Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade komputera

Sokol1122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Zbliżają się wakacje więc zaczynam myśleć nad upgradem mojego sprzętu.

Mój obecny zestaw składa się z:

GTX 1060 6gb

i5 4590

8gb ram

zasilacz ThermalTake SE 530W

MOBO-  Gigabyte GA-B85M-HD3

chłodzenie procesora- Spartan Pro

3 dysków twardych=120gb ssd i dwa dyski hdd o łącznej pojemności ok 2,5TB.

Z racji że nie lubię przepłacać, w grę wchodzą również części używane.

Mój obecny plan na upgrade, to kupno dodatkowej kości 8gb ram.

Myślę nad kupnem używanego i7 4790, bez k, ponieważ płyta raczej nie pozwoli mi na zabawę w OC, używane chodzą ok 500zł.

Jeśli chodzi o Kartę graficzną, to myślałem nad używanym gtx 1080TI, którego mogę dostać za ok 1700zł.

ew RTX 2080 za ok 2300.

Nie wiem czy jest sens dopłacać do tego rtx, bo nie mam jakiegoś super parcia na raytracing.

Zastanawiam się również nad tym czy ta i7 nie będzie jakoś mocno dławiła tej 1080.

Jednak największą zagadką jest dla mnie zasilacz, kompletnie się na nich nie znam, i nie wiem czy pod takiej zmianie będzie on sobie radził.

Dodam że gram głównie w 1920x1080/75hz, nie zależy mi na większych rozdzielczościach ale na stabilności i płynności rozgrywki. Chciałbym również aby ten sprzęt posłużył mi jeszcze przez lata, zapewniając płynną rozgrywkę przy maksymalnych detalach.

Co myślicie o moim planie na upgrade? Czy ten 1080TI nie jest lekką przesadą? Czy zasilacz podoła?

A może macie lepsze propozycje na upgrade, w tych okolicach cenowych, lub w nieco niższym pułapie cenowym?

Liczę na waszą pomoc ?

Opublikowano

Jaki masz ogólny budżet na ten upgrade?

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

takie Maximum, to 2500zł. Bo jeśli odejmę od tej sumy jakieś 800zł za tą i5 i 1060. To uda mi się zrobić znaczny Upgrade, za nie tak wielkie pieniądze :D.

Opublikowano

Ja proponuje ci zmienić platformę za te 2500zł i dopiero w późniejszym czasie wymienić kartę graficzną na gtx 1080ti. https://www.x-kom.pl/lista/ypq26ject

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Jeśli chodzi o zmianę płyty głównej i procesora, to w przyszłości chciałbym przejść na amd, ceny i luki Intela skutecznie mnie zniechęciły. 

Nie wiem czy jest sens teraz przesiadać się na nową platformę, skoro ta I7 daje sobie radę w grach. Nie odczułbym znacząco różnicy między tym 7 a i5 9600. btw, nie chcę zmieniać coolera cpu, ponieważ obecny radzi sobie świetnie. 

Opublikowano

Jeśli chcesz przesiąść się na amd to czekaj aż wyjdą nowe ryzeny. 

Opublikowano

Upgrade platformy zostawię sobie na przyszły rok, bo teraz nie widzę sensu tego robić. Tak więc póki co zostanę przy tym i7 i 1080ti.

Teraz zastanawiam się nad tym, czy zasilacz sobie poradzi. W przypadku gdyby jednak nie dał rady, kalkulator zaproponował mi

be quiet! System Power 9 600W. Co o nim sądzicie? da sobie radę? Jest coś lepszego w podobnej cenie?

Opublikowano

Ja polecam ci seasonic 550w focus 80 plus gold ale ten be quiet też spokojnie ci wystarczy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...