom już posiada w ofercie RTX 2060 Super, więc raczej powinieneś już w wtorek mieć możliwość kupna autorskich konstrukcji.

• Aive zmienił(a) tytuł na Czy muszę wymieniać zasilacz?
Opublikowano

Chyba jeszcze poczekam, nowe radeony wyglądają naprawdę obiecująco rx 5700 jest odpowiednikiem 2060super a kosztuje mniej, czyżby powrót radeonów? 

Opublikowano

Jeśli ceny będą naprawdę tak atrakcyjne to rzeczywiście warto się zastanowić nad nowymi rx'ami. Tak jak piszesz wyżej, chyba najlepiej wstrzymać się z kupnem na 2-3 tygodnie i poczekać aż ceny się ustabilizują. 

Opublikowano

AMD rekomenduje dla obu kart zasilacz 600W. Dodatkowo to referent z turbiną, czyli suszarka. Wymień ten zasilacz, będziesz miał spokój i tutaj bym szedł jednak w tego Seasonica 550W albo po dopłacie 40zł 650W. W przypadku 650W masz dobrą bazę do dalszego rozwijana sprzętu, bo pobór prądu z generacji na generację nie zwiększa się a spada lub utrzymuje się na tym samym poziomie.

Opublikowano

Czyli jednak zmienię zasilacz... Nie ma co żyłować tego tt. A co do suszarek to miałem "przyjemność" mieć jako pierwszą kartę w tym zestawie r9 290 w wersji referencyjnej i to właśnie przez to ten wstręt do amd. Trochę się boję o ceny wersji autorskich tych rx, i o dostępność. A tak z ciekawości się jeszcze zapytam, jest jakiś producent który zezwala na wymianę chłodzenia bez utraty gwarancji? 

Opublikowano

EVGA pozwala na zmianę chłodzenia bez utraty gwarancji. 

Opublikowano

Radeony to od kilku lat mają problem z dostępnością - teraz cena atrakcyjna, a zaraz może cena podskoczyć, bo kart nie ma.

Masz jakiś konkretny powód, żeby zdejmować układ chłodzenia podczas okresu gwarancyjnego?

Opublikowano

W wypadku chłodzenia referencyjnego chciałbym zmienić je na coś innego, cichszego. Cholera, nie wiem w sumie co teraz robić, nagle w jednym segmencie cenowym pojawiło się tyle kart że zgłupieć można. 

Opublikowano

Referenty kupuje się w sumie tylko, żeby je zwodować i głównie takie chłodzenia są na rynku. Teraz trzeba poczekać - może NVIDIA obniży jeszcze ceny swoich kart.

Opublikowano

Zdecydowałem, kupuję 1080ti z 2 letnią gwarancją i be quiet! System Power 9 700W. To dla mnie chyba najlepsze rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...