Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Najbardziej opłacalny upgrade w tych czasach

Mesharsky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jako iż nie siedzę na rynku komputerowym od dłuższego czasu i nie wiem co wyszło, jest najlepsze na aktualne standardy, prosiłbym o doradzenie, jeżeli chodzi o upgrade mojego komputera, chodzi mi oczywiście o komputer do gier.

Oczywiście, wiem mniej więcej jak zbudować taki komputer od zera, bo dla mnie to nie problem, chodzi mi o upgrade, zachowując moje części.

Aktualnie jaki upgrade komputera zrobiłem to były podzespoły takie jak: procesor płyta główna i ram, karta została stara, to samo z zasilaczem.

Aktualny PC:
Procesor: I5-8600

Karta: ASUS GTX 660 TI (OC).

Ram: Pamięć Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB (2X8)

Płyta: MSI B360M PRO-VDH

Chłodzenie: CPU SilentiumPC Fera 3

Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black

Zasilacz Model: XPS 550W SEW

O co mi dokładnie chodzi?
O upgrade maksymalnie chciałbym by mnie on kosztował. 3500zł (Nie więcej), bym mógł pograć w wychodzącego Cyberpunka oraz ewentualnie ulepszyć komputer pod streamy, zależy mi na jak największej wydajności.

Wiem, że łatwiej by mi było sprzedać wszystko i zamówić kompletnie nowy komputer, jednak zależy mi jednak na tym rozwiązaniu.

Fajnie by było jakby ktoś mi dał kilka rozwiązań np. sama karta bądź płyta, karta, ewentualnie płyta ramy i karta.

Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Podstawa to grafika i zasilacz, reszta jest na tyle dobra że wystarczy na najnowsze gry.

W następnej kolejności można pomyśleć o płycie i wymianie pamięci pod płytę z większym taktowaniem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jeśli chodzi o grafikę to RTX 2070 - wybierz sobie co Ci najbardziej odpowiada. Nie wiem jak teraz z MSI, ale niektóre sztuki potrafiły piszczeć. Chociaż jeśli możesz to wstrzymaj się z zakupem - 7 lipca debiutują nowe GPU AMD, a NVIDIA ma podobno 9 lipca wydać wersje SUPER RTXów 2060 i 2070. Tak czy inaczej wstrzymałbym się miesiąc z zakupem karty.

Co do zasilacza to wybrałbym SeaSonic Focus Plus Gold - Pod RTX 2070 650W to aż nadto, 750W to jakbyś planował w przyszłości budować zestaw na naprawdę topowych częściach. Gdyby nie to, że Twój zasilacz to okres świetności miał gdzieś tak w 2011 roku to mógłby zostać, w końcu to platforma SeaSonica.

Opublikowano
10 godzin temu, Anhin napisał:

Jeśli chodzi o grafikę to RTX 2070 - wybierz sobie co Ci najbardziej odpowiada. Nie wiem jak teraz z MSI, ale niektóre sztuki potrafiły piszczeć. Chociaż jeśli możesz to wstrzymaj się z zakupem - 7 lipca debiutują nowe GPU AMD, a NVIDIA ma podobno 9 lipca wydać wersje SUPER RTXów 2060 i 2070. Tak czy inaczej wstrzymałbym się miesiąc z zakupem karty.

Co do zasilacza to wybrałbym SeaSonic Focus Plus Gold - Pod RTX 2070 650W to aż nadto, 750W to jakbyś planował w przyszłości budować zestaw na naprawdę topowych częściach. Gdyby nie to, że Twój zasilacz to okres świetności miał gdzieś tak w 2011 roku to mógłby zostać, w końcu to platforma SeaSonica.

Super, dziękuje za odpowiedź, czy karta 2070 nie będzie powodowała zbyt wielkiego bottlenecka? Do mojego procesora?

Zasilacze super, będą kompatybilne z całym moim komputerkiem? :)?

Opublikowano
9 godzin temu, Mesharsky napisał:

Super, dziękuje za odpowiedź, czy karta 2070 nie będzie powodowała zbyt wielkiego bottlenecka? Do mojego procesora?

Zasilacze super, będą kompatybilne z całym moim komputerkiem? :)?

Nie będzie ani troche a zasilacz będzie kompatybilny.

Dopłata 40zł to nie majątek, a ma dodatkowe 100W na przyszłość, także wentylator załącza się odpowiednio później.

Opublikowano
17 godzin temu, Gajwer napisał:

Zasilacz spokojnie z zapasem wystarczy mniejszy
Seasonic 550W Focus Plus 80 Plus Gold BOX

Super, pomyślę nad tymi dwoma, czyli 2070 będzie w zupełności okej i ten zasilacz co podesłałeś? Potem i tak karty nie będę wymieniać przez minimum 5 lat więc akurat to mam gdzieś.

Za 2-3 lata mam zamiar zmienić płytę, procek i ramy, czy będzie wymagana do tego jakaś lepsza bądź większa obudowa? W tej komputer mi się przyjemnie składało a aranżacja okablowania w tej obudowie to była czysta przyjemność, nie zaprzeczę.

Jednak jak mówimy tutaj o 2070, do mojego obecnego zestawu to wszystkie inne moje komponenty będą pasować po wymienieniu zasilacza na ten polecony przez ciebie bądź jeden z poleconych przez @Anhin

Opublikowano

Tak będzie wszystko pasować, na przestrzeni lat jedyne co się zmieniło to lepsza technologia, wydajność i zabezpieczenia (choć nie u wszystkich). Twój zasilacz nie jest zły, jest po prostu stary i nie wiadomo jak z jego żywotnością. Seasonic dalej sprzedaje M12II czy S12II (po liftingach), które nie posiadają DC-DC, Twój obecny zasilacz już posiada, bo jest na platformie SS-xxxAT, w praktyce oznacza to, że M12II i twój zasilacz to bliźniacze jednostki.

Co do obudowy - wszystko zależy jakie zmiany zajdą na rynku, raczej nagle nie będą zmieniać formatu płyt głównych, więc nie masz co się obawiać. Wszystko będzie zależało od Twojego budżetu i od Ciebie.

Opublikowano
16 godzin temu, Anhin napisał:

Tak będzie wszystko pasować, na przestrzeni lat jedyne co się zmieniło to lepsza technologia, wydajność i zabezpieczenia (choć nie u wszystkich). Twój zasilacz nie jest zły, jest po prostu stary i nie wiadomo jak z jego żywotnością. Seasonic dalej sprzedaje M12II czy S12II (po liftingach), które nie posiadają DC-DC, Twój obecny zasilacz już posiada, bo jest na platformie SS-xxxAT, w praktyce oznacza to, że M12II i twój zasilacz to bliźniacze jednostki.

Co do obudowy - wszystko zależy jakie zmiany zajdą na rynku, raczej nagle nie będą zmieniać formatu płyt głównych, więc nie masz co się obawiać. Wszystko będzie zależało od Twojego budżetu i od Ciebie.

Dzięki za odpowiedzi postanowiłem, że kupię GTX 2070 oraz zasilacz seasonic 650W Focus Plus 80 gold.

Linki: 

Zasilacz: https://www.x-kom.pl/p/399201-zasilacz-do-komputera-seasonic-650w-focus-plus-80-plus-gold-box.html

Co do kart zastanawiam się nad tymi dwoma.
https://www.x-kom.pl/p/456601-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-2070-windforce-8g-gddr6.html

https://www.x-kom.pl/p/456603-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-2070-armor-8gb-gddr6.html

Czy pierwsza mi normalnie wejdzie do obudowy i będzie kompatybilna z zasilaczem?

@Anhin

Opublikowano

Zmieści się bez problemu, przecież jest krótsza niż Armor (280mm vs 309mm). Czemu miałaby jakakolwiek karta nie być kompatybilna skoro wszystkie zasilacze są robione według standardu ATX?

Opublikowano
Dnia 24.06.2019 o 16:03, Anhin napisał:

Zmieści się bez problemu, przecież jest krótsza niż Armor (280mm vs 309mm). Czemu miałaby jakakolwiek karta nie być kompatybilna skoro wszystkie zasilacze są robione według standardu ATX?

Chodziło mi jedynie o obudowę, żebym mógł to spokojnie zamontować, chce bardziej kupić tą wersję od windforce

Opublikowano

Z tych dwóch bardziej skłaniałbym się ku Armorze. A jak już Gigabyte to bardziej wersję Gaming - Windforce jest minimalnie głośniejszy od Gaming, do tego jeszcze jakieś tam różnice między tymi kartami były, ale teraz nie pamiętam co dokładnie. Ogólnie Gigabyte nie ma jakiegoś super tego chłodzenia, takie sobie jest.

Zastanów się jeszcze nad Zotac RTX 2070 AMP Extreme Core, bo w tej cenie jest to jeden z lepszych RTX 2070 - jego minus to brak pół-pasywnego chłodzenia, ale jest chłodny i cichy. Karta naprawdę solidna. Problemem jest to, że gwarancja poprzez sprzedawce obowiązuje 2 lata, po rejestracji karty na stronie Zotaca, kolejne 3 lata jest realizowane przez producenta. Morele ma w teorii napisane, że pełny okres gwarancyjny realizują oni, ale czy tak jest to nie wiem. Tak czy inaczej 2 lata musi odbębnić sprzedawca nawet jak uważa inaczej.

Oczywiście co byś nie kupił to po zakupie dokładnie obejrzyj sobie kartę - oba sklepy potrafiły wysyłać outletowe grafiki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...